Tloustneme úplně po všem? Vědci se zaměřili na zdravé a light potraviny a nestačili se divit

Potraviny, které jsou zdravější nebo spadají do kategorie bio či light, by pro naše tělo měly být podle všeobecného přesvědčení prospěšné. Není tomu tak ale vždy. Zjistili to odborníci z několika studií, v nichž se zaměřili na účinky zdravějších jídel na lidské tělo.

Nákupní vozík

Studie americké Cornellovy univerzity, která se zabývá psychologií spotřeby potravin, přišla s nečekanými závěry. Pocit sytosti po zkonzumování zdraví prospěšných potravin je nízký, což paradoxně přispívá k epidemii obezity.

Vědci realizovali tři studie. Při té první analyzovali spojitost mezi pojmy zdravé a hojné. Jako vzorek si vybrali 50 vysokoškolských studentů, jimž zadali implicitní asociační test. Jde o metodu používanou v sociální psychologii, která analyzuje sílu vztahu mezi jednotlivcem a jeho mentálními projevy nebo také předsudky, například v oblasti spotřeby, jak tomu bylo v tomto případě.

Druhé studie se zúčastnilo 40 studentů, u nichž byla vyhodnocována míra sytosti poté, co snědli pokrm označený jako zdravý, či nezdravý.

Pro třetí studii si vědci vybrali 72 studentů a měřili množství jídla, které bylo označeno za zdravé, nebo nezdravé a které pokusným osobám podali předtím, než jim promítli krátký film. Pak měřili množství jídla, které studenti během promítání snědli.

Výsledek? Spotřebitelé spojují zdravé jídlo s menším pocitem sytosti, přičemž  tento pocit podněcuje k tomu, aby ho snědli více.

"Nesprávné chápání zdravých potravin může vést ke zvýšenému příjmu kalorií," vysvětluje ředitel Výzkumného střediska pro potraviny a výživu v Římě Andrea Ghiselli. "Stává se například, že si člověk myslí, že může sníst více sladkostí připravených s olivovým olejem, než těch, které byly zhotoveny s máslem," dodává.

Podobně je tomu s potravinami označovanými jako light, jimiž je trh přesycen. "Skutečnost je taková, že spotřebitelé kupují produkty light, aby toho mohli sníst více. Je však lépe si koupit ´nezlehčenou´ potravinu, než dávat přednost potravinám s nízkým obsahem tuku. Výrobce totiž tam, kde ubere tuky, přidá něco jiného, často cukr, aby byl produkt chutný. Z hlediska nutričního to pak má jen málo smyslu," zdůrazňuje Ghiselli.

Kombinace AstraZeneky s mRNA vakcínami je účinná, uvádí studie

02.08.2021 16:29 Kombinace první dávky očkování proti koronaviru od společnosti AstraZeneca s druhou dávkou…

Imunita po očkování proti koronaviru časem slábne, uvedli britští odborníci

30.07.2021 19:55 Ochrana, kterou vakcíny poskytují proti nákaze koronavirem či vážnému průběhu choroby,…

Vědci zjistili, které místo na světě je pro přežití globální katastrofy…

30.07.2021 07:57 Nový Zéland, Island, Británie, australský ostrov Tasmánie a Irsko jsou nejvhodnějšími místy k…

Vážný průběh koronaviru může podle vědců způsobit pokles inteligence

27.07.2021 22:00 Aktualizováno U lidí, kteří prodělali nemoc covid-19, je pravděpodobnější zhoršení výsledků inteligenčních testů…

Ideální rozestup mezi dávkami vakcíny Pfizer je osm týdnů, tvrdí britští…

23.07.2021 13:24 Ideální rozestup mezi oběma dávkami proticovidové vakcíny firem Pfizer a BioNTech je osm týdnů,…

Virová zátěž je u osob s mutací delta tisíckrát větší

22.07.2021 14:20 Nakažlivější koronavirová mutace delta má až tisíckrát větší virovou zátěž, tedy množství viru v…

Lockdowny nejspíš neškodí zdraví víc než koronavirus, vyplývá ze studie

20.07.2021 12:20 Karanténní opatření přijímaná v boji proti koronaviru pravděpodobně nepředstavují vyšší riziko pro…

Země má oficiálně pět oceánů. Potvrzení trvalo téměř 100 let

17.07.2021 16:56 Vědci vedli mnoho let diskuse o tom, zda má Země čtyři nebo pět oceánů. Ale v červnu vydala…

Česká studie ukázala rezistenci mladých vůči covidu-19

16.07.2021 12:35 Studie prováděná v laboratoři Nemocnice Havlíčkův Brod ukázala, že mladí lidé jsou do velké míry…

Brazilská Amazonie podle vědců přestává zadržovat oxid uhličitý

15.07.2021 08:18 Brazilská Amazonie přestává zadržovat oxid uhličitý a v brzké době hrozí, že začne vypouštět tohoto…

Související:

Právě se děje