Francie truchlí: Zemřel jeden z nejslavnějších šéfkuchařů světa, bylo mu 91 let

Paříž - Ve věku 91 let zemřel Francouz Paul Bocuse, jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa. Stál u zrodu hnutí "nouvelle cuisine", které v 60. a 70. letech 20. století způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Přidejte svůj názor

Paul Bocuse

Bocuse zemřel dnes v Collonges-au-Mont-d'Or. "Francouzská gastronomie ztratila mytickou postavu... Šéfkuchaři pláčou ve svých kuchyních, jak v Elysejském paláci, tak jinde ve Francii," uvedl prezident Emmanuel Macron. Slavnému šéfkuchaři byl v roce 2005 voperován trojitý bypass, trpěl i Parkinsonovou chorobou.

Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně.

Stal se prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek "Bande a Bocuse" k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž "Bocuse d'Or", která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

Do jeho restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu jezdí labužníci z celého světa, aby si pochutnali na jeho polévce s černými lanýži, šunce v seně, drůbežím frikasé s borůvkami, holoubátkách a dalších pochoutkách. Samozřejmě je potřeba být k tomu náležitě finančně vybaven. Jen menu, tedy stanovená sestava jídel, se pohybuje od 140 do 255 eur (3500 až 6500 Kč) na osobu, nápoje nepočítaje.

Na jídelníčku kraluje slavná polévka s lanýži se zkratkou VGE, což jsou iniciály bývalého francouzského prezidenta Valéryho Giscarda d'Estaing. Bocuse ji pojmenoval na jeho počest, protože od něj dostal v roce 1975 Řád čestné legie.

Paul Bocuse se narodil 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or, za války získal odbornou průpravu v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Měl za úkol obstarávat potraviny na černém trhu a tehdy se prý naučil umění sehnat pro svou kuchyni to nejlepší, žertovali jeho přátelé.

Po smrti otce převzal jeho podnik a od základu ho přebudoval. V 60. letech postupně dostal všechny tři Michelinovy hvězdy, jež jsou nejvyšším ohodnocením. "Monsieur Paul" jako jeden z prvních pochopil, jaký význam mají při stolování kompletní služby. "Dobrá restaurace, to je divadlo," říkával často. Jeho hosté si zvykli na neobvyklé kombinace jídel, která jsou na talířích naservírována s velkým vkusem.

Vstupte do diskuze
Google+ Vytisknout Zašlete tip redakci na článek

Pokrok v rozhovorech o Jemenu: Vyjednávači se dohodli na provozu letiště v…

12.12.2018 16:52 Zástupci jemenských povstalců a vlády se dnes na mírových rozhovorech ve Švédsku dohodli na…

Summit EU si vyslechne Mayovou. Merkelová zavrhla změnu brexitové dohody

12.12.2018 16:32 Aktualizováno Od čtvrtečního a pátečního zasedání summitu Evropské unie nelze podle Angely Merkelové očekávat…

Střet zájmů? Antibabiš se přenesl z Česka do europarlamentu, čílí se Babiš

12.12.2018 15:46 Česká vláda je v kontaktu s Evropskou komisí a řeší s ní údajný střet zájmů premiéra Andreje Babiše…

Napětí v Británii: Za pár hodin se rozhodne o Mayové, hlasování bude…

12.12.2018 15:01 Aktualizováno Nejméně 158 konzervativních poslanců už podle průzkumu stanice BBC naznačilo, že premiérku Theresu…

Související:

Zprávy odjinud

Právě se děje

Další zprávy

reklama
reklama