Tajemství pizzy rozluštěno. Pochází z Itálie nebo Ameriky? Správná odpověď leží úplně někde jinde

Šunková, salámová, sýrová, ale i havaj, smetanová, kuřecí či špenátová. Málokomu se při pomyšlení na pizzu a některou její variantu nesbíhají sliny. Toho, co o ní ale víme, přitom moc není. Je kulatá, s rajčatovým nebo smetanovým základem a pochází z Itálie. Konzumentům to stačí a víc vědět nepotřebují, její historie je ale mnohem zajímavější, než se zdá.

Přidejte svůj názor 2 komentáře

Ilustrační foto

Bez nadsázky můžeme říct, že pizza je stará několik tisíc let. Nešlo sice ve středověku o pizzu takovou, jak ji známe dnes, placky vyválené z těsta ale už jedli staří Egypťané a jiné národy stovky let před naším letopočtem.

Paradoxně se tehdy placky, na rozdíl od všeobecného mínění, nejedly suché. Lidé se je pokrývali nejrůznější směsicí zeleniny, masa a dalších surovin, čímž dali vzniknout kulatému obloženému pokrmu ve formě pizzy.

K dokonalosti dovedli pizzu až Řekové, kteří si ji, na rozdíl od Etrusků a jiných národů, začali posypávat surovina ještě před pečením. Těsto se tak spojilo s obsahem na ní a první pizza byla na světě. Obecně tedy můžeme říct, že pizza pochází z Řecka.

V průběhů staletí vymýšlely další a další národy, čím vším pizzu ozdobit. Objevovalo se na ní ovoce, bylinky, med a další více či méně podivné kombinace, rajčata na ní ale stále chyběla.

To se změnilo v 16. století, kdy Evropa začala poznávat kouzlo tohoto ovoce jíst jej nejen samotné či jako přílohu, ale pracovat s ním i jinak. Například jím potřít placku před tím, než se dá péct. Kdo přesně za tímto nápadem stojí není jasné, jisté ale je, že se velmi rychle rozšířil po celé Itálii.

V roce 1738 vznikla v Neapoli první pizzerie na světě pod jménem Port’Alba  a o jejím úspěchu svědčí i fakt, že na stejném místě stojí dodnes. Pizza si získala ohromnou oblibu ve městě, v celé zemi a následně i v Evropě, odkud se rozšířila do celého světa.

Pizza už nebyla jen jídlem pro chudé. Nešlo jen o placku navrstvenou surovinami, které nebylo jak spotřebovat. Lidé začali experimentovat s příchutěmi a v 19. století se dokonce stala i jídlem králů. V tu chvíli se zdálo, že svět má novou mánii, která jen tak nepřejde.

V roce 1905 se pizza dostala i do Spojených států, a i u Američanů si získala na velké oblibě. Její pozici na výsluní ale brzy vystřídal vynález čtyřicátých let, fastfoody. Firmy s rychlým občerstvením pohltily Američany a posléze se podobně jako pizza staly vysokoobrátkovým zbožím po celém světě. To je ale jiný příběh.

Vstupte do diskuze (2)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

O kolik stupňů se Země oteplí? Došlo k obratu, experti zveřejnili nové…

11.12.2018 15:25 Vývoj průměrné světové teploty směřuje k výraznému překročení cíle, který před třemi lety vytyčila…

Jak vznikají nové nemoci a jak se šíří? Odkrýváme tajemství pacienta nula

11.12.2018 11:07 Na první pohled se dnes může zdát, že tuberkulóza je v rozvinuté společnosti minulostí. Opak je ale…

Vědci rozluštili tajemství ukryté hluboko pod oceány. Nikdo živý by se…

09.12.2018 15:40 Naše planeta je z velké části tvořená vodou. Ta zabírá nejen 71 procent povrchu, ale je také ukrytá…

Jak "zní" Mars? Sonda InSight poslala historicky první zvukový záznam

07.12.2018 22:25 Americká sonda InSight, která na konci listopadu přistála na Marsu, vyslala na Zemi první zvukový…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama