Máte hlad? Těmto jídlům se raději vyhněte, nutí vás jíst dál a dál

Když máme hlad, celkem logicky sáhneme po nějakém jídle. Jenže ne všechny pochutiny nás dokáží zasytit. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová vyjmenovala několik jídel či pochoutek, po kterých dostaneme ještě větší hlad.

Přidejte svůj názor 8 komentářů

Zelenina

Jistě to znáte. Dáte si například těstoviny, o kterých se říká, že jsou tzv. hladové, a za nějakou chvíli dostanete zase hlad. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová, která vydala pár knih na téma jídlo a zdraví, vyjmenovala pro server news.com.au šest jídel, po kterých přijde ještě větší hlad.

Saláty

Podle autorky ne všechny saláty způsobují další pocit hladu. Důležité však je přidat k zeleným listům i nějaké bílkoviny. Nejlepší je obohatit salát například kuřecím masem nebo rybou. Dalším komponentem jsou sacharidy, jako jsou sladké brambory. Takto připravené saláty splňují správný kalorický příjem.

Brambůrky, tyčinky...

Oblíbené slané pochoutky, které nechybějí například na oslavách či na konferenčním stolku před televizní obrazovkou, kde zrovna běží sportovní přenos. Podle nutriložky brabůrky obsahují sodík, který navozuje pocit žízně. Tady je ale háček. Tělo je podle Alleaumeové zmateno a konzument si myslí, že místo žízně má hlad, proto je těžké se během jídla zastavit.

Krekry

Přestože mohou být krekry i 100% bez tuku, je jedno, kolik jich můžeme sníst. Třebaže obsahují vlákninu, postrádají sacharidy, které by naše tělo nastartovaly. Proto je nutné krekry podávat třeba s plátky avokáda, hummusem nebo ricottou.

Náhradní sladidla

Pokud si koupíte jídlo nebo nápoj s označením "bez cukru", děláte to s vědomím, že chcete jíst a pít zdravěji. Umělá sladidla však tělo nedokáže rozpoznat, respektive neví, kolik kalorií právě spotřebovává. Výsledkem tedy je, že máme potřebu pít a jíst více.

Džusy

Módní trend pití ovocných nápojů, jak nutriložka popisuje, kvůli hubnutí a zdravému životnímu stylu má také svůj háček. Nápoje jsou sice zdravé, plné antioxidantů, ale bez vlákniny tělo přijímá pouze tekutiny, což má za následek rychlejší vstřebávání fruktózy. To vede k možnému zvýšení cukru v krvi.

Alkohol

Kapitola sama o sobě. I když se technicky nejedná o jídlo, jak autorka připomíná, alkohol nutí lidi jíst více a více. Odstraňování alkoholu z těla ale vyžaduje obrovské množství glykogenu, proto při ranní kocovině okamžitě hledáme cukr. Podle výzkumu prý alkohol přepne mozek do fáze hladovění a zvyšuje chuť k jídlu.

Vstupte do diskuze (8)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Nečekaný způsob přenosu nemocí: Stačí se dotknout této části těla

23.10.2018 11:07 Jste-li v blízkosti nemocného člověka, většinou se ho snažíte nedotýkat. Za nejhorší pak považujete…

Jídelníček potkanů? Nová studie prozrazuje i dávná tajemství lidské…

22.10.2018 10:17 Už je to téměř 3000 let od doby, co řecký spisovatel Ezop napsal bajku Polní myš a městská myš, ve…

Existuje Bůh? Stephen Hawking před svou smrtí kontroverzní otázku…

22.10.2018 09:09 Slavný britský vědec Stephen Hawking je znám a citován především díky svým vědeckým objevům. Kromě…

Lék na cukrovku? Možná ho máme už přes 100 let, jen jsme si toho nevšimli

20.10.2018 21:50 Aktualizováno I když je to vice než 100 let co byla vakcína Calmette-Guerin (taky známý pod zkratkou BCG)…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama