Máte hlad? Těmto jídlům se raději vyhněte, nutí vás jíst dál a dál

Když máme hlad, celkem logicky sáhneme po nějakém jídle. Jenže ne všechny pochutiny nás dokáží zasytit. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová vyjmenovala několik jídel či pochoutek, po kterých dostaneme ještě větší hlad.

Přidejte svůj názor 8 komentářů

Zelenina

Jistě to znáte. Dáte si například těstoviny, o kterých se říká, že jsou tzv. hladové, a za nějakou chvíli dostanete zase hlad. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová, která vydala pár knih na téma jídlo a zdraví, vyjmenovala pro server news.com.au šest jídel, po kterých přijde ještě větší hlad.

Saláty

Podle autorky ne všechny saláty způsobují další pocit hladu. Důležité však je přidat k zeleným listům i nějaké bílkoviny. Nejlepší je obohatit salát například kuřecím masem nebo rybou. Dalším komponentem jsou sacharidy, jako jsou sladké brambory. Takto připravené saláty splňují správný kalorický příjem.

Brambůrky, tyčinky...

Oblíbené slané pochoutky, které nechybějí například na oslavách či na konferenčním stolku před televizní obrazovkou, kde zrovna běží sportovní přenos. Podle nutriložky brabůrky obsahují sodík, který navozuje pocit žízně. Tady je ale háček. Tělo je podle Alleaumeové zmateno a konzument si myslí, že místo žízně má hlad, proto je těžké se během jídla zastavit.

Krekry

Přestože mohou být krekry i 100% bez tuku, je jedno, kolik jich můžeme sníst. Třebaže obsahují vlákninu, postrádají sacharidy, které by naše tělo nastartovaly. Proto je nutné krekry podávat třeba s plátky avokáda, hummusem nebo ricottou.

Náhradní sladidla

Pokud si koupíte jídlo nebo nápoj s označením "bez cukru", děláte to s vědomím, že chcete jíst a pít zdravěji. Umělá sladidla však tělo nedokáže rozpoznat, respektive neví, kolik kalorií právě spotřebovává. Výsledkem tedy je, že máme potřebu pít a jíst více.

Džusy

Módní trend pití ovocných nápojů, jak nutriložka popisuje, kvůli hubnutí a zdravému životnímu stylu má také svůj háček. Nápoje jsou sice zdravé, plné antioxidantů, ale bez vlákniny tělo přijímá pouze tekutiny, což má za následek rychlejší vstřebávání fruktózy. To vede k možnému zvýšení cukru v krvi.

Alkohol

Kapitola sama o sobě. I když se technicky nejedná o jídlo, jak autorka připomíná, alkohol nutí lidi jíst více a více. Odstraňování alkoholu z těla ale vyžaduje obrovské množství glykogenu, proto při ranní kocovině okamžitě hledáme cukr. Podle výzkumu prý alkohol přepne mozek do fáze hladovění a zvyšuje chuť k jídlu.

Vstupte do diskuze (8)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

O kolik stupňů se Země oteplí? Došlo k obratu, experti zveřejnili nové…

11.12.2018 15:25 Vývoj průměrné světové teploty směřuje k výraznému překročení cíle, který před třemi lety vytyčila…

Jak vznikají nové nemoci a jak se šíří? Odkrýváme tajemství pacienta nula

11.12.2018 11:07 Na první pohled se dnes může zdát, že tuberkulóza je v rozvinuté společnosti minulostí. Opak je ale…

Vědci rozluštili tajemství ukryté hluboko pod oceány. Nikdo živý by se…

09.12.2018 15:40 Naše planeta je z velké části tvořená vodou. Ta zabírá nejen 71 procent povrchu, ale je také ukrytá…

Jak "zní" Mars? Sonda InSight poslala historicky první zvukový záznam

07.12.2018 22:25 Americká sonda InSight, která na konci listopadu přistála na Marsu, vyslala na Zemi první zvukový…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama