Náhrada za cukr: Jsou umělá sladidla opravdu zdravá?

Cukr vyvolá daleko rychleji závislost než kokain. Způsobuje problémy se zuby, nadváhou a může zapříčinit i diabetes. Čím cukr nahradit? Jsou skutečně sladidla zdravá? A nelze po nich přibrat? O umělých sladidlech se rozepsala BBC.

Přidejte svůj názor

Cukrovka, ilustrační fotografie
doporučujeme

Již dnes mnohé státy, jako Velká Británie nebo Dánsko, zavádějí na sladké potraviny daně. Cukr totiž vede k mnoha onemocněním, které jsou velkou zátěží pro veřejný zdravotní systém. Jednou z možnosti, jak si užívat sladkého, a nehřešit je rozšířit sortiment potravin s náhradou cukru. Umělá sladidla poskytují sladkou chuť s málo nebo bez kalorií.

Jsou ale zdravá? A co vlastně jsou?Existuje mnoho různých typů v tisících různých produktů, včetně cukrovinek a nápojů. Všechny mají za cíl udělat stejnou práci, tedy dodat sladkost bez použití cukru. Měly by být tedy nejen sladké, ale i zdravější a mít méně kalorií.

Některé, jako je sacharin, sukralóza, acesulfam K a aspartam, jsou v malých dávkách intenzivně sladké.  To je ideální pro použití v nízkokalorických nealkoholických nápojích nebo žvýkačkách.

Jiné, jako je sorbitol a xylitol, musí být použity ve větším množství jako skutečný cukr. Jsou užitečné jako náhrada materiálu například při pečení dortů nebo moučníků.

Mnozí se obávají konzumovat je a věří různých mýtům podle, kterých mají způsobovat různé zdravotní potíže. Uvědomme si, že sklenice koly či jiného sladkého nápoje má v sobě deset kostek cukru. Pokud se nám podaří omezit konzumaci cukru díky sladidlům, je to nepochybně úspěch.  Samozřejmě, konzumace nízkotučných a nízkokalorických produktů není zárukou, že zůstanete fit a štíhlí. Sladidla jsou pouze náhražkou za cukr, a nemohou nahradit zdravou výživu.

Častým argumentem odpůrců sladidel je, že jsou umělá, a to znamená, že jsou nezdravá. Mnohá sladidla jsou vyrobena z přirozeně se vyskytujících látek. Například sladidla jsou na bázi stevie je čistě přírodní. Také syntetické neznamená nezdravé. Podle zákona musí být potraviny a nápoje jasně označeny a na obalu musí být uvedeny všechny složky včetně nízkokalorických sladidel, což spotřebitelům umožňuje výběr při nákupu.

Pokud přejdete z cukru na sladidla, dojde ke snížení kalorií, což může pomoci při hubnutí. Hubnutí však závisí na vaší celkové stravě, tělesném pohybu, stejně jako na vaší genetické výbavě a metabolismu.

Doktorka Stacey Lockyerová z Britské nadace pro výživu tvrdí, že přechod na uměle oslazené potraviny a nápoje může pomoci určitým pacientům s diabetem. „Existují studie,“ upozorňuje Lockyerová, „ které ukazují, že jak v krátkodobém, tak dlouhodobém horizontu, lidé, kteří konzumují nízkokalorické verze svých oblíbených potravin, mají menší příjem kalorií a mají tendenci zhubnout.“

Klasickým příkladem jsou sladké nápoje. Ideální je při hubnutí čistá voda. Pokud ji však nechtějí hubnoucí konzumovat, je lepší, pokud pijí nízkokalorické verze svých oblíbených nápojů oslazených sladidly.  

Ve společnosti existují mnohé předsudky, podle kterých jsou sladidla nebezpečná pro zdraví. Jsou to jen mýty.  Umělé sladidla procházejí pečlivými lékařskými a potravinářskými kontrolami. Než sladidlo přijde do výroby, musí být prokázáno, že nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky, včetně rakoviny, neovlivňuje reprodukci, neukládá se v těle či nezpůsobuje alergické reakce

Evropský úřad pro bezpečnost potravin stanoví nejvyšší denní dávku, což je maximální dávka, která je považována za bezpečnou každodenní spotřebu. Například aspartamu může "průměrný" dospělý vážící 70 kilogramů spořádat až čtyřicet kávových lžiček tedy až 14 plechovek slazeného nápoje.  Dětská dávka je zhruba 13 kávových lžiček. To jsou zhruba 4 plechovky slazeného nápoje.

O vedlejších účincích sladidel panuje řada legend. Některé studie zjistili, že lidé, kteří se jich zúčastnili, byli kvůli použití sladidel hladoví a narušilo jim to hladinu krevního cukru. Podle jiných studií to změnilo některým lidem chuť na sladké, a přestali jim chutnat přirozené cukry jako ovoce či med.   

Existují samozřejmě jako u všech potravin lidé, kteří by se jim měli vyhýbat. Těhotné ženy a děti do tří let by se měly umělým sladidlům vyhnout. Aspartan je velmi škodlivý pro lidi s dědičkou chorobou fenylketonurií. U zdravých lidí umělá sladidla ve větším než doporučeném množství mohou způsobit nadýmán nebo průjem.

Naprosto jasný přínos mají umělá sladidla pro pacienty s diabetem. Zde jsou naprosto nezbytnou součástí jídelníčku. Na druhou stranu však i diabetici nemohou ze svého jídelníčku úplně vyřadit cukry.  

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Mít dvojče-bratra je pro dívky špatné? Nová studie vyvolala poprask

22.03.2019 09:59 Pokud má dívka bratra-dvojče, poškozuje to nejen její školní výsledky a budoucí pracovní pozici,…

Cena ropy klesá, ale benzín je stále drahý: Trhu s ropou nikdo nerozumí

22.03.2019 09:28 Vědci zkoumali změny na trhu s ropou způsobené získáváním suroviny z břidlice. Ceny ropy se vymkly…

Čeští vědci vytvořili přepínač DNA, může pomoci v boji s nemocemi

21.03.2019 19:52 Aktualizováno Čeští vědci vytvořili umělý přepínač DNA, který by do budoucna mohl pomoci třeba v boji s nemocemi.…

Čeští vědci spojují síly. Tentokrát v oblasti umělé inteligence

21.03.2019 17:39 V Česku vznikla iniciativa AICZECHIA, která spojuje česká pracoviště a týmy zapojené do výzkumu…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama