Skvěle! Davidová nezklamala a v úvodním sprintu sezóny skončila na třetím místě

Po sprintu mužů se v neděli ve švédském Östersundu konal ještě sprint žen a právě v něm se čeští biatlonoví fanoušci dočkali prvního cenného kovu pro český biatlon v nové sezóně 2019/2020. O ten se postarala ta, od které se to před startem sezóny nejvíce čekalo, tedy od Markéty Davidové. Ta totiž v nedělním sprintu skončila na výtečném třetím místě, když na střeleckých položkách ani jednou nechybovala, ovšem kvůli pomalejší střelbě jí ještě dokázali předehnat Italka Dorothea Wiererová a Norka Marte Olsbuová Röislandová. V první dvacítce pak ještě najdeme Evu Kristejn Puskaršíkovou, body pak za třicáté místo bre ze sprintu i Lucie Charvátová.

Jako první z Češek se na trati dlouhé 7,5 kilometru objevila Veronika Vítková, pro kterou to tak byl první závod v nové sezóně, kterého se zúčastnila. V první střelbě vleže sice ani jednou nechybovala, ale v jejím případě se nedalo mluvit o nějakém rychlém běhu a proto tak nebylo divu, že v průběžném pořadí spíše klesala. To Italka Vittozziová, od které se po sobotních smíšených štafetách čekal její obvyklý kulomet, vleže třikrát chybovala a co víc, při druhé střelbě vestoje se netrefila ještě dvakrát.

Jenže ani Vítková se nemohla nakonec pochlubit čistou střelbou, neboť svou předposlední střelou vestoje taktéž minula. Naopak naprosto vybílenými terči se mohla pyšnit Němka Preussová, Norka Eckhoffová naopak předvedla hned čtyři minely.

Po Vítkové se jako další Češky na trati objevily Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová. Právě nejmladší česká reprezentantka dala naději českým fanouškům na skvělý výsledek už na prvním mezičase, kde byla dokonce rychlejší než všechny favoritky, které už před tím tímto mezičasem projely. Po první střelbě, ve které Davidová předvedla bezchybnou střelnbu, utvořily obě české reprezentantky dvoučlennou skupinku, což pomohlo především Puskarčíkové, jak se za rychlou Davidovou vyvážela.

Zatímco na střelci se mezitím vůbec nedařilo švédské kometě Öbergové, to Davidová čistě vystřílela i druhou střelbu vestoje, díky čemuž se tak mohla začít o vedoucí pozici strachovat Italka Wiererová. Jenže ta poslední kolo absolvovala takovým způsobem, stejně jako Norka Röislandová a na Davidovou tak nakonec zbyla třetí příčka. Pak musela čekat, zda jí do konce závodu někdo nepředjede.

Puskarčíková sice na střelnici předvedla dvě minely, i tak jí ale neminulo bodované umístění. Na to mohla pomýšlet dlouhou dobu i Vítková, ale vzhledem k její stále pomalejší rychlosti nakonec skončila až za čtyřicátým místem. Naopak Lucie Charvátová se díky dobrému běhu do čtyřicítky dostala a to i přesto, že zaznamenala při střelbě dvě chyby, navíc poté první musela zareagovat upravením měřidla.

Poslední česká žena ve startovním poli Jessica Jislová pak v úvodní střelbě ani jednou nechybovala, na rozdíl od té druhé, kde dvakrát střílela mimo. Proto tak nedosáhla v závodě na body.

Světový pohár biatlonistek v Östersundu - sprint - 7,5 km žen (1.12.2019):

1. Wiererová (Itálie) 19:48,5 (1)2. Röiselandová (Norsko) +8,6 (2)3. Davidová (ČR) +11,9 (0)4. Preussová (Německo) +19,2 (0)5. Perssonová (Švédsko) +21,6 (1)6. Herrmannová (Německo) +22,1 (1)

...

19. Kristejn Puskarčíková (ČR) +59,7 (2)30. Charvátová (ČR) +1:20,6 (3)45. Vítková (ČR) +1:42,1 (1)65. Jislová (ČR) +2:22,9 (2)

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

před 42 minutami

před 42 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

včera

Kreml tvrdí, že obsadil další obec. Kyjev mlčí, ruské armádě se ale postup upřít nedá

Ruská armáda tvrdí, že její jednotky převzaly plnou kontrolu nad obcí Novomychajlivka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Podle ruského ministerstva obrany si tak ruské jednotky zlepšily taktickou situaci podél frontové linie. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy