Zlato z MS pro český biatlon. Bezchybná Davidová ovládla vytrvalostní závod

Český biatlon slaví zisk první medaile na probíhajícím mistrovství světa ve slovinské Pokljuce. Markéta Davidová si v úterním vytrvalostním závodu dojela pro nejcennější kov, když na střelnici neudělala jedinou chybu.

Právě střelba byla v závodě na 15 kilometrů klíčová. Česká reprezentantka sestřelila všech 20 terčů, zatímco druhá Švédka Hanna Öbergová si připsala jednu trestnou minutu. V cíli pak za naší vítězkou zaostala o 27 sekund. Na třetím místě finišovala Norka Tandrevoldová.

Další české závodnice si rovněž nevedly špatně. Bezchybná na střelnici byla také třicátá Eva Puskarčíková. Pětkrát chybující Lucie Charvátová skončila na 48. místě, Jessica Jislová pak o jedenáct příček hůře.

Davidová se dosud na mistrovství světa v individuálních závodech nedařilo. Ve sprintu skončila 44. a jako jediná z českých závodnic se probojovala do stíhacího závodu, kde si polepšila o dvanáct míst.

V historii českého biatlonu jde o čtvrté zlato na světovém šampionátu. Kateřina Holubcová před 18 lety rovněž triumfovala ve vytrvalostním závodě, o dva roky později si ve stejné disciplíně dojel pro nejcennější medaili Roman Dostál. Na MS 2017 pak ve sprintu kralovala Gabriela Koukalová.

Při hymně se jí oči leskly dojetím. Markéta Davidová, mistryně světa v biatlonu v běhu na 15 kilometrů, nemohla uvěřit, že po všech dosavadních nezdarech se jí na krku blyští zlatá medaile. „Je krásné být světovou šampionkou, dobře to zní, ale stále nemohu uvěřit tomu, co jsem dokázala,“ řekla Markéta Davidová v Pokljuce pro Českou televizi.

Rodačka z Jablonce přiznala, že měla ve vytrvalostním závodě při střelbě obrovské štěstí. „Na střelnici mně padaly kalibry. Zatímco v minulých závodech jsem prožívala smůlu, teď jsem měla kliku.“ Svůj triumf zdaleka nepřeceňuje. „Zlato je pěkné, ale třeba o víkendu budu zase brečet, co vše jsem tady pokazila.“

Davidová zvolila před zlatým závodem netradiční přípravu. Jako studentka České zemědělské univerzity v Praze se ponořila do učení. „Musela jsem po stíhacím závodě (v něm skončila 32.) zaměstnat hlavu, abych nemusela myslet na biatlon.“ Světová šampionka by ráda uspěla i v ženské štafetě. „Chceme s děvčaty dokázat, že střílet umíme,“ přeje si česká reprezentantka.

Slavnostní ceremoniál ovlivnila koronavirová pandemie. Proto se medailistky v respirátorech dekorovaly samy a na stupních vítězů si dámy na znamení gratulace jen břinkly lokty. Když pořadatelé zahráli českou hymnu, Markéta Davidová byla dojatá. V jejích očích se objevily slzy, ale po dohrání nejkrásnější melodie už z nejvyššího stupínku bujaře zdravila v dálce křepčící realizační tým.

Výsledky vytrvalostního závodu žen (15 km)

1. Davidová (ČR) 42:27,7 (0 trest. minut), 2. H. Öbergová (Švéd.) -27,9 (1), 3. Tadrevoldová (Nor.) -1:04,0 (1), 4. Hauserová (Rak.) -1:52,2 (2), 5. Mironovová (Rus.) -2:05,8 (2), 6. S. Gasparinová (Švýc.) -2:09,6 (2), 7. Preussová (Něm.) -2,14,4 (2), 8. Cadurischová (Švýc.) -2:15,2 (1), 9. Wiererová (It.) -2:20,2 (2), 10. Schwaigerová (Rak.) -2,20,8 (1), ...37. Puskarčíková -4:24,8 (1), 48. Charvátová -5:08,9 (5), 64. Jislová (všechny ČR) -5:41,7 (3)

Konečné pořadí vytrvalostních závodů (po 3 závodech): 1. Hauserová a Wiererová obě 103 b., 3. H. Öbergová 90, 4. Džymová (Ukr.) 85, 5. Davidová 80, 6. Herrmannová (Něm.) 80, ...63. Puskarčíková 4, 66. Jislová 1.

Průběžné pořadí SP (po 18 z 26 závodů): 1. Eckoffová (Nor.) 755, 2. H. Öbergová 729, 3. Röiselandová (Nor.) 716, 4. Hauserová 619, 5. Wiererová 605, 6. Preussová 600, ...10. Davidová 473, 58. Puskarčíková 44, 61. Charvátová 37, 72. Jislová 21.

Související

Michal Krčmář

Souhrn 14. dne olympiády: Davidová v masáku skončila čtvrtá, Krčmář jednadvacátý

V pátek svým již čtrnáctým soutěžním dnem opět pokračovaly Zimní olympijské hry v Pekingu. Z českých olympioniků se představili především biatlonisté, kteří měli na programu závod s hromadným startem. Zatímco mezi ženami závodila v českých barvách Markéta Davidová s Lucií Charvátovou, mezi muži pro změnu zase Michal Krčmář. Z této trojice sportovců byla nejlepší Davidová, která sahala po třetím cenném kovu pro českou výpravu, jenže jen těsně jí unikl kvůli poslední střelecké položce a bylo z toho čtvrté místo. Charvátová skončila až osmadvacátá. To jejich mužský kolega Krčmář ve svém závodě chyboval na střelnici třikrát a nakonec z toho bylo až jednadvacáté místo. Kromě biatlonu se pak další čeští olympionici představili v pátek ještě v krasobruslení.

Více souvisejících

Markéta Davidová Biatlon

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy