Ve Venezuele začíná přituhovat, odpůrce Madury se oběsil

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro tvrdě před volbami pronásleduje opozici, kterou obviňuje s pokusů o puč, aniž by měl pádný důkaz. Jeden z Madurových odpůrců spáchal ve vězení sebevraždu, což přispělo k dalšímu zvyšování napětí v zemi.

Rozhořčená venezuelská opozice vyzvala úřady, aby zveřejnily podrobnosti týkající se smrti civilního pilota Rodolfa Gonzáleze (†64). Ten byl uvězněn v dubnu s obviněním z pokusu svrhnout vládu prostřednictvím masových demonstrací. Odsouzen ale nebyl.

"Rodolfo González se oběsil," sdělil ministr vnitra Gustavo González. Státní prokuratura oznámila, že smrt pilota vyšetřuje.

Dcera zemřelého řekla, že se její otec obával převozu z cely v ústředí policejní rozvědky do běžné venezuelské káznice. Tato zařízení jsou nechvalně proslulá činností gangů, násilím, rozšířením zbraní a drog. Převoz se měl prý uskutečnit v pátek ráno; v noci na pátek ale Rodolfo González spáchal sebevraždu.Odpůrci prezidenta si stěžují, že Maduro tvrdě potlačuje disidenty v době, kdy jeho popularita před blížícími se parlamentními volbami klesá a kdy se Venezuelci těžce vyrovnávají s vážnou ekonomickou krizí.

Kritici poukazují mimo jiné na zatčení starosty Caracasu Antonia Ledezmy z minulého měsíce kvůli údajným snahám o svržení prezidenta a na zabití dospívajícího chlapce během protestů ve městě San Cristóbal na západě země.

Zdroj: YouTube

Související

Vladimir Putin a  Sergej Michajlovič Mironov v roce 2018.

Rusko mění svět. Po Evropě "se natahuje" po území na dalším kontinentu

Politika současného Ruska je zaměřena jednoznačně na destabilizaci světového řádu využívající oportunisticky jakékoliv příležitosti, která se naskytne. Podle vlivného ruského senátora přišel čas, aby se Rusko začalo věnovat i jiným územím než Evropě. Tvrdí, že změna na americkém kontinentu již pod ruským vedením začala.
Dostali jsme se do fáze šestého masového vymírání druhů?

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa

Osm latinskoamerických států se v úterý dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, píše brazilský tisk. To kritizují ekologové. 

Více souvisejících

Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy