Testy odhalily v Pekingu 16 pozitivních na covid mezi sportovci a jejich týmy

Do zahájení Zimních olympijských her v Pekingu zbývá už méně než týden a nejnovější testy v Pekingu odhalily hned šestnáct pozitivních případů koronaviru, přičemž třináct z nich bylo takto testováno bezprostředně po příletu do dějiště Her. Na tři další případy se přišly při následných kontrolách v rámci olympijské bubliny. Pozitivně testovaná byla i rakouská hvězda ve skoku na lyžích Marita Kramerová, favoritka své disciplíny tak nakonec nestihne včas do Číny odcestovat.

samotný rakouský lyžařský svaz ve svém prohlášení pouze uvedl, že jedna členka rakouské výpravy skokanek na lyžích byla pozitivně testována na koronavirus a to po víkendových závodech Světového poháru v německém Wellingenu. Po domluvě s úřady se tak rakouský tým skokanek rozhodl z německého střediska odcestovat.

Rakouský svaz se ještě nechal slyšet, že rakouská sportovkyně měla být bezpříznaková a k tomu, aby mohla nakonec odcestovat do Pekingu, je potřeba mít hned čtyři negativní testy s odstupem 24 hodin. Proto se tak původně plánovaný odlet na pondělí odsunul zatím na úterý. Co se týče olympijského závodu žen, tak ten je na programu už 5. února.

Do izolace musí i předsedkyně komise sportovců MOV

Kromě již zmiňovaných šestnácti případů zachycených v Pekingu se dalších deset zachytilo přímo na pekingském letišti a to osm z této desetičlenné várky jich bylo zjištěno organizátory v olympijské bublině.

Černého Petra si tak vytáhla i čtyřicetiletá bývalá finská hokejistka Emma Terhová, která je v současnosti předsedkyní komise portovců Mezinárodního olympijského výboru (MOV). Sama funkcionářka to oznámila v neděli na svém instagramovém účtu s tím, že tak musí do izolace v karanténním hotelu. V plánu má přesto několik jednání, kterých se ale nakonec musí zúčastnit pouze on-line.

V čínské metropoli pak tamní úřady zjistilo dvacet nových případů mezi tamními obyvateli a jde tak o největší počet nově nakažených v Pekingu za poslední půlrok. Proto se tak rozhodlo o uzavření hned několika pekingských oblastí a třeba v oblasti Feng-tchaj se chystá k testování více než dva miliony lidí.

Ještě před tímto víkendem pak byla uzavřena i ekonomická oblast Siung-an ležící 100 kilometrů jihozápadně od Pekingu. V současnosti se tam nachází až 1,2 milionu lidí, kteří tak z této oblasti nemohou ani ven, ani dovntř.

Za sobotu pak pořadatelé oznámili 36 pozitivních testů zachycených v olympijské bublině, na letišti pak bylo zjištěno 29 z nich. Devatenáct pozitivních pak bylo sportovců.

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) olympiáda

Aktuálně se děje

před 19 minutami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 32 minutami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 4 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy