V závodě smíšených štafet zaznamenali Češi nejlepší výsledek sezóny. Skončili pátí

V neděli pokračuje dalšími závody v estonském Otepää další podnik Světového poháru v biatlonu 2021/22. Tentokrát se nejprve uskutečnil závod smíšených štafet, kterého se zúčastnilo i české kvarteto ve složení Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Markéta Davidová, Jessica Jislová. Ze začátku se sice české kvarteto pohybovala těsně za elitní desítkou, díky výtečným výkonům Jakuba Štvrteckého a Markéty Davidové se Češi dokázali vyšvihnout až na čtvrtou příčku. Finišmanka Jessica Jislová nakonec dojela do cíle na páté pozici, což je i tak nejlepším výsledkem české smíšené štafety v tomto ročníku. V závodu pak triumfovali Norové.

Jak už bývá zvykem v závodech smíšených štafet, první polovinu závodu obstarali muži. Závod z českého pohladu ostartval Michal Krčmář, jemuž se však jeho úsek vůbec nevydařil. Hned na první střelecké položce totiž vypotřeboval tři rezervní náboje na jeden z terčů a po návratu ze střelnice tak rázem figuroval až na sedmnáctém místě. Mezitím se do čela závodu posunuly štafety Norska a Francie.

I při následné stojce musel Krmář bohužel vypotřebovat všechny tři náhradní náboje, přesto ale došlo k mírnému posunu v průběžném pořadí, neboť se po této střelbě pohyboval na 13. místě. Tehdy ale na vedoucího Nora Bakkena ztrácel skoro minutu. „Hrozně jsem se pral se střelbou, několikrát jsem tam v reakci na vítr cvakal. Měl jsem všechny rány děsně dolů a musím se omluvit týmu za katastrofální výkon," byl si vědom Krčmář svého špatného výkonu především na střelnici v pozávodním rozhovoru pro ČT sport.

Také po první předávce nadáleb byli na čele startovního pole Norové, i když za ně tentokrát závodil Christiansen. Nedělalo mu žádné problémy ani to, že jeho soupeřem byl nyní silný Francouz Fillon-Maillet. Na tohoto vedoucího muže Světového poháru ale dokázal Christiansen na střelnici najet dvacetivteřinový náskok a to i přes jednu minelu. Na třetí příčku se mezitím dokázalo dostat díky Ponsiluomovi Švédsko. Naštěstí se dařilo i české štafetě zásluhou Jakuba Štvrteckého, kterému to nejen běželo na trati, ale dával si i pozor při jednotlivých střelách a tak ani vleže, ani vestoje nemusel ani jednou dobíjet.

Když předával pomyslný štafetový kolík své kolegyni Markétě Davidové, měli určiětě čeští biatlonoví fanoušci radost z toho, že se česká vlaječka ocitla na slušné páté pozici, přičemž na tehdy čtvrté Rakousko ztráceli Češi téměř půlminutu. „Pro mě to byla vůbec první štafeta bez dobíjení, z toho jsem vážně nadšený. Šel jsem neustále dopředu a musím taky poděkovat i servisu na lyže, které jely super," uvedl v rozhovoru pro ČT sport Štvrtecký, jenž tak připomněl tentokrát velmi dobrou práci českých servismanů.

Tradičně dobře rychle běžící Davidová tuto svojí přednost prokazovala i tentokrát, neboť na svém úseku se mohla pyšnit nejrychlejším běžeckým časem. I proto tak při stelbě vleže byla v kontaktu se čtvrtou Rakušanku Schwaigerovou. Tu pak dokonce předběhla, když tuto střelbu zvládla naprosto bezchybně. To Schwaigerová musela mezitím na jedno trestné kolo.

Norská štafeta i ve druhé polovině závodu mířila suverénně za vítězstvím. Třetí úsek měla z norského pohledu na starost Eckhoffová, která čím dál více navyšovala náskok před pronásledovatelkami ze Švédska a Francie. Po střelbě vestoje, kterou Davidová zvládla opět čistě, díky čemuž si tak vybudovala patnáctivteřinový náskok na Němku Voightovou. Na tehdy třetí Francouzky pak česká štafeta ztrácela půlminutu. „Byl to asi jeden z mých nejlepších závodů v této zimě, na střelnici dvě nuly a k tomu moc dobrý běh," neskrývala svou radost v rozhovoru Davidová.

Českou finišmanku Jislovou sice ještě předběhla Němka Herrmannová, i tak ale je konečné páté místo nejlepším výsledkem pro českou štafetu v této sezóně.

Světový pohár v biatlonu – smíšená štafeta na 4x7,5 km v Otepää (13.3.2022):

1. Norsko (Bakken, Christiansen, Eckhoffová, Tandrevoldová) 1:19:39,3 (0+7)2. Švédsko (Nelin, Ponsiluoma, Perssonová, E. Öbergová) +22,5 (0+8)3. Francie (Desthieux, Fillon Maillet, Chevalierová, Braisazová-Bouchetová) +34,6 (0+6)4. Německo (Rees, Doll, Voigtová, Herrmannová) +1:53,7 (0+6)5. Česko (Krčmář, Štvrtecký, Davidová, Jislová) +2:34,6 (0+8)6. Slovensko (Šíma, Sklenárik, I. Fialková, P. Fialková) +3:30,7 (0+10)7. Rakousko (Komatz, Leitner, Schwaigerová, Zdoucová) +4:09,2 (1+9)8. Finsko (Ranta, Laitinen, Ederová, Kinnunenová) +4:39,0 (1+12)

Související

Více souvisejících

Biatlon

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy