Oblíbená pochoutka nám může pořádně zkomplikovat život. Lékaři varují před nebezpečným parazitem

Londýn - Pokud patříte mezi milovníky japonské kuchyně a především sushi, měli byste zbystřit. Lékaři připomínají, že s konzumací syrových ryb je spojeno riziko výskytu parazitů. A ačkoliv se zdravotní problémy spojené s konzumací tepelně neupravených mořských plodů zatím objevovaly spíše v Asii, v poslední době se dostávají také na Západ.

Přidejte svůj názor 1 komentář

Prodej ryb

Sushi obsahující tepelně neupravené ryby může být infikováno parazitem připomínajícím červa, který se váže na střeva, což způsobuje značnou bolest, zvracení a horečku, varují lékaři v magazínu BMJ. Odborníci poukazují na případ muže (32), který byl do nemocnice v portugalském Lisabonu přijat s příznaky, které se daly jen velmi obtížně diagnostikovat. Pak ale pacient doktorům řekl, že nedávno jedl sushi.

Ne všechno sushi je samozřejmě vyráběno ze syrových ryb, některé druhy obsahují ryby tepelně upravené, nebo jiné druhy masa či zeleninu. Nicméně i další populární forma japonské kuchyně, sashimi, je založena na tepelně neupravených rybách, připomíná server The Independent.

Když zdravotníci muži do horní části střev zavedli kameru, objevili zákeřného parazita – larvy Anisakis simplex (sleďový červ), které byly přilepeny na vnitřní stranu jeho střev. Právě tyto červi byli příčinou „bolesti, zvracení a zvýšené tepoty“ a „mírné břišní citlivosti“, které trvala asi týden.

Lékaři v článku uvádí, že většina případů popsaných v lékařské literatuře pochází kvůli popularitě mořských plodů z Japonska. „Nicméně, vyvolává stále větší pozornost i v západních zemích,“ uvedli lékaři. „Vzhledem ke změnám ve stravovacích návycích se Anisakis rozšiřuje i v západních zemích, a měla by se na něj obracet pozornost u pacientů s anamnézou požití syrové nebo tepelně neupravené ryby.“

Jakmile lékaři červa odstranili, pacientovy příznaky zmizely. Doktoři varují, že parazit je spojován s řadou zdravotních problémů. „Pacienti mohou mít alergické příznaky jako jsou angioedém, kopřivka a anafylaxe,“ napsali. „Příznaky zahrnují bolesti břicha, nevolnost a zvracení a komplikace, jako zažívací krvácení, střevní obstrukce, perforace a může také nastat zánět pobřišnice. Pacienti také mohou mít nízkou horečku.“

Symptomy se dostaví 1 hodinu až 2 týdny po konzumaci nedostatečně tepelně zpracované infikované ryby. Po třech týdnech od počátku onemocnění larvy většinou spontánně opustí zažívací trakt. Dospělí červi i larvy jsou citliví na vyšší i nízké teploty, proto jsou usmrceny buď při dostatečném tepelném zpracování rybího masa nebo při jeho zmrazení. Při nákupu čerstvých mořských ryb se doporučuje prohlédnout svalovinu, zda není napadena červy.

Anisakis je nebezpečný i pro člověka - larvy v tělní dutině či svalovině ryb jsou silným alergenem a člověkem pozřené živé larvy mohou proniknout skrze žaludeční stěnu do vnitřních orgánů.

Vstupte do diskuze (1)
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Finskem otřásla série znásilnění, podezřelými jsou migranti. Země zpřísní…

16.01.2019 22:14 Aktualizováno V reakci na sérii případů znásilnění, z nichž jsou obviňováni migranti, je finský parlament…

Tsiprasova vláda získala důvěru, schválení makedonské dohody je o krok blíž

16.01.2019 22:02 Vláda řeckého premiéra Alexise Tsiprase dnes těsně získala důvěru parlamentu. Zažehnala tím vládní…

Mayová ustála hlasování parlamentu o nedůvěře, bylo to těsné

16.01.2019 21:28 Aktualizováno Britská premiérka Theresa Mayová den po odmítnutí brexitové dohody Dolní sněmovnou přečkala…

Maršál z NATO varuje: Největší nebezpečí představují Rusko a terorismus

16.01.2019 20:08 Aktualizováno Rusko a mezinárodní teroristické organizace představují největší nebezpečí pro 29 členských států…

Související:

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama