Záhadná rýže: Proč se jí při špatné přípravě můžeme otrávit?

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu závažných problémů včetně srdečních onemocnění, cukrovky a rakoviny.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Rýže
doporučujeme

Vědci varují, že miliony lidí po celém světě se vystavují nebezpečí tím, že nesprávně vaří rýži. Nedávné experimenty totiž ukazují, že nejběžnější způsob vaření rýže – tedy prosté vaření, dokud se voda nevypaří - může vystavit ty, kteří ji jedí, nebezpečí.

Takto upravená ráže totiž může obsahovat stopy jedovatého arsenu, kterým je rýže kontaminována v důsledku používání průmyslových toxinů a pesticidů.

Tato chemická látka bývá spojována s řadou zdravotních problémů včetně srdečních chorob, cukrovky a rakoviny, stejně jako s problémy s vývojem. I když se obecně předpokládá, že stopy arsenu zmizí, pokud se rýže uvaří, odborníci nyní varují, že se tak stane pouze tehdy, když je rýže namočené přes noc ve vodě.

Andy Meharg, profesor biologických věd na Queens University v Belfastu, testoval pro pořad BBC „Věřte mi, já jsem doktor“ tři způsoby vaření rýže aby zjistil, zda způsob přípravy tohoto pokrmu může změnit množství arsenu v jídle.

Při prvním způsobu profesor Meharg použil k jejímu uvaření poměr dvou dílů vody na jeden díl rýže, kdy se voda v průběhu vaření vypařila – tedy běžně užívanou metodu. V takto uvařené rýži objevil největší množství arsenu.

Naproti tomu, když použil pět dílů vody na jeden díl rýže a přebytečnou vodu vylil, byla hladina arsenu téměř o polovinu nižší. Při třetím způsobu, kdy byla rýže namočená přes noc, klesly hladiny toxinu o 80 procent.

Nejbezpečnější způsob vaření rýže proto je namočit ji přes noc, poté propláchnout, dokud voda není čirá, a pak ji vařit v hrnci s poměrem pět dílů vody na jeden díl rýže.

Podle výzkumu kanálu Channel 4 a Institutu pro bezpečnost potravin ve světě asi 58 procent výrobků z rýže ve Velké Británii obsahuje příliš velké množství arsenu.

Loading...
Vstupte do diskuze (2)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Čech vyfotil mlhovinu Temný žralok, je vzdálená 650 světelných let

13.12.2019 16:47 Český astrofotograf Jan Veleba zachytil mlhovinu v souhvězdí Kéfea, které je 650 světelných let…

Vědci navrhují vylepšení obalu potravin. Co by na něm mělo být nově…

11.12.2019 17:20 Na obalech potravin by kromě tabulky s energetickou hodnotou měla být také informace o tom, kolik…

V Česku bude sídlit nová kosmická agentura EU, má sledovat blízké okolí…

11.12.2019 14:07 V Česku bude od roku 2021 sídlit nová Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA). Vznikne rozšířením…

400 milionů lidí ohroženo. Grónské ledovce tají sedmkrát rychleji než v 90…

11.12.2019 12:20 Grónské ledovce tají v současné době sedmkrát rychleji než v 90. letech. Tvrdí to tým vědců, kteří…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama