Špatné mazání i střelba. Davidová na čtvrteční sprint nenavázala, závod suverénně ovládla Eckhoffová

V neděli svým posledním závodním dnem pokračuje Světový pohár v Novém Městě na Moravě, kterého se zúčastnila jediná česká reprezentantka Markéta Davidová, jež se do závodu kvalifikovala sobotním stíhacím závodem. Během nedělního hromadného závodu se české závodnici příliš nedařilo od počátku, ještě před první střelbou totiž na trati spadla. Navíc bylo vidět, že jí lyže nejedou tak dobře jako ostatním biatlonistkám a navíc při střelbě zaznamenala celkem čtyři minely. I když v polovině závodu objevila na čtvrtém místě a mohly se spřádat plány in na útok na medaili, nakonec špatná střelba ve druhé polovině závodu poslala Davidovou až na konečnou 20. pozici a nenavázala tak na čtvfrteční sprint, kde získala bronz. Suverénně si naopak v závodě počínala Norka Tiril Eckhoffová, která nedala svým pronásledovatelkám žádnou příležitost a do cíle tak dojela jako první. Na pátém místě pak skončila Italka Dorothea Wiererová, která tak díky tomu v celkovém pořadí Světového poháru nadále figuruje na vedoucí pozici.

Přestože tedy Markéta Davidová - jediná česká reprezentantka ve třicetičlenném startovním poli - zaznanemala, jak už bylo výše zmíněno, pád před první střelbou vleže, neozhodilo jí to a po vybíení všech pěti terčů napoprvé se tato Češka pohybovala mezi prvními třinácti závodnicemi. Tedy s dalšími biatlonistkami, které si s první střelbou poradily taktéž bezchybně. Konkrétně se ocitla na průběžné desáté pozici, přičemž na vedoucí Italku Dorotheu Wiererovou ztrácela pouhých dvanáct vteřin. Bezchybně se na střelnici Markétě Davidové dařilo i při druhé ležce, naopak Wiererová musela kroužit.

Wiererovou tak v čele závodu vystřídala Norka Eckhoffová, které se jako již tradičně dařilo výtečně běžecky. Za ní pak byla o dvacet vteřin pomalejší šestičlenná skupina pronásledovatelek. Právě v této skupině byla k radosti českých fanoušků i Davidová. Postupem času ale u ní byly vidět problémy s lyžemi, zkrátka, že jí nejely tak, jak by si sama závodnice představovala. Před třetí střelbou figurovala Davidová na velice slušné čtvrté pozici, jenže právě špatné lyže jí braly mov sil na trati, což pak bylo znát při následné střelbě vestoje, při které chybovala hned dvakrát.

Poté, co tak musela absolvovat dvě trestná kola, klesla česká závodnice v pořadí až na patnácté místo. I po této střelbě se naopak neměnilo nic na čele závodu, kde stále byla k vidění norská vlaječka zásluhou Tiril Eckhoffové. Ta se mohla pyšnit až půlminutovým náskokem před Francouzkou Breisazovou.

Eckhoffová jela takovým suverénním způsobem, že by jí stačilo na poslední střelecké položce i jednou chybovat a stejně by jí nemohl nikdo ohrozit. Přesto ale žádnou mienlu nepředvedla ani na poslední stojce a Norka se tak v klidu mohla radovat ze svého již sedmého letošního triumfu. Pro stříbro si pak v hromadném závodě dojela Švédka Öbergová, pro bronz pro změnu Němka Preussová. Davidová i na poslední stojce zaznamenala dvě chyby a kvůli naprosto nejedoucím lyžím pak nebylo divu, že skončila až dvacátá.

„Teď bych řekla asi něco, co by mě mrzelo, tak to nechám bez komentáře. Rozhodly aspekty, které jsem nemohla ovlivnit," řekla po závodě ne příliš veselá - jinak velký smíšek - Markéta Davidová. „Nepovedené stojky souvisí s tím, že ji lyže neodjížděly. To bere spoustu sil, poznamená to i psychiku a na střelnici pak stála vyčerpaná," řekl k tomu své i trenér Jiří Holubec.

„Bylo mi Makuly až líto, protože z každého kopce ztrácela spoustu vteřin a rvala se s tím marně. Každý odraz pak bolí, to vás i demotivuje," nechal se slyšet po závodě sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Světový pohár biatlonistek v Novém Městě na Moravě (8.3.2020):

12,5 km žen s hromadným startem:

1. Eckhoffová (Norsko) 34:00,8 (1)2. H. Öbergová (Švédsko) +25,3 (1)3. Preussová (Německo) +32,4 (1)4. Braisazová (Francie) +41,3 (3)5. Wiererová (Itálie) +43,2 (3)6. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +43,5 (2)

-----

20. Davidová (ČR) +2:31,7 (4)

Průběžné pořadí Světového poháru žen:

1. Wiererová (Itálie) 7763. H. Öbergová (Švédsko) 7052. Eckhoffová (Norsko) 7074. Herrmannová (Německo) 6605. Röiselandová (Norsko) 5976. Braisazová (Francie) 507

----

15. Davidová (ČR) 40429. Charvátová (ČR) 21531. Kristejn Puskarčíková (ČR) 20866. Jislová (ČR) 40

Související

Více souvisejících

Biatlon Markéta Davidová

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy