3000 mrtvých, 2500 nemocných. Následky útoků z 11. září jsou dodnes bolestivé

Od nejničivějšího teroristického útoku v historii, při němž dvě letadla narazila do budov Světového obchodního centra, dnes uplynulo 18 let. "Dvojčata", jak se mrakodrapům přezdívalo, se po útoku zřítila k zemi, a pohřbila tisíce lidí. Další tisíce lidí kvůli útoku vážně onemocněly.

Byl to vynalézavý plán - unést letadla na vnitrostátních linkách a použít je jako zbraň. Až na let 93 se záměr teroristů povedl takřka dokonale. Zasáhli nepřítele přímo v srdci a světu ukázali děsivé divadlo. 

V 8:46 boeing 767 linky číslo 11 naráží v rychlosti 790 km/h do severní věže Světového obchodního centra. Letadlo naráží do budovy mezi 94 a 98. patrem. Palivo letadla okamžitě začíná hořet a vzniká požár. Lidé pracující v patrech na místem zásahu jsou uvěznění.

Jen o pár minut později, v 9:02, boeing 767 linky číslo 175 naráží v rychlosti 950 km/h do jižní budovy Světového obchodního centra. Náraz je v místech mezi 78. a 84. patrem. V přímém přenosu viděli náraz letadla miliony lidí na celém světě.

Po více než půl hodině, v 9:37, boeing 757 linky číslo 77 naráží do budovy Pentagonu. Všech 64 lidí na palubě letadla je mrtvých, nepřežilo ani 125 lidí v budově.

Zatímco se jižní věž Světového obchodního centra hroutí, boeing 757 na letu číslo 93 se zřítil v Pensylvánii. Pasažéři letadla se snažili přemoci únosce a letadlo havarovalo. Následně se bortí se část budovy Pentagonu a o pár minut později se hroutí severní věž Světového obchodního centra. Při pádu je zničen i přilehlý hotel Marriot.

Dílo zkázy je dokonáno. Zřítily se stodesetipatrové budovy Světového obchodního centra, dominanty New Yorku, symboly ekonomické síly Ameriky a kdysi nejvyšší mrakodrapy světa. Jejich ocelovou konstrukci oslabil náraz letadel a především požár z paliva boeingů. Na dolním Manhattanu byly zničeny či poškozeny další budovy, vážně poškozen byl také Pentagon u hlavního města Washingtonu.

K atentátu se přihlásilo islamistické hnutí Al-Káida založené a vedené Saúdem Usámou bin Ládinem. Za mozek útoků je většinou pokládán Kuvajťan Chálid Šajch Muhammad, který dodnes nebyl odsouzen.

Při útocích zemřelo podle dostupných informací 2996 lidí včetně 19 atentátníků. Dalších 6291 lidí utrpělo zranění. U tisíců lidí se ale následky projevily až mnohem později.

Více než 2500 záchranářů a pracovníků, kteří pomáhali při odstraňování následků teroristických útoků na Světové obchodní centrum v New Yorku, onemocnělo rakovinou.

Jedním nemocných je například 63letý kapitán newyorského hasičského sboru, který na místě neštěstí zasahoval první týden nepřetržitě a celkově na Ground Zero při záchranných pracích strávil zhruba jeden měsíc. 

V roce 2008 odešel do důchodu kvůli poškození plic a minulý rok mu lékaři diagnostikovali velký nádor. Muž, který dříve vážil 108 kilogramů, má po sérii chemoterapií pouze necelých 73 kilogramů.

"Dříve jsem býval velmi aktivní, dnes už nemůžu dělat skoro nic," posteskl si někdejší kapitán hasičského sboru, který za své zdravotní obtíže obdržel kompenzaci ve výši 1,5 milionů dolarů, tedy více než 30 milionů korun.

Ke 30. červnu požádalo o finanční kompenzaci celkem 1145 nemocných. 881 žádostí bylo schváleno, odškodnění v celkové výši 50,5 miliónů dolarů, tedy více než jednu miliardu korun, ale zatím obdrželo pouze 115 žadatelů trpících rakovinou.

Lékaři studující následky tragické události z 11. září se shodují, že u lidí, kteří se aktivně podíleli na záchranných pracích po neštěstí, je větší pravděpodobnost onemocnění rakovinou prostaty, štítné žlázy a leukémií.

Související

Více souvisejících

11. září 2001 USA (Spojené státy americké) Terorismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy