Kručí vám v břiše? Hlad nemusíte mít jen z nedostatku jídla

Známe to všichni. Najíme se a za pár minut máme hlad znovu. Kvůli váze nechceme jíst několikrát po sobě, pocit prázdného žaludku ale také není dvakrát příjemný. Vědci na základě těchto pocitů zjistili, že hlad nemusí vždy souviset zrovna s nedostatkem jídla. Pocit hladu podle nich může vyvolat celá spousta faktorů.

Jídlo, ilustrační foto

Hlad může vyvolat celá řada příčin – málo spánku, hodně stresu. Velkou roli hrají i hormony. Záleží také na tom, jaký druh jídla jste snědli. Některé potraviny totiž mohou vyvolat ještě větší „chutě“.

„Hlad není jen jednoduchý, nejde jen o to naplnit fyzickou potřebu,“ vysvětluje pro magazín Time  Aner Tal, asistent výzkumu na Cornell University, který se specializuje na jídlo. „Existuje mnoho různých psychologických, biologických a environmentálních faktorů, které ovlivňují hlad."

V neposlední řadě záleží, jaké jsou vaše stravovací návyky, říká Tal. „Pokud jste zvyklí jíst oběd každý den ve 14:00, budete cítit potřebu jíst ve 14:00, i když v tu chvíli nemáte biologický požadavek," vysvětluje. Pokud jíte nepravidelně a celý den, bude vaše tělo jídlo vyžadovat celý den.

Důležitý je výběr potravin

Jak říká doktorka Belinda Lennerzová, endokrinoložka a výzkumnice z Bostonské dětské nemocnice a Harvard Medical School, roli hraje také výběr potravin. „Základní úlohou hladu je donutit nás hledat a konzumovat potraviny s cílem udržet si stabilní množství dostupné energie v naší krvi," říká Lennerzová. „V takovém případě je účinnější, když konzumujeme jídlo vyšším obsahem tuku, bílkovin a vlákniny, které se pomalu tráví."

Zatímco tyto potraviny pomáhají našemu tělu dosáhnout a udržet si dostatečně dobře vyvážený stav celé hodiny mezi jídly, jiné potraviny naopak vyvolají metabolické výkyvy, které nás pošlou zpátky do kuchyně mnohem dříve. Jde o potraviny s vysokým obsahem sacharidů.

Její kolega a výzkumník, doktor David Ludwig Lennerz, uvádí, že mezi nejpopulárnější jídla s velkým obsahem sacharidů patří třeba bílé pečivo, bramborové výrobky, cukrem slazené nápoje, sušenky, chipsy nebo snídaňové cereálie. „Tyto potraviny zmatou přirozené kontrolní systému těla, které v nás spouští hlad.

Problém je, že jídlo vidíme všude

Na rozdíl od zdravých tuků a na vlákninu bohatých potravin, třeba řeckého jogurtu, listové zeleniny a luštěnin, které jsou v těle zpracovávány pomalu, jsou cukrovinky a potraviny plné sacharidů zpracovány rychle – a tím dříve potom máme opět hlad. Dochází zároveň k uvolňování velkého množství inzulínu do krevního oběhu, aby se normalizovala stoupající hladina cukru v krvi.

Kalorie z jídla se proto ukládají, čímž vznikají tukové polštáře. To podporuje nejen nabírání na váze, tělo si pak také myslí, že potřebuje více energie. Lennerz poukazuje, že dnes je jídlo velmi snadno a bez průtahů dostupné, občerstvení nebo fast-foody najdeme na každém rohu. Pouhý pohled na jídlo nebo jeho vůně, přitom dokáže v těle vyvolat v těle pocit „nakrm mě“. Stačí se tak dívat na pořad o vaření a člověk má hned potřebu dát si alespoň sušenku nebo něco malého na zakousnutí.

A co se s tím dá dělat? Prvním krokem by podle vědců mělo být nahrazení potravin s vysokým množstvím cukru jinými potravinami bohatými na vlákninu nebo bílkoviny. Dalším doporučením je samozřejmě i pohyb – chůze, cvičení či další fyzické aktivity. A v neposlední řadě – dejte jídlo pryč z vašeho dohledu. Tím, že nebudete mít pamlsky stále na očích, se vyhnete neustálé chuti na jídlo.

Nad Českem proletěl ve čtvrtek večer meteoroid, rozpadnul se nad Šumavou

20.06.2021 22:00 Aktualizováno Nad východní částí Bavorska a jihozápadními Čechami prolétl ve čtvrtek večer meteoroid o přibližné…

The Independent: Nová studie naznačuje, jak brutální byly boje v době…

14.06.2021 06:56 Čerstvý archeologický výzkum poskytuje nový pohled na extrémně násilnou povahu válčení v době…

Dlouhodobé následky mají nízké desítky procent nakažených, uvedli vědci

13.06.2021 19:30 Dlouhodobé následky po prodělání covidu-19 mají podle vědců z iniciativy Sníh nízké desítky procent…

Vědci vycvičili fretky, aby ucítily virus ptačí chřipky v trusu

12.06.2021 18:25 Očichávat trus by se zřejmě nedostalo na ničí seznam způsobů, jak zachraňovat životy. Ale pokud…

Virus závodí s vakcínami, míní statistici. Výhled považují za velmi nejistý

05.06.2021 08:54 NÁZOR - Koronavirus nyní závodí s vakcínami a o vítězi je čím dál méně jasno. S tímto varováním…

Po prodělání covidu-19 je riziko opětovné nákazy deset měsíců nižší

04.06.2021 08:06 Riziko, že se člověk znovu nakazí koronavirem, je v prvních deseti měsících od prodělání covidu-19…

Dožijeme se 120 let? Vědci chtějí lidem prodloužit život, u myší se to…

01.06.2021 11:03 Izraelským vědcům se podařilo prodloužit život myší o 23 procent a doufají, že použitá metoda by…

Vědkyně: Že Česko neuspělo u Arktické rady, je zklamání, výzkum to neohrozí

01.06.2021 08:43 Fakt, že se Česku nepodařilo získat pozorovatelský status v Arktické radě, je zklamání, šance se…

Vědci: Menší růst populace zřejmě způsobil nástup pomalé životní strategie

27.05.2021 13:58 Čeští vědci nabídli nový pohled na řešení otázky, co stojí za zpomalením růstu populace v zemích,…

Vědci potvrdili výskyt nové mutace koronaviru v Brazílii

26.05.2021 14:58 Vědci dnes potvrdili výskyt nové místní varianty koronaviru v Brazílii. Ta se šíří v několika…

Související:

Právě se děje