Ze 3:6 na 7:6. Curlingovému českému manželskému páru se vstup do olympiády vydařil

Zimní olympijské hry v Pekingu se sice zahájí oficiálně až tento pátek, už nyní byl ale v Pekingu pod pěti kruhy k vidění první boj o body v prvním olympijském turnaji. Jednalo se konkrétně o curlingový turnaj smíšených dvojic, kterého se zúčastnil i český smíšený pár, manaželé Zuzana a Tomáš Paulovi. Jejich olympijská premiéra v kariéře nakonec vyšla na jedničku. Přestože s norským párem Kristin Skaslienová, Magnus Nedregotten, který obhajuje bronz z minulé zimní olympiády, dvakrát prohrávali a jednou dokonce 3:6, českému páru se podařilo duel otočit a nakonec vyhrát v nastavení 7:6.

Ze svého prvního olympijského vystoupení v kariéře měli po zápase očividně manželé Paulovi radost. "Je super, že už máme zapsanou první výhru. Není lepší způsob, jak začít olympijské hry. Pro mě je to určitě úleva," nechala se slyšet v rozhovoru pro Radiožurnál Paulová. "Ze mě to sejme tlak, protože začít výhrou je dobrý vstup a určitě nás to uklidní. Zápas byl dost nervózní," pokračoval Paul.

Duel to byl rozhodně z pohledu českého páru těžký. Nejprve s norským duem prohrával 0:2, pak dokonce 3:6. V posledním osmém endu ale přišla Čechům vhod chyba Skaslienové, která tak dala českým manželům šanci nejen na čtyři body, ale nakonec i na vítězství. Poslední kámen Paulové byl tehdy sice krátký, přesto se ale Čechům podařilo vyrovnat 6:6, díky čemuž tak duel dospěl do nastavení. "Jediné, co mě omlouvá, že to byl první zápas o vítězství na olympiádě, jinak to je skoro neomluvitelné. V Praze bych se šourala uličkama a doufala, že mě nikdo nepotká," řekla ke svému nepovedenému kameni Paulová.

Čechům se pak v prodloužení, neboli v extra endu, podařilo vybudovat výhodnou pozici. "Tom nás zachránil dvěma krásnými freezy, kameny na centimetr přesnými a ve správném úhlu, což je extra těžké, to vyžaduje um," smekla před svým manželem Paulová. Protože se pak Skaslienové nepodařil český kámen nejjblíže ke středu vyrazit dostatečně daleko, mohla radost z nečekaného vítězství 7:6 propuknout naplno. Zvlášť, dkyž se jednalo i o první český start v curlingu na olympijských hrách v historii.

Tomuto historického momentu z hlediště přihlíželi i čeští hokejisté, na jejichž podporu se mohli manželé Paulovi spolehnout.

Manželský pár nyní věří, že v podobných bojovných výkonech budou pokračovat i nadále na těchto Hrách a toto vítězství nad Nory k tomu dopomůže. "Uklidníme se a kameny budou s větší pravděpodobností a přesností," míní Paul. "Musím o prvním zápasu popřemýšlet, určitě jsem hrála pod svoje limity. Tohle není curling, který bych tady chtěla ukazovat," dodala pak Paulová

Připomeňme další program tohoto českého smíšeného páru. Další zápasy mají na programu ve čtvrtek, kdy se nejprve od 02:00 středoevropského času střetne se Švédy a později od 13:00 středoevropského času s australským párem. Čtyři pár pak ze skupin postoupí do semifinále a finále bude příští týden v úterý.

Curling - ZOH v Pekingu:

Smíšené dvojice - základní skupina (2.2.2022):

ČR - Norsko 7:6 po dodatečném endu, Švédsko - Británie 5:9, Austrálie - USA 5:6, Čína - Švýcarsko 7:6 po dodatečném endu

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy