Koupili jste auto s přetočeným tachometrem? Rady, jak se bránit

Praha - Koupili jste ojetý vůz s ujištěním, že stav ujetých kilometrů na tachometru odpovídá realitě, a posléze zjistili, že to není pravda? Nevzdávejte to, s prodejcem je možné jednat a bránit svá práva.

„Stáčení tachometrů je u nás nejrozšířenějším nešvarem při prodeji ojetých vozidel. Zhruba 40 % nabízených ojetých automobilů má nelegálně upravený stav tachometru," konstatuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Nejčastěji je tachometr stočen o 100 až 120 tisíc kilometrů. Z analýzy vzorku jednoho tisíce ojetých vozů nabízených na trhu vyplývá, že vozidla, jejichž stáří odpovídá vyššímu kilometrovému nájezdu než dvě stě tisíc, jsou stočena na hodnotu tachometru kolem 160 tisíc kilometrů.

Podle stávající legislativy není stáčení tachometru trestným činem. Dlouholeté řešení novely zákona, která by mohla mimo jiné toto jednání omezit, zatím nedospělo ke svému závěru. Ovšem prodej auta s nepravdivou informací o počtu najetých kilometrů už legální není a existuje několik možností obrany. „Ve smlouvách s autobazary bývá často uvedeno, že za rozdíl mezi realitou a stavem tachometru prodávající neodpovídá. Takové ustanovení smlouvy však znamená pro kupujícího značnou nerovnováhu v právech, a tudíž se k němu podle občanského zákoníku nepřihlíží," vysvětluje Lukáš Zelený.

Jako čerstvý majitel vozu se stočeným tachometrem máte následující možnosti řešení situace. Pokud je rozdíl v počtu uvedených a skutečně najetých kilometrů relativně malý, požadujte po prodávajícím slevu z kupní ceny pro nesplnění jakosti zboží při převzetí.

„Má-li však vozidlo najeto o několik desítek tisíc kilometrů více, než uvádí tachometr, máte právo od smlouvy odstoupit. Jedná se totiž o porušení smlouvy podstatným způsobem, protože prodávající musel vědět, že kdybyste měli pravdivé informace, daný automobil byste si nekoupili," říká Lukáš Zelený. V obou případech se jedná o klasické reklamační řízení a prodávající o něm musí rozhodnout a o výsledku vás vyrozumět nejpozději do 30 kalendářních dnů.

Vzhledem k tomu, že přetočení tachometru při prodeji ojetého automobilu lze kvalifikovat jako trestný čin podvodu nebo poškozování spotřebitele, lze se obrátit také na Státní zastupitelství nebo Policii ČR a podat trestní oznámení.

Ti, kteří si s právním postupem nevědí rady, mohou využít vzorový dopis „Odstoupení od kupní smlouvy pro přetočený tachometr", který je možné zdarma stáhnout na adrese: www.dtest.cz/tachometr.

Související

solární energie

Fotovoltaický boom: Na co si dát pozor před podpisem smlouvy

Spotřebitelé se snaží hledat nové cesty k udržitelným energiím. Jednou z možností jsou fotovoltaické systémy, které jsou stále populárnější volbou. Na co si dát pozor, pokud plánujete instalaci takového systému? dTest přináší několik tipů, na co se před podpisem smlouvy zaměřit.
Soud, ilustrační fotografie.

Spotřebitelům se nelíbí návrh zákona o hromadných žalobách

Spotřebitelská organizace dTest tvrdí, že současný návrh ministerstva spravedlnosti na zavedení hromadného řízení nepřináší funkční nástroj pro ochranu zájmů spotřebitelů a nahrává takzvaným šmejdům, tedy nepoctivým podnikatelům. Organizace v dnešní tiskové zprávě také uvedla, že v návrhu zákona chybí i představa o financování hromadných žalob. Ministerstvo přitom počítá s tím, že právě například dTest či Sdružení českých spotřebitelů budou hromadné žaloby podávat.

Více souvisejících

dtest Tachometr auto

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy