1400 mrtvých, 7000 zraněných. Na Haiti začíná státní smutek, Česko pošle 2,5 milionu korun

Na Haiti, které v sobotu postihlo zemětřesení o síle 7,2 stupně, dnes začal platit třídenní národní smutek za oběti této přírodní katastrofy. Z trosek desítek tisíc zřícených či poškozených domů zatím záchranáři s pomocí zahraničních kolegů i místní obyvatelé vyprostili na 1400 obětí. Tamní úřady hlásí zatím na 7000 zraněných a neupřesněný počet pohřešovaných.

Mnozí v postižené oblasti, včetně některých zraněných, přespávají venku kvůli obavám ze zřícení poškozených domů. V pondělí večer místního času navíc do zasažené oblasti přinesla tropická cyklona srážky. Některé humanitární organizace varují před možným rozšířením cholery, uvedl server BBC Mundo.

"Neměli jsme čas počítat mrtvé, jen jsme ošetřovali zraněné, kterých bylo mnoho," citoval server BBC Mundo místního lékaře Robinsona Gabriela, který pomáhal v nemocnici ve městě Les Cayes. Právě toto asi dvousettisícové město na jihozápadě Haiti patří k nejvíce postiženým. "Na zdech oddělení urgentního příjmu nemocnice jsou praskliny. Tak jsme kvůli obavám ze zřícení pracovali ve dvoře nemocnice," dodal Gabriel.

Podle agentury Prensa Latina bylo při sobotním zemětřesení poškozeno či zcela zničeno na 84.000 domů. Zničeny byly i některé školy, v nichž by lidé bez přístřeší nyní mohli najít útočiště. Zborcené jsou i střechy několika kostelů, v některých se přitom v době neštěstí konala mše. Otřesy totiž udeřily v 8:30 místního času.

Přírodní katastrofa ještě prohloubila problémy, s nimiž se jedenáctimilionové Haiti už řadu let potýká. Je nejchudší americkou zemí, sužuje ho násilí ozbrojených gangů, které nyní komplikují i dopravu humanitární pomoci, a politická nestabilita. Začátkem minulého měsíce tam ozbrojenci zavraždili prezidenta Jovenela Moïseho, který stál v čele země od roku 2017. Zastřelen byl v noci ve svém domě, dosud není jasné kým a proč.

Haitský premiér Ariel Henry, který má zemi vést do prezidentských a parlamentních voleb zatím plánovaných na konec roku, v pondělí vyhlásil tři dny národního smutku. Ode dneška tak budou mimo jiné v zemi spuštěny vlajky na půl žerdi. Už v sobotu vláda vyhlásila kvůli zemětřesení na měsíc stav nouze. Neurochirurg Henry zasaženou oblast navštívil a slíbil urychlit pomoc postiženým. Dnes má jednat ze zástupci občanské společnosti, různých politických stran i s podnikateli o koordinaci pomoci a obnově poškozených regionů.

Do země míří také zahraniční pomoc. Kromě záchranných týmů z USA, Kolumbie nebo Chile dorazily už desítky tun humanitární pomoci, mimo jiné z Mexika, Chile nebo Venezuely.

Server BBC Mundo uvedl, že panují obavy z možného rozšíření cholery. Tato nemoc po ničivém zemětřesení na Haiti v roce 2010 zabila na 10.000 lidí a rozšířila se tehdy i do sousední Dominikánské republiky, kde na ni zemřelo asi 500 lidí. Otřesy z ledna 2010, které měly epicentrum asi 25 kilometrů jihozápadně od Port-au-Prince, připravily o život na 300.000 lidí, včetně cizinců. Zemřel při nich například i šéf mise OSN na Haiti (MINUSTAH) Hedi Annabi. Tato mise OSN byla na Haiti poslána v roce 2004 kvůli převratu, jenž svrhl prezidenta Jeana-Bertranda Aristida.

Česko pomůže Haiti po zemětřesení, pošle 2,5 milionu korun

Česká republika pomůže Haiti po zemětřesení, ministerstvo zahraničí přispěje na humanitární pomoc 2,5 milionu korun. Peníze půjdou například na obnovu přístřeší. Ministerstvo to dnes uvedlo na svém twitteru. Peníze česká diplomacie vynaloží ve spolupráci s humanitárními organizacemi.

Nemocnice v nejpostiženější oblasti v jihozápadním cípu země jsou přeplněné a lidé čekají v jejich okolí na lavičkách i na matracích, než se uvolní lůžko či než budou převezeni do jiného zařízení k vyšetření či operaci. Do města Les Cayes přijíždějí pomoci zdravotníci z dalších regionů. Také americká armáda poslala na pomoc tým a čtyři vrtulníky.

Jedenáctimilionové Haiti je nejchudší americkou zemí a řadu let se potýká s ekonomickou krizí, politickou nestabilitou i násilím ozbrojených gangů. V zemi je nedostatek potravin i léků.

Pomoc Haiti nabídl už v sobotu americký prezident Joe Biden, který koordinací pověřil agenturu USAID. Záchranáře, jídlo či zdravotnický materiál nabídly mimo jiné Mexiko, Peru, Argentina, Ekvádor, Chile či Venezuela. Také Dominikánská republika, která leží na stejném karibském ostrově jako Haiti, poslala potraviny a zdravotníky a s ošetřováním zraněných pomáhá i na 250 kubánských lékařů.

Související

Hasiči, ilustrační fotografie.

Dva čeští hasiči, kteří pomáhali na Haiti, se vrátili do Česka

Do Česka se vrátila ze zemětřesení postiženého Haiti dvojice hasičských expertů. Více než dva týdny byli součástí mezinárodního týmu, který pomáhal určit stav veřejných budov v zasažených oblastech nebo prověřoval funkčnost nemocnic. O návratu českých oborníků dnes na twitteru informoval Hasičský záchranný sbor ČR.
Haiti, ilustrační fotografie.

Na Haiti potřebují humanitární pomoc čtyři miliony lidí

Po zemětřesení na Haiti z poloviny tohoto měsíce potřebují humanitární pomoc přes čtyři miliony lidí, z toho zhruba polovina jsou děti, uvedla ve středu mezinárodní organizace Akce proti hladu (ACF). Zástupce OSN na Haiti požádal mezinárodní společenství, aby této karibské zemi poskytlo na urgentní humanitární pomoc 187 milionů dolarů (asi 4,1 miliardy Kč), informovala agentura Europa Press.

Více souvisejících

Zemětřesení na Haiti Haiti

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

před 27 minutami

před 36 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 7 hodinami

Meningokok v Česku zabil malého chlapce. Experti zdůrazňují význam očkování

V Praze na konci března podlehl roční chlapeček nebezpečné meningokokové infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v úterý. Dítě nebylo očkované. Odborníci nyní apelují na lidi, aby zvážili podstoupení očkování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy