Kolik sníme masa? Vědci to spočítali a jsou zděšeni. Měli bychom s tím prý něco dělat

Zvyšující se globální spotřeba masa může mít zásadní negativní vliv na životní prostředí. Tvrdí to desítka vědců z Oxfordské univerzity, kteří jsou autory nové studie zveřejněné v prestižním časopisu Science.

Kuřecí maso, ilustrační fotografie

Spotřeba masa každoročně narůstá s tím, jak roste velikost lidské populace a zvyšuje se bohatství lidí. Jak ale upozorňuje nová studie zveřejněná magazínem Science, tento nárůst spotřeby masa má zásadní negativní důsledky pro využívání půdy, vody a změny životního prostředí.

„Přestože je maso koncentrovaným zdrojem živin pro rodiny s nízkými příjmy, zvyšuje také riziko chronického onemocnění, jako je například rakovina tlustého střeva a kardiovaskulární onemocnění. Změna návyků na spotřebu masa je výzvou, která vyžaduje identifikaci složitých sociálních faktorů spojených s konzumací masa a rozvoj účinných intervencí,“ píší vědci.

Rychlost růstu spotřeby masa se v různých regionech liší, přičemž spotřeba v zemích s vysokými příjmy je statická nebo klesající, zatímco u zemí se středními příjmy středně silně roste. V zemích s nízkými příjmy je spotřeba masa v průměru nízká a stabilní. „Celosvětová spotřeba kuřat a vepřového masa se výrazně zvýšila. Spotřeba různých druhů masa a masných výrobků má významný vliv na zdraví lidí a živočišná výroba může mít zásadní negativní účinky na životní prostředí,“ upozorňuje studie.

Průměrné množství masa, které se zkonzumuje ve světě, se téměř zdvojnásobilo – v roce 1961 to bylo asi 23 kilogramů na osobu, v roce 2014 už to bylo 45 kilogramů.

Maso je dobrým zdrojem energie a některých základních živin - včetně proteinů a stopových prvků, jako je železo, zinek, a vitamin B 12. Tyto živiny je ale na druhé straně možné získat i jinak než konzumací masa, píší vědci. „V západních zemích s vysokými příjmy velké studie a metaanalýzy ukazují, že celková míra úmrtnosti je mírně vyšší u účastníků, kteří mají vysoký příjem červeného a zpracovaného masa. Nejsilnějším důkazem specifického nežádoucího účinku je zvýšené riziko kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva a konečníku) souvisejícího s vysokým příjmem zpracovaného masa,“ píše se ve studii.

Při výrobě masa je také produkováno více emisí ve srovnání s rostlinnými potravinami. Zemědělství také využívá mnohem více sladké vody než jakákoli jiná lidská činnost a téměř třetina vody směřuje k hospodářským zvířatům, takže produkce masa je v některých oblastech hlavním konkurentem jiného způsobu využívání vody, včetně toho, který je nezbytný k udržení přírodních ekosystémů. Výroba masa může být důležitým zdrojem dusíku, fosforu a dalších znečišťujících látek a ovlivňuje biologickou rozmanitost.

Podle vědců by tak lidé měli své návyky změnit. „Historie naznačuje, že změna stravovacího chování v reakci na intervence je pomalá. Můžeme však změnit sociální normy. Tomuto procesu může napomoci koordinované úsilí občanské společnosti, zdravotnických organizací a vlády," dodávají vědci. 

Kanárské ostrovy: Sopka na La Palmě může chrlit lávu i čtvrt roku

22.09.2021 11:28 Na španělském ostrově La Palma může magma po nedělní erupci sopky podle odhadu expertů vytékat tři…

Brabec vidí posun v debatě o Turówu, sejde se s polským ministrem

24.09.2021 17:21 Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) vnímá po dnešním jednání expertních týmů významný…

BIS postupovala podle sněmovní komise ohledně úkolů od Zemana v souladu se…

23.09.2021 21:22 Bezpečnostní informační služba (BIS) postupovala podle sněmovní komise pro její kontrolu ohledně…

Léto se loučí? Předpověď počasí hlásí citelné ochlazení

24.09.2021 06:30 Nadcházejících sedm dní bude teplotně proměnlivých. Zatímco víkend si ještě užijeme teplý, příští…

Velké obchody zůstanou v úterý na státní svátek zavřené

24.09.2021 12:57 Velké obchody zůstanou v úterý 28. září na státní svátek podle zákona zavřené. Lidé tak nenakoupí v…

Vakcína Pfizer/BioNTech je bezpečná pro děti od pěti let, tvrdí firmy s…

20.09.2021 14:26 Vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech dobře snáší i děti mezi pěti a 11 lety a vyvolává u…

Loňské požáry v Austrálii zažehly populační explozi v Tichém oceánu

19.09.2021 16:40 Prach a popel z požárů se rozptýlil nad oceánem, do jehož vod donesl živiny, které způsobily…

Ozonová díra je letos větší než Antarktida, uvedli vědci

16.09.2021 21:55 Ozonová díra nad jižní polokoulí je letos větší než obvykle a rozměry už přesahuje velikost…

Vědci naučili krávy chodit na záchod

15.09.2021 17:03 Zdá se, že naučit chodit krávy na záchod je stejně snadné, jako naučit batolata chodit na nočník -…

České studie na zjištění protilátek se zúčastní asi 8000 lidí

07.09.2021 13:52 Studie na přítomnost protilátek covidu-19 se podle ministerstva zdravotnictví (MZd) účastní…

Čeští vědci vyvinuli rychlý test na protilátky proti covidu

07.09.2021 08:59 Vědci z Česka vyvinuli test, který umí rychle určit hladinu ochranných protilátek proti koronaviru…

Vakcíny výrazně snižují riziko dlouhého covidu, ukázala studie

02.09.2021 11:04 Dokončené očkování proti covidu-19 snižuje téměř o polovinu riziko onemocnění, které by trvalo déle…

Kombinace léků může snížit počet případů malárie až o 70 procent

26.08.2021 16:05 Aktualizováno Kombinace několika dávek vakcíny proti malárii a preventivního užívání antimalarik poskytuje zhruba…

Pluto ztratilo před 15 lety v Praze statut planety

23.08.2021 09:14 Mezinárodní astronomická unie (IAU) na svém valném shromáždění v Praze před 15 lety, 24. srpna 2006…

Na pražském tokamaku dnes vědci provedou poslední experiment

20.08.2021 09:28 Poslední experiment dnes vědci provedou na tokamaku COMPASS, který provozuje Ústav fyziky plazmatu…

Související:

Právě se děje

reklama