Francie truchlí: Zemřel jeden z nejslavnějších šéfkuchařů světa, bylo mu 91 let

Paříž - Ve věku 91 let zemřel Francouz Paul Bocuse, jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa. Stál u zrodu hnutí "nouvelle cuisine", které v 60. a 70. letech 20. století způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Přidejte svůj názor

Paul Bocuse

Bocuse zemřel dnes v Collonges-au-Mont-d'Or. "Francouzská gastronomie ztratila mytickou postavu... Šéfkuchaři pláčou ve svých kuchyních, jak v Elysejském paláci, tak jinde ve Francii," uvedl prezident Emmanuel Macron. Slavnému šéfkuchaři byl v roce 2005 voperován trojitý bypass, trpěl i Parkinsonovou chorobou.

Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně.

Stal se prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek "Bande a Bocuse" k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž "Bocuse d'Or", která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Do jeho restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu jezdí labužníci z celého světa, aby si pochutnali na jeho polévce s černými lanýži, šunce v seně, drůbežím frikasé s borůvkami, holoubátkách a dalších pochoutkách. Samozřejmě je potřeba být k tomu náležitě finančně vybaven. Jen menu, tedy stanovená sestava jídel, se pohybuje od 140 do 255 eur (3500 až 6500 Kč) na osobu, nápoje nepočítaje.

Na jídelníčku kraluje slavná polévka s lanýži se zkratkou VGE, což jsou iniciály bývalého francouzského prezidenta Valéryho Giscarda d'Estaing. Bocuse ji pojmenoval na jeho počest, protože od něj dostal v roce 1975 Řád čestné legie.

Paul Bocuse se narodil 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or, za války získal odbornou průpravu v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Měl za úkol obstarávat potraviny na černém trhu a tehdy se prý naučil umění sehnat pro svou kuchyni to nejlepší, žertovali jeho přátelé.

Po smrti otce převzal jeho podnik a od základu ho přebudoval. V 60. letech postupně dostal všechny tři Michelinovy hvězdy, jež jsou nejvyšším ohodnocením. "Monsieur Paul" jako jeden z prvních pochopil, jaký význam mají při stolování kompletní služby. "Dobrá restaurace, to je divadlo," říkával často. Jeho hosté si zvykli na neobvyklé kombinace jídel, která jsou na talířích naservírována s velkým vkusem.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Francií zmítá chaos. Žluté vesty zapálily mýtné budky, ničí dopravní radary

18.12.2018 21:39 Protestující z takzvaného hnutí žlutých vest dnes ve Francii obsadili budky pro výběr mýtného a…

Kvůli migraci v Belgii padá vláda, premiér v reakci na migrační pakt…

18.12.2018 21:00 Belgický premiér Charles Michel dnes před poslanci oznámil demisi, neboť opozice navrhla vyslovit…

Nový boj o černý kontinent? Fórum Afrika-EU chce oslabit vliv Číny, Babiš…

18.12.2018 19:55 Aktualizováno Prohloubení hospodářské spolupráce Evropské unie s Afrikou je hlavním cílem fóra Afrika-Evropa,…

100 dní do brexitu: Rýsuje se nejhorší možný scénář pro EU i Británii

18.12.2018 18:37 Sto dní před předpokládaným odchodem Británie z Evropské unie je jasné jen jedno - a to fakt, že…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama