Poznáte kvalitní kuřecí maso? Pokud na sobě má bílé proužky, raději se mu vyhněte

Kuřecí maso je po celém světě velmi oblíbené. Je poměrně levné, rychlé na přípravu a navíc je považováno za poměrně dietní a lehce stravitelné. Jenže maso, která jíme dnes, je mnohem více tučné a méně výživné, než tomu bylo dříve, varují odborníci.

Přidejte svůj názor 4 komentáře

Kuřecí maso z Polska

Mnoho lidí dnes dává přednost kuřecímu masu před červeným masem, protože věří, že je zdravější. V důsledku změn v chovu drůbeže ale pro nás nemusí být dnes bílé maso stejně dobré, jako kdysi. Společnost Compassion in World Farming, americká charitativní organizace, která se zaměřuje na „ukončení továrního zemědělství", zveřejnila video, které má poučit veřejnost o „bílých pruzích" na syrovém kuřecím mase.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: YouTube

Stále více kuřecích prsíček má na sobě nyní „bílé proužky" - proužky tuku, které se objevují jako důsledek toho, že jsou ptáci chováni v továrních farmách.

Libové a netučné kuřecí maso na sobě žádné bílé pruhy nemá. Pruhy se totiž objevují v důsledku způsobu, jak kuřata rostou - chovají se v masovém měřítku a zemědělci dělají vše, co je možné, aby kuřata co nejrychleji vyrostla.

Studie, kterou v minulém roce provedla University of Arkansas a Texas A & M, dospěla k závěru, že „závažnost bílých pruhů se v posledních letech zvýšila", a zjistila, že tyto pruhy byly přítomny u 96% ze 285 testovaných ptáků.

A co víc, vědci zjistili, že bílý proužek „negativně ovlivňuje kvalitu masa" a způsobuje, že je méně křehké a hůře absorbuje marinádu. Vědci rovněž zjistili, že kuřecí prsa v tomto stavu mohou obsahovat o 224 procent více tuku než normální kuřecí maso.

img-responsive

Kuřecí maso | foto: independent.co.uk

Jaclyn Londonová, odbornice na výživu, říká, že i přesto bychom neměli kuřecí maso zatracovat. „Kuře - pokud není obalené a smažené - je skvělý zdroj bílkovin a je bohaté na vitamíny typu B, železo a vitamín B12,“ vysvětluje.

Mluvčí americké Národní rady kuřat pak tvrdí, že bílé proužky ve skutečnosti ovlivňují pouze „malé procento kuřecího masa" a „nevyvolávají žádné obavy o zdraví ani bezpečnost potravin pro lidi. A ani blaho samotného kuře není negativně ovlivněno," dodal. 

Vstupte do diskuze (4)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Lék na cukrovku? Možná ho máme už přes 100 let, jen jsme si toho nevšimli

20.10.2018 21:50 Aktualizováno I když je to vice než 100 let co byla vakcína Calmette-Guerin (taky známý pod zkratkou BCG)…

Kde vypuknou války o vodu? Svět se řítí do katastrofy, spočítal algoritmus

20.10.2018 19:50 Aktualizováno Vědci se za pomocí navrženého algoritmu pokusili zmapovat, které světové oblasti jsou nejvíce…

Paměť o nás prozrazuje víc, než si myslíme

20.10.2018 16:04 Aktualizováno Často si jsme jisti tím, na co si vzpomínáme, ale paměť není vždy docela důvěryhodná. Vědci…

Droga hipíků je zpět: Co může LSD vyléčit? Začínají nové pokusy

20.10.2018 09:26 Droga LSD, těsně spojená s hnutím hippies, si znovu pomalu nalézá svou cestu v lékařském výzkumu…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama