Stárnutí mohou urychlit špatné stravovací návyky, ukázala studie

Na Evropské a mezinárodní konferenci o obezitě vědci představili novou studii, která poukázala na změnu v chromozomech zodpovědných za stárnutí lidského organismu v souvislosti s průmyslově zpracovanými potravinami.

Ilustrační foto
doporučujeme

Výzkumy již dříve poukázaly na souvislost mezi průmyslově vyrobenými potravinami a jejich špatným vlivem na lidský organismus. Za účelem snadné cenové dostupnosti a lehkosti při jejich přípravě jsou do potravin často přidávána různá aditiva, vysoké množství soli nebo cukru. Zvýšená konzumace těchto potravin, jako jsou čínské polévky, mražené kuřecí nugety nebo slazené nápoje, je spojena s rizikem vzniku civilizačních chorob. Lidé často trpí vysokým krevním tlakem, cukrovkou 2. typu, obezitou, ale i depresí.

Nutričně chudé potraviny převážně obsahují umělá barviva, emulgátory, různé konzervační látky a další přísady, které pouze „nastavují“ potravinu kvůli zisku. Vědci na mezinárodní konferenci o obezitě uvedli, že při konzumaci tří nebo více dávek takhle zpracované potraviny je dvakrát větší pravděpodobnost, že zestárnete rychleji kvůli koncové části chromozomů zvané telomery.

Chromozom je specifická buněčná struktura skládající se z DNA a ve vodě rozpustných bílkovin. Telomery jsou koncové části chromozomů a postupné zkracování jejich délky vede ke stárnutí buňky a její programované buněčné smrti, aby se zabránilo nekontrolovatelnému buněčnému dělení. Nový výzkum se zaměřil na možnou spojitost mezi pravidelnou konzumací průmyslově vyráběného jídla a zkracováním telomer.

Vědci v rámci studie zpracovali zdravotní údaje 900 lidí ve věku 55 let. Dobrovolníkům byly v roce 2008 odebrány vzorky DNA, oni pak každé dva roky poskytovali informace o svých stravovacích návycích. Vědci je také rozdělili do čtyř skupin podle toho, kolik průmyslově vyráběných potravin zkonzumovali. Výsledky dle webu Science Alert ukázaly, že lidé s nejhoršími stravovacími návyky vykazovali vyšší pravděpodobnost o 82 %, že jejich telomery budou zkráceny.

Skupina s vysokým příjmem průmyslově vyráběných potravin měla v rodinné anamnéze uveden zvýšený počet rodinných příslušníků s cukrovkou, vysokým cholesterolem a onemocněním srdce.

Zásady zdravé výživy doporučují konzumovat půl kila zeleniny a ovoce denně. Podle Masarykova Onkologického ústavu je Česká republika v konzumaci ovoce a zeleniny na posledním místě v celé Evropě. Jídelníček by měl zahrnovat převážně pestrou stavu, luštěniny i celozrnné výrobky a omezit tučná jídla jako jsou uzeniny.

Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Vědec: Novým mutacím viru by bránila urychlená vakcinace

19.01.2021 14:37 Nové mutace koronaviru jsou zdrojem oprávněných obav. Nejpřijatelnější cesta, jak bránit nástupu…

Vědci se bojí o indonéský Jurský park a komodské draky

17.01.2021 12:42 Varan komodský je známý také jako komodský drak; tuto přezdívku plně opravňuje jeho váha, která…

Test motoru nové rakety pro lety na Měsíc skončil v USA předčasně

17.01.2021 09:13 Důležitý test motorů nové rakety SLS (Space Launch System), která má v dalších letech dopravit…

Očkování už dávno nejsou jen injekce. Koronaviru mohou časem bránit i…

16.01.2021 22:01 Aktualizováno Ačkoliv má většina lidí proces očkování spojený především s nepříjemnou injekcí, způsobů, jak do…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama