Smíšenou štafetu vyhráli Rusové, Francouzi neměli dobře namazané lyže. Češi až čtrnáctí

V neděli pokračuje dalšími závody další zastávka biatlonového Světového poháru 2020/21 v německém Oberhofu. Jako první se v tento den představili ti, kteří se zúčastnili dopoledního závodu smíšených štafet. Toho se za českoui stranu zúčastnili především ti, kteří zůstali zdraví, zvlášť, když se těsně předstartem objevila informace o tom, že dalším Čechem s pozitivním testem na koronavirus byl identifikován Tomáš Mikyska. Nakonec se tedy závodu zúčastnilo kvarteto ve složení Jessica Jislová, Markéta Davidová, Jakub Štvretecký a Ondřej Moravec, jenž se po čase opět vrátil do závodění. Jenže ani on nemohl nic udělat lépe tak, aby Češi skončili na nějaké slušné pozici. Protože hned čtrnáctkrát dobíjeli, museli se tak spokojit s až čtrnáctým místem. Výrazně spokojenější byli Rusové, kteří ve složení Kajševová, Mironovová, Loginov, Latypov nakonec ovládli celý závod i díky skvělému finiši, kteří naopak nezvládli vůbec Francouzi a to kvůli špatné práci jejich servisního týmu.

Před závodem se mluvilo o umístění v elitní osmičce, jako o ideálním z českého pohledu. Ze začátku to opravdu vypadalo pro české kvarteto nadějně, když Jislová na prvním úseku začala slušnou střebou na obou položkách bez jediného trestného kola, i když s jedním dobíjením vestoje. . „Udělala jsem to snad obstojně a neměla čas přemýšlet nad blbostmi," vrátila se potom ke svému výkonu na střelnici Jislová. Na trati to tak už slušné ale nebylo a pomyslný štafetový kolík předávala své kolegyni Markétě Davidové v době, kdy ztrácela na vedoucí Francouzky až třicet vteřin.

To běh na lyžích v podání Markéty Davidové byl, jako vždy v jejím podání, o něčem jiném, ovšem i přes rychlý běh se nevyvarovala ani ona dobíjení na střeleckých položkách. Zatímco při střele vleže dobíjela jednou, vestoje musela tak činit hned dvakrát. Ale všechny rezervní náboje našly požadovaný cíl. „Nejsem moc spokojená, střelba mi utekla a nechala jsem tam dost času. Pocitově to pro mě bylo lepší včera," prozradila své dojmy v cíli Davidová. Přesto se díky ní česká štafeta posunula na velice slušné šesté místo a to díky tomu, že zaznamenala ze všech závodnic ve druhém úseku druhý nejlepší běžecký čas.

Druhá polovina štafetového závodu tedy byla na mužích. V době, kdy ženy přdávaly mužům, vedlo průběžně Rusko o osm vteřin před dotírajícím Německem, Francií a Norskem. Štvrtecký pak štafetu přebíral tehdy, kdy Češi ztráceli na čelo zhruba půl minuty. Jenomže neměl to na svém úseku vzhledem ke konkurenci jednoduché, navíc na obou střeleckých položkách vždy dvakrát dobíjel a i proto české kverteto kleslo na chvost elitní desítky. „Bohužel na střelbě jsem byl dost pomalý, ale než se pustit do rizika, tak jsem rány spíš hlídal. Celkově to bylo takové bez šťávy, přece jen se projevilo, že to byl můj třetí start ve třech dnech," připomněl mimo jiné dvaadvacetiletý reprezentant náročný program.

Na čele závodu se dál, co se týče národnostního obsazení, nic nezměnilo, navíc se za již výše zmiňované kvarteto národů s odstupem držely štafety Běloruska a Švýcarska. Za nimi chtěl o tolik toužené sedmé místo chtěl bojovat český finišman Ondřej Moravec. Právě ten totiž přijel do Oberhofu jen a pouze speciálně na tuto disciplínu. Dosud byl totiž na tréninkovém kempu.

Proti tomu však byl ale jeho výkon při střelbě vleže, kdy se jednou netrefil a musel tak na jedno trestné kolo. A když pak i po stojce musel hned třikrát dobíjet, naděje na dobrý výsledek definitivně zhasla.

Závěrečná zastávka na střelnici se vůbec nevyvedla Německu, které tak taktéž ztratilo naději a to na zisk medaile v závodě. Přestože ji absolvoval jinak ostrostřelec Peifer, i on udělal jednu minelu a nakonec tak do cíle dorazil na páté pozici. Nejrychleji poslední střelbu zvládl sice Francouz Fillon-Maillet, jenomže pak poznal, kde se stala chyba. Francouzský seervisní tým totiž špatně namazal svým závodníkům lyže a tak se museli Francouzi spokojit se třetím místem. O prventví v závodě se až do poslední chvíle rvali Rusové s Nory a byl to nakonec Latypov, jenž v závěru předjel Lägreida.

Ukazuje se tak, že po Vánocích jsou ruští biatlonisté v naprosto jiné formě, než jak tomu bylo ještě před třemi týdny.

Světový pohár biatlonistů v Oberhofu:

Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km) - (10.1.2021):

1. Rusko (Kajševová, Mironovová, Loginov, Latypov) 1:08:21,7 (0+7)2. Norsko (Tandrevoldová, Röiselandová, Dale, Lägreid) +0,7 (0+7)3. Francie (Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, F. Claude, Fillon-Maillet) +12,1 (0+6)4. Bělorusko (Alimbekovová, Kručinkinová, Bočarnikov, Smolskij) +50,3 (1+5)5. Německo (Hinzová, Herrmannová, Doll, Peiffer) +1:06,0 (1+7)6. Švýcarsko (A. Gasparinová, S. Gasparinová, Weger, Wiestner) +1:29,4 (0+7)

...

14. Česko (Jislová, Davidová, Štvrtecký, Moravec) +3:22,3 (1+14)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy