Revoluce v potravinářství? Vědci chtějí stříkat čárové kódy na maso

Londýn - Čárové kódy by v budoucnu musely být pouze na obalech potravin. Vědci hledají způsob, jak ho nastříkat na maso. Cílem je zamezit podvodům, jako byl například evropský skandál se zaměňováním hovězího za koňské v roce 2013

Čárový kód, ilustrační foto
doporučujeme

Technologii na bázi jedlého, netoxického oxidu křemičitého vyvíjí poradenská firma Pricewaterhouse Coopers (PWC). Spotřebitelé se díky ní dozvědí, odkud steak je, co zvíře jedlo a jak bylo maso zpracováno.

Poprvé má být tento způsob označování hovězího masa použit v příštích 12 měsících v Číně a v Austrálii, uvedl britský list The Daily Telegraph.

Sydneyský řezník Anthony Puharich, který systém zkouší, soudí, že technologie znamená opravdovou revoluci. "Zákazník získá ohledně původu masa naprostou jistotu," tvrdí Puharich. 

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Žádný důkaz o mimozemšťanech. Astrofyzik cupuje závěry jiného profesora

20.02.2021 00:01 NÁZOR - V roce 2017 byl zaznamenán mimořádně neobvyklý objekt, který se pohyboval Sluneční…

Čeští vědci zkoumají dopad pandemie na chování lidí v dopravě

19.02.2021 16:24 Čeští vědci zkoumají, jak pandemie covid-19 ovlivnila chování lidé v dopravě. Vedle analýzy…

Rok od začátku pandemie: Vědec prozradil, jaké výzvy teď leží před experty

17.02.2021 09:24 Za rok trvající pandemie se vědci o novém typu koronaviru dozvěděli mnoho, velké výzvy ale…

Tým českých vědců zkoumal růst plazů novou metodou, výsledek překvapil

13.02.2021 12:47 Růst plazů pomocí originální metody zkoumal tým Petry Frýdlové z Přírodovědecké fakulty UK (PříFUK)…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama