Šéfdesignér Škody Kabaň přechází k BMW

Berlín - Někdejší dlouholetý šéfdesignér automobilky Škoda Jozef Kabaň přechází k německému výrobci automobilů, motocyklů a motorů BMW, kde rovněž povede designové oddělení. Dnes o tom informoval portál Automobilwoche, Škoda Auto následně odchod Kabaně potvrdila. Dosavadní šéfdesignér BMW Karim Habib post opustil na vlastní žádost.

Kabaně do BMW přivedl šéfdesignér Adrian van Hooydonk, který nahradil Karima Habiba. Ten před časem značku opustil na vlastní žádost. Vedle Kabaně, který podle tiskového sdělení povede design BMW, se vedoucím designérského týmu řad BMW i a M stal Domagoj Dukec, který pracuje v BMW Group od roku 2010 a měl dosud na starosti design exteriéru u značky BMW a nejnověji také design vozů BMW i.

"Po devíti velice úspěšných letech ve funkci šéfdesignéra opouští Jozef Kabaň značku Škoda. Jozef Kabaň v posledních letech rozvoje podniku výrazným způsobem ovlivnil design a emocionalitu značky. Design celé modelové palety byl přitom výrazně přepracován a dostal nový směr. Model Škoda Yeti, který bude veřejnosti představen v letošním roce, představuje určité završení tohoto vývojového cyklu. Děkujeme Jozefu Kabaňovi za vykonanou práci a do budoucna mu přejeme vše nejlepší," uvedl vedoucí komunikace Škody Auto Jozef Baláž. Škoda zatím Kabaňova nástupce neoznámila.

Psali jsme: Škoda chce do roku 2025 zdvojnásobit prodej, představila vývojové centrum DigiLab  

Čtyřiačtyřicetiletého Kabaně, který se narodil na Slovensku, společnost BMW označila za zkušeného, talentovaného a vizionářského.

Kabaň byl s koncernem Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda, svázán již od dob studií, kdy získal od automobilky stipendium. Po dostudování působil ve Volkswagenu jako juniorský designér a poté vedl oddělení exteriérového designu u Audi. Od roku 2008 převzal vedení designu ve Škodě. Během svého působení u koncernu se mimo jiné podílel na podobě exteriéru Bugatti Veyron, Audi A6 nebo Volkswagenu Lupo, u Škody stál za designovou studií VisionC, ze které vzhledově vychází současná třetí generace řady Superb, Fabia i Octavia. Například u poslední modernizace Octavie se ale přední dělená světla setkala s rozporuplnými reakcemi.

Související

Škoda Yeti 2.0 TDI Outdoor Style

TEST: Škoda Yeti 2.0 TDI 4x4 Outdoor Style - Česká stylovka do hor

Obyvatele výše položených nadmořských oblastí, ale i chataře, může zaujmout malé české SUV s názvem Yeti. To se nabízí v městské verzi City anebo pak v drsnějším provedení Outdoor. A právě druhá zmíněná varianta se stala dalším účastníkem redakčního testu, přičemž pod její kapotu jsme dostali snad nejoblíbenější motorizaci - naftový dvoulitr s výkonem 150 koní. Ten byl spojen s manuální šestistupňovou převodovkou.

Více souvisejících

Škoda Yeti Jozef Kabaň BMW

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy