Můj otec rád vyprávěl jeden vtip o kantonské kuchyni, píše reportérka listu South China Morning Post Jessica Noviová. Když to má čtyři nohy a není to stůl, sníme to. Když to létá a není to letadlo, sníme to. A když to plave v oceánu a není to ponorka - tak to taky sníme.
Tatínek byl čínsko-indonéského původu a jeho dědeček pocházel z provincie Kuang-tung, kde se kantonská kuchyně zrodila. Pro něj to nebyl ani tak vtip, jako důvod k hrdosti. Pocházel z místa proslulého kulinární rozmanitostí a chtěl, aby jeho děti měly smysl pro stejně rozmanitou stravu.
Já jsem bohužel pro něj byla krajně nudný strávník. Když mi bylo devět let, pokusil se mě táta přimět, abych snědla kousek surmovky, známé jako mořská okurka. Odmítla jsem a stal se z toho souboj vůlí, po němž jsem utekla od jídelního stolu v slzách a zamkla jsem se v pokoji. A otec mi řekl: "Nejsi Číňanka, protože Číňané snědí všechno."
Ale je to skutečně pravda? Když první stopy nákazy koronavirem vedly na trh s živými zvířaty v čínském Wu-chanu, vyhledávání fráze "proč Číňané jedí všechno?" na googlu dosáhlo historického maxima. Čínská strava se opět dostala do ohniska pozornosti. Komentáře ohledně čínského apetitu, který jako by neměl hranic a zahrnuje cokoli od polévky z vlaštovčích hnízd až po psí a netopýří maso, se množí na sociálních sítích.
Proč ale tento stereotyp existuje? Je pravda, že čínská kuchyně obsahuje zvířecí produkty, které se v jiném kulinárním prostoru nevyskytují. Ale většina z nich souvisí s historií, geografií a kulturou. V současnosti svět převážně konzumuje hovězí, vepřové a kuřecí maso, ale tak tomu nebylo vždy. Před nástupem průmyslového chovu ve 20. století nebylo nijak nezvyklé hledat zdroje proteinů mimo tyto tři možnosti.
V Británii bývala běžná konzumace koňského masa, které přestalo být oblíbené až zhruba ve 30. letech 20. století, kdy se veřejnost k těmto zvířatům začala chovat více jako ke společníkům. Tradiční součástí jídla v peruánských Andách jsou zhruba 5000 let morčata, která i dnes zůstávají běžným zdrojem bílkovin. Na jihu Spojených států mnoho Američanů vyrostlo na konzumaci aligátořího masa.
Před průmyslovým chovem a globalizací jedli lidé po celém světě jakékoli dostupné rostliny a zvířata, a Čína nebyla výjimkou. Tato země se těší jedné z největších biodiverzit na světě; roste tu téměř deset procent všech rostlinných druhů a vyskytuje se 14 procent zvířecích druhů. Takže jediný rozdíl mezi Čínou a zbytkem světa je v tom, že měla větší bufet, z nějž si mohla vybírat.
Dalším důvodem je, že většina světových náboženství má nějaká pravidla týkající se jídla. V islámu platí halál, v judaismu košer, hinduisté nejedí hovězí a někteří buddhisté se zříkají masa úplně. Ale v Číně se 90 procent lidí označuje za ateisty a společnost jako celek nemá žádná tabu obklopující to, co se má nebo nemá jíst.
V roce 1978 začala komunistická vláda liberalizovat čínskou ekonomiku a začala povolovat soukromým společnostem zakládání farem. Producenti hovězího, vepřového a drůbeže rozšířili působnost a začali na chov odchytávat volně žijící zvířata. Malí zemědělci začali na jídlo chovat takové tvory, jako jsou hadi a želvy.
Vláda tyto farmy podporovala, protože vnímala rozvíjející se průmyslový chov volně žijících zvířat jako způsob, jak pomoci nakrmit obyvatele venkovských oblastí. Až v posledních letech, kdy Čína zbohatla, začala vláda bránit konzumaci volně žijících zvířat. Ale v té době už jejich chov kvetl, zaměstnával miliony lidí a miliony dalších živil.
Přesto ale volně žijící zvířata konzumuje jen menšina Číňanů. Většina se drží kuřat, hovězího a vepřového, které společně tvoří 90 procent veškerého chovu. V čínské kuchyni je nejoblíbenějším masem vepřové, které představuje polovinu veškerých chovaných hospodářských zvířat.
Proč tedy existuje taková celosvětová fascinace okrajovými zvláštnostmi čínské kuchyně? Francouzům chutnají žabí stehýnka a šneci. A přesto jen zřídka slyšíte stížnosti na jejich bizarní stravu.
Související
Čína už se stává hrozbou nejen na Zemi, varuje NASA
Podle Číny existuje jediná možnost, jak ukončit válku na Ukrajině
Čína , potraviny jídlo , Zvířata , Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)
Aktuálně se děje
včera
Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny
včera
Česko našlo způsob, jak využít peníze ze slovenské sbírky na munici, řekl Fiala
včera
Rada Evropy obvinila Rusko ze smrti Alexeje Navalného. Putina označila za nelegitimního prezidenta
včera
Julia Navalná se dostala na seznam 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time
včera
Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety
včera
V Bayreuthu zatkli 2 ruské agenty, kteří plánovali útoky v Německu
včera
Hrozil atentát na Zelenského? Polsko odhalilo muže, který dával informace Rusům
včera
Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie
včera
Írán vyhrožuje Izraeli útokem na jaderná zařízení
včera
Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen
včera
Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že po zadržení je izraelská armáda mučila
včera
Kyjev: Pokud Ukrajina padne, nastane třetí světová válka
včera
Rusové od napadení Ukrajiny zabili nejméně 543 ukrajinských dětí. Zranění utrpělo 1 296
včera
Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt
včera
Ukrajina poprvé vyrobí deset samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra
včera
Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu
včera
WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí
včera
Muž nepřežil napadení v pražském autoservisu, na místě je policie
včera
Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami
včera
V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily
Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku.
Zdroj: Jan Hrabě