Ze 3:6 na 7:6. Curlingovému českému manželskému páru se vstup do olympiády vydařil

Zimní olympijské hry v Pekingu se sice zahájí oficiálně až tento pátek, už nyní byl ale v Pekingu pod pěti kruhy k vidění první boj o body v prvním olympijském turnaji. Jednalo se konkrétně o curlingový turnaj smíšených dvojic, kterého se zúčastnil i český smíšený pár, manaželé Zuzana a Tomáš Paulovi. Jejich olympijská premiéra v kariéře nakonec vyšla na jedničku. Přestože s norským párem Kristin Skaslienová, Magnus Nedregotten, který obhajuje bronz z minulé zimní olympiády, dvakrát prohrávali a jednou dokonce 3:6, českému páru se podařilo duel otočit a nakonec vyhrát v nastavení 7:6.

Ze svého prvního olympijského vystoupení v kariéře měli po zápase očividně manželé Paulovi radost. "Je super, že už máme zapsanou první výhru. Není lepší způsob, jak začít olympijské hry. Pro mě je to určitě úleva," nechala se slyšet v rozhovoru pro Radiožurnál Paulová. "Ze mě to sejme tlak, protože začít výhrou je dobrý vstup a určitě nás to uklidní. Zápas byl dost nervózní," pokračoval Paul.

Duel to byl rozhodně z pohledu českého páru těžký. Nejprve s norským duem prohrával 0:2, pak dokonce 3:6. V posledním osmém endu ale přišla Čechům vhod chyba Skaslienové, která tak dala českým manželům šanci nejen na čtyři body, ale nakonec i na vítězství. Poslední kámen Paulové byl tehdy sice krátký, přesto se ale Čechům podařilo vyrovnat 6:6, díky čemuž tak duel dospěl do nastavení. "Jediné, co mě omlouvá, že to byl první zápas o vítězství na olympiádě, jinak to je skoro neomluvitelné. V Praze bych se šourala uličkama a doufala, že mě nikdo nepotká," řekla ke svému nepovedenému kameni Paulová.

Čechům se pak v prodloužení, neboli v extra endu, podařilo vybudovat výhodnou pozici. "Tom nás zachránil dvěma krásnými freezy, kameny na centimetr přesnými a ve správném úhlu, což je extra těžké, to vyžaduje um," smekla před svým manželem Paulová. Protože se pak Skaslienové nepodařil český kámen nejjblíže ke středu vyrazit dostatečně daleko, mohla radost z nečekaného vítězství 7:6 propuknout naplno. Zvlášť, dkyž se jednalo i o první český start v curlingu na olympijských hrách v historii.

Tomuto historického momentu z hlediště přihlíželi i čeští hokejisté, na jejichž podporu se mohli manželé Paulovi spolehnout.

Manželský pár nyní věří, že v podobných bojovných výkonech budou pokračovat i nadále na těchto Hrách a toto vítězství nad Nory k tomu dopomůže. "Uklidníme se a kameny budou s větší pravděpodobností a přesností," míní Paul. "Musím o prvním zápasu popřemýšlet, určitě jsem hrála pod svoje limity. Tohle není curling, který bych tady chtěla ukazovat," dodala pak Paulová

Připomeňme další program tohoto českého smíšeného páru. Další zápasy mají na programu ve čtvrtek, kdy se nejprve od 02:00 středoevropského času střetne se Švédy a později od 13:00 středoevropského času s australským párem. Čtyři pár pak ze skupin postoupí do semifinále a finále bude příští týden v úterý.

Curling - ZOH v Pekingu:

Smíšené dvojice - základní skupina (2.2.2022):

ČR - Norsko 7:6 po dodatečném endu, Švédsko - Británie 5:9, Austrálie - USA 5:6, Čína - Švýcarsko 7:6 po dodatečném endu

Související

Ilustrační fotografie.

Rusové a Bělorusové mohou na paralympiádu jako neutrální sportovci

Ruští a běloruští reprezentanti se navzdory vojenskému útoku svých zemí na Ukrajinu mohou zúčastnit zimních paralympijských her, které v pátek začnou v Pekingu. Startovat však budou jako neutrální sportovci. Dnes o tom rozhodl Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) s tím, že Rusko s Běloruskem budou vyškrtnuty z medailové tabulky.
Ilustrační foto

Zimní hry skončily. Češi na nich zažili druhý nejhorší výsledek v počtu medailí

Nedělním dnem byly zakončeny slavnostním ceremionálem 24. Zimní olympijské hry konané v čínském Pekingu, který tak předal štafetu pořadatelství italským městům Miláno a Cortina d´Amepzzo. Na právě skončených letošních Hrách zaznamenali čeští olympionici, kterých bylo rekordně celkem až 113, druhý nejhorší výsledek v počtu získaných medailí od roku 1994, kdy Češi nezískali ani jeden cenný kov.

Více souvisejících

olympijské hry 2022 olympiáda

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 8 hodinami

včera

Netanjahu vysvětlil, proč po rozhodnutí RB OSN zrušil návštěvu USA

Cílem zrušení návštěvy izraelské delegace ve Washingtonu bylo vyslat vzkaz Hamásu, prohlásil ve středu izraelský premiér Benjamin Netanjahu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy