V posledním závodě se Davidová vešla do elitní desítky. Vítězkou SP Wiererová

Po stíhacím závodě mužů se v sobotu rozloučily s touto biatlonovou sezónou i ženy svým stíhacím závodem ve finském Kontiolahti. A podobně jako u mužů, kde se svou kariérou loučil Martin Fourcade, se i u žen loučilo. Tentokrát s Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. Nicméně biatlonové fanoušky zajímalo, kdo získá velký křišťálový glóbus a ten nakonec poputoval do rukou Italky Dorothey Wiererové, která o něj v závodě bojovala s Norkou Tiril Eckhoffovou. Ta svými třemi chybami na poslední střelecké položce ale o zisk této trofeje určené pro celkovou vítězku Světového poháru přišla. V závodě výrazně promlouvala i Češka Markéta Davidová, která v polovině závodu figurovala dokonce na vedoucí pozici, nakonec ale skončila osmá.

Na střelnici vládly divoké větrnné podmínky od samého začátku, což závodnice poznaly hned při první střelbě vleže, kde se zpřeházelo pořadí a jednou z mála, kdo tehdy zvládl vystřílet všechnyterče bez jediné chyby, byla Němka Preussová. Díky tomu se tak tedy dostala před svou krajankou Herrmannovou. Na trati se však odehrával celou dobu jiný, daleko zásadnější souboj o velký křišťálový glóbus mezi Italkou Dorotheou Wiererovou a Norkou Tiril Eckhoffovou.

Italce se podařilo právě po úvodní položce přiblížit se Norce, za kterou startovala o šestnáct míst později, přičemž v celkové klasifikaci před tímto závodem měla na Norku náskok devíti bodů. Na zmíněné první střelecké položce však měla Italka na kontě o jedno trestné kolo méně než Norka.

V následujícím průběhu závodu se výrazně zapsala svým výkonem Češka Markéta Davidová. Ta vyjela na trať jako pátá a dlouho se na tomto místě držela, po čisté druhé střelbě se ale dostala do průběžného vedení s náskokem až 22 vteřin. Za ní se ocitaly pronásledovatelky Simonová, Vitozziová. Po třetí střelbě, a střelbě už vestoje, už ale bylo zase s pořadím všechno jinak. Davidová musela po této střelbě hned na tři trestná kola a klesla tak následně na osmou příčku. Mezitím se do čela startovního pole dostala Norka Eckhoffová, přičemž se mohla uspokojovat desetivteřinovým náskokem. V té době se tak velký křišťálový glóbus přiblížil do norských rukou, protože Wiererová se v tu chvíli po dvou chybách pohybovala na 14. místě.

Jenže ani Eckhoffová, podobně jako před tím vedoucí Davidová, nezvládla své průběžné vedoucí postavení a i ona zaznamenala na poslední položce tři chyby. Po vysilujících trestných kolech dojela nakonec Norka až jako desátá, těsně před Wiererovou. Ta tak věděla, že se z velkého křišťálového glóbu pro tuto sezónu bude radovat ona.

Z prvního vítězství ve Světovém poháru se radovala nakonec Francouzka Simonová, na stupně vítězek se pak jen těsně nedostala čtvrtá Finka Kaisa Mäkäräinenová, která se ve svých sedmatřiceti letech loučila se svou biatlonovou kariérou. V cíli nescházely na její tváři slzy.

Co se týče Davidové, tak ta sice předváděla na trati velice skvělý běh, poslední ranou v závodě ale minula a kvůli tomu se tak nemohla přiblížit k širšímu pódiu. Nakonec tedy dojela osmá. „Střelnice byla dost zrádná a poryvy větru fakt hodně silné. Trošku mě to mrzí, že mi tam začalo tak hodně foukat, jak jsem tam přijela na tu třetí položku úplně první. Ale dělala jsem, co šlo a musím moc poděkovat servisu za lyže, jely perfektně. Teď nás čeká závěrečná složitost této zimy. Zvládnout odjezd tak, abychom se co nejdřív dostaly domů," říkala pak po závodě závodnice, jež v ccelkové klasifikaci SP skončila čtrnáctá.

Slovenky, Rakušanky a třeba i Ukraijinky Finsko už opustily kvůli pandemii koronaviru předčasně. Český biatlonový tým se domů vrátí letem přes Helsinky do Prahy v neděli. „Měli jsme po sezoně jiné plány, ale situace je taková, že budeme sedět doma a přát si hlavě zdraví sobě i všem dalším. Celou zimu jsem psala diplomku, tak teď mám prostor ji ještě dopilovat a vylepšit," uvedla po závodě s úsměvem Lucie Charvátová, která vv závodě skončila osmadvacátá a celkově se tak ve Světovém poháru umístila na 27. místě, což je její životní maximum.

Další česká závodnice Jessica Jislová, která se sobotního závodu zúčastnila, ve stíhačce obsadila 33. příčku.

Závěrečné závody SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko) - (14.3.2020):

Ženy - stíhací závod na 10 km:

1. Simonová (Fr.) 30:43,5 (2)2. S. Gasparinová (Švýc.) -17,3 (4)3. Vittozziová (It.) -20,9 (4)4. Mäkäräinenová (Fin.) -28,2 (4)5. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -39,8 (2)6. Brorssonová (Švéd.) -42,8 (1)7. Skottheimová (Švéd.) -44,4 (1)8. Davidová (ČR) -50,8 (5)9. Preussová (Něm.) -56,7 (5)10. Eckhoffová (Nor.) -57,2 (6)

...

28. Charvátová (ČR) -2:04,9 (6)33. Jislová (ČR) -2:32,0 (3)50. Kristejn Puskarčíková (ČR) -4:47,9 (6)

Konečné pořadí SP (po 21 závodech):1. Wiererová (It.) 7932. Eckhoffová 7863. Herrmannová (Něm.) 7454. H. Öbergová (Švéd.) 7415. Röiselandová (Nor.) 5976. Preussová 573

...

14. Davidová 47827. Charvátová 24635. Kristejn Puskarčíková 20865. Jislová 48

Konečné pořadí stíhacích závodů (po 5 závodech):

1. Eckhoffová 2322. Wiererová 1863. Tandrevoldová (Nor.) 1854. H. Öbergová 1685. Herrmannová 1556. P. Fialková (SR) 149

...

22. Davidová 8042. Charvátová 3543. Kristejn Puskarčíková 3555. Jislová 18

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 59 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy