Poznáte kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé proužky, raději se mu vyhněte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Kuřecí maso z Polska

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: independent.co.uk

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Ideální rozestup mezi dávkami vakcíny Pfizer je osm týdnů, tvrdí britští…

23.07.2021 13:24 Ideální rozestup mezi oběma dávkami proticovidové vakcíny firem Pfizer a BioNTech je osm týdnů,…

Virová zátěž je u osob s mutací delta tisíckrát větší

22.07.2021 14:20 Nakažlivější koronavirová mutace delta má až tisíckrát větší virovou zátěž, tedy množství viru v…

Lockdowny nejspíš neškodí zdraví víc než koronavirus, vyplývá ze studie

20.07.2021 12:20 Karanténní opatření přijímaná v boji proti koronaviru pravděpodobně nepředstavují vyšší riziko pro…

Země má oficiálně pět oceánů. Potvrzení trvalo téměř 100 let

17.07.2021 16:56 Vědci vedli mnoho let diskuse o tom, zda má Země čtyři nebo pět oceánů. Ale v červnu vydala…

Česká studie ukázala rezistenci mladých vůči covidu-19

16.07.2021 12:35 Studie prováděná v laboratoři Nemocnice Havlíčkův Brod ukázala, že mladí lidé jsou do velké míry…

Brazilská Amazonie podle vědců přestává zadržovat oxid uhličitý

15.07.2021 08:18 Brazilská Amazonie přestává zadržovat oxid uhličitý a v brzké době hrozí, že začne vypouštět tohoto…

Více než 40 procent lidí s koronavirem o nákaze neví, tvrdí vědci

08.07.2021 07:56 Více než 40 procent lidí infikovaných koronavirem o nákaze neví. Zjistili to vědci z univerzitního…

Psi a kočky nemocných lidí často také prodělali covid-19, ukázala studie

01.07.2021 16:21 Nemoc covid-19 se běžně vyskytuje také u psů a koček, kteří sdílejí domácnost s nakaženými lidmi,…

Vakcíny s technologií mRNA ochrání před covidem-19 řadu let, ukázala studie

28.06.2021 22:01 Aktualizováno Vakcíny využívající technologii takzvané mediátorové RNA (mRNA) poskytnou naočkovaným lidem ochranu…

Na pozici astronauta ESA se přihlásilo přes 22.000 zájemců včetně Čechů

23.06.2021 16:10 Astronautem Evropské kosmické agentury (ESA) se touží stát bezmála 22.600 lidí. Vyplývá to ze…

Související:

Právě se děje