Brambory proti rakovině? Výzkum odhalil překvapivé výsledky

Peking – Brambory tvoří nedílnou součást lidského jídelníčku a v České republice jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Vědci z čínské Univerzity Zhejiang odhalili, že velká konzumace brambor snižuje riziko onemocnění rakovinou žaludku. Informoval o tom server Independent.

Přidejte svůj názor

Brambory, ilustrační fotografie

Tento výzkum se zakládá na informacích ze 76 studií a celkem zahrnuje informace o 6,3 milionech lidí. Předmětem zkoumání bylo hned několik druhů zeleniny.

Výsledky odhalily, že konzumací brokolice, brambor, česneku, hlávkového zelí, kadeřávku a celeru lze snížit riziko onemocnění rakovinou žaludku o třetinu. Naopak konzumace soli, pálenek, piva a konzervovaného jídla riziko onemocnění zvyšuje.

Jak server vysvětluje, za pozitivním účinkem na lidské zdraví pravděpodobně stojí vysoký obsah vitamínu C, „který funguje jako antioxidant na buněčný stres v žaludku. Každodenní konzumace 50g vitamínu snížila riziko rakoviny o osm procent."

Témata: Brambory | rakovina | zdraví
Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Česko jako vědecká velmoc? Ze schválených peněz se vyčerpalo 99 procent

18.02.2019 12:30 Ze schválených 33,8 miliardy korun ze státního rozpočtu na vědu, výzkum a inovace pro rok 2018 se…

Můžeme zničit planetu? Nejsilnější explozi na světě se nevyrovná ani…

17.02.2019 16:24 Výbuchy a ohnivé exploze tvoří dnes jednu z hlavních složek hollywoodských trháků. Aby taky ne,…

Vědci vytváří živý Jurský park. Dinosauři budou po Zemi chodit za pět let

11.02.2019 17:04 Během pouhých pěti až deseti let budou Zemi obývat skuteční dinosauři. Tvrdí to skupina genetiků a…

Jaderný výbuch a ekologická katastrofa? Toto jsou největší mýty o Černobylu

10.02.2019 21:38 Aktualizováno Před sedmi lety došlo k jaderné havárii v japonské Fukušimě a před dvaatřiceti lety k jaderné…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama