Poznáte kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé proužky, raději se mu vyhněte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Kuřecí maso z Polska
doporučujeme

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: independent.co.uk

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Loading...
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vyvracíme dezinformace: Roušky nás oxidem uhličitým neotráví, nezpůsobují…

30.09.2020 16:38 S nástupem pandemie nového typu koronaviru se prudce zvýšil počet dezinformací, které šíří na…

Nová studie ukázala, kdo je náchylnější k onemocnění covidem. Nejde jen o…

30.09.2020 13:37 Vědci už několik týdnů spekulují o tom, jestli se náchylnost k onemocnění covidem řídí pouze…

Covid opět zmátl lékaře. Nové případy ukazují, že se lze nakazit podruhé

30.09.2020 12:47 Jedna z nejdiskutovanějších otázek týkající se covidu se opírá o předpoklad, že lidé, kteří nemoc…

Fond Neuron ocenil virologa Cihláře a epidemiologa Rašku

28.09.2020 18:15 Za přínos v boji proti virovým a bakteriálním nákazám letos Nadační fond Neuron ocenil Tomáše…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama