Škoda nám ukázala nový Karoq. A vysvětlila význam názvu i původ

A je to konečně tady. Dlouho očekávaná novinka a nástupce populární Škody Yeti se včera odhalil veřejnosti. Nové kompaktní SUV značky nese označení Karoq.

Jméno a jeho psaná podoba pochází z jazyka Aleuťanů, kmene původních obyvatel, žijících na ostrově u jižního pobřeží Aljašky. Jménem nového kompaktního SUV se Škoda přibližuje psané podobě jména Škoda Kodiaq, čímž vzniká jednotný systém názvů pro existující a budoucí modely kategorie SUV. Škoda Karoq která se veřejnosti poprvé představí 18. května ve Stockholmu, představuje další milník SUV-ofenzívy značky Škoda.

„Škoda Karoq je zcela nově vyvinuté SUV, které bude ve všech dimenzích definovat nová měřítka pro naši značku a ve své třídě. S tímto modelem do třídy kompaktních SUV přinášíme jak charakteristické přednosti vozů značky, tak i emocionální designový jazyk,“ říká předseda představenstva společnosti Škoda Auto Bernhard Maier. „Model Karoq přesvědčuje svou jedinečnou příslušností ke značce, nezaměnitelnou produktovou identitou a současně přináší, vedle typických charakteristik vozů Škoda, nový emocionální designový jazyk značky do třídy kompaktních SUV,“ dodává Maier.

Původní obyvatelé z kmene Aleuťanů ve svém jazyce označují automobily slovem „Kaa‘raq“. „Ruq“ znamená šíp, který je i ústředním motivem loga značky Škoda, vyjadřujícím dynamiku značky. Z kombinace obou slov pak vzniklo jméno nového kompaktního SUV. „Je pro nás důležité, dát našemu novému SUV silné jméno, které bude také součástí jednotného systému názvů SUV-modelů značky,“ říká Werner Eichhorn, člen představenstva společnosti Škoda Auto za oblast prodeje a marketingu.

Tenhle model bude vlastně první škodovkou s digitálním přístrojovým štítem. Škoda Auto jej označuje jako Digital Instrument Panel a nabídne celkem čtyři možnosti uspořádání. Prvním bude klasický vzhled (otáčkoměr a rychloměr), digitální (mapa navigace nebo jiný preferovaný takřka na celé ploše displeje), Inprofile (uprostřed preferovaný zdroj, například navigace, nahoře a po stranách dodatečné informace) a redukované uspořádání vhodné pro jízdu v noci.

Související

Škoda Karoq

Slovenská továrna VW zahájila výrobu modelu Karoq

Německá automobilka Volkswagen dnes ve svém závodě na Slovensku zahájila výrobu sportovně-užitkového vozu (SUV) Škoda Karoq. Výroba nového modelu zajistí práci pro 500 zaměstnanců, sdělil dnes ČTK bratislavský závod. Ten vypomáhá s montáží modelu Karoq z kapacitních důvodů.
S délkou 4,70 m, až sedmi místy k sezení a největším zavazadlovým prostorem ve své třídě, je Škoda Kodiaq prvním velkým SUV české automobilky

Automobily Kodiaq a Karoq nepochází z Vovkaničova návrhu, řekl u soudu znalec

Automobily společnosti Škoda Auto Kodiaq a Karoq a modely kol Vega a Triglav nevznikly na základě návrhů malíře a designéra Vlada Vovkaniče, uvedl dnes znalec u středočeského krajského soudu, který se žalobou umělce na společnost zabývá. Podle něj jsou mezi návrhy a vyráběnými auty značné rozdíly a ačkoli je v některých prvcích zřejmá podobnost, neshodují se. Soud by měl ve sporu rozhodnout 8. června.

Více souvisejících

Škoda Karoq

Aktuálně se děje

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 1 hodinou

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 2 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Povodně

Afghánistán zasáhly masivní povodně. Mrtvých jsou stovky

Už více než 300 obětí na životech si vyžádaly záplavy v afghánských provinciích. Oznámil to v sobotu Světový potravinový program (WFP) spádující pod OSN. Úřady v zemi vyhlásily nouzový stav a do oblastí vyslaly týmy záchranářů, informuje AFP.

před 13 hodinami

před 19 hodinami

Vítězem Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo

Vítězem nejsledovanější pěvecké soutěže světa Eurovision Song Contest 2024 se stal švýcarský nebinární zpěvák Nemo se skladbou The Code, ve které míchá operní zpěv i rap. Pódium ve švédském městě Malmö ovládl 50 let poté, co se v soutěži proslavila dnes již legendární kapela ABBA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy