Poznáte kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé proužky, raději se mu vyhněte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Přidejte svůj názor 4 komentáře

Kuřecí maso z Polska
doporučujeme

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: independent.co.uk

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Loading...
Vstupte do diskuze (4)
Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Zkáza Země začne ve Švýcarsku, nic z nás nezbyde, tvrdí vědec

14.10.2019 13:11 Aktualizováno Uznávaný britský kosmolog a astrofyzik Martin Rees ve své nové knize popisuje hrozivé důsledky,…

Nejhorší nemoci na světě člověka zabíjejí roky. Jsou všude kolem nás

13.10.2019 16:05 Nemoci zabijí každoročně miliony lidí po celém světě. Velkou zásluhu na tom mají virová onemocnění,…

Lidstvo na pokraji vyhubení? Nový objev vyděsil vědce

12.10.2019 22:52 Aktualizováno Před 12 800 lety na Zemi dopadl asteroid, který vyhladil velkou část lidstva. Zjistili to nově…

Vědci objevili 20 nových měsíců Saturnu

11.10.2019 22:21 Vědci objevili 20 nových měsíců, jež obíhají Saturn, plynný obr je díky tomu planetou s nejvíce…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama