Novým šéfdesignérem Škody bude Oliver Stefani z VW

Mladá Boleslav - Novým šéfdesignérem Škody Auto bude od září dosavadní vedoucí designu exteriéru značky VW Oliver Stefani. Nahradí Jozefa Kabaně, který letos v únoru oznámil přechod k BMW. Škoda to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Třiapadesátiletý Stefani je absolventem studia designu v Braunschweigu a v kalifornské Pasadeně. Vedle toho pracoval tři roky v Design Center Europe v Sitgesu ve Španělsku. Pro VW pracuje od roku 2002. Jeho rukopis nese řada sériových vozů značky Volkswagen uplynulých deseti let a mnoho automobilových konceptů. Podílel se například na vývoji modelů up!, Polo, Jetta, Tiguan, současné generace modelu Golf nebo studií elektromobilů rodiny ID.

Design Škody se podle předsedy představenstva značky Bernharda Maiera v posledních letech velmi dobře rozvíjel a nedávno jej značka přenesla i na své nové modely SUV. "S Oliverem Stefanim nyní zahajujeme další fázi rozvoje. Naše auta navrhne a povede do éry digitalizace a elektrifikace výroby vozů ještě emocionálněji. Oliver Stefani má velký kreativní potenciál," uvedl Maier.

Podle člena představenstva pro technický vývoj Christiana Strubeho se Stefani ke značce Škoda hodí. "Jsem přesvědčen, že Oliver Stefani bude dále důsledně rozvíjet nový designový jazyk značky ŠKODA a úspěšně ho pozvedne na další úroveň. Díky svým dovednostem zákazníky značky budoucími modely nadchne," dodal.

Slovák Kabaň ze Škody odešel po devíti letech, v nichž značka získala výrazný osobitý styl. Završením jeho práce u Škody je nástupce malého SUV Yeti pod názvem Karoq, který přijde na trh v druhé polovině roku.

Podle automobilového experta ze serveru iDNES Františka Dvořáka je Stefani autor aktuálních volkswagenů, které jsou stejně hranaté jako nové škodovky a jejich celkové pojetí je podobné. "Myslím, že Stefani přirozeně naváže na rozdělanou práci. Škoda říká, že těsně před odchodem Kabaně upravila designérský jazyk. Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá vývoj auta a design se ladí jako jedna z prvních věcí, budou škodovky vypadat takhle někdy minimálně do roku 2022, než doběhne aktuální generace," řekl Dvořák ČTK.

Škoda loni prodala přes milion aut. V současnosti nabízí modely Citigo, Fabia, Rapid, Octavia, Karoq, Kodiaq a Superb.

Související

Škoda Superb 4 Prohlédněte si galerii

Škoda představila čtvrtou generaci vlajkové lodi Superb. Na jejím vývoji se podílela umělá inteligence

Automobilka Škoda dnes večer představila čtvrtou generaci své vlajkové lodi. Superb. Bude dostupná v šesti variantách motoru včetně mild-hybrid a plug-in hybrid. Nová generace bude mít také novější podvozek založený na technologii DCC+. Na vývoji nového vozu se podle informací představených na tiskové konferenci podílela i umělá inteligence.
Skici exteriéru čtvrté generace modelu Superb Prohlédněte si galerii

OBRAZEM: Nová Škoda Superb čtvrté generace. Jak se vám líbí?

Škoda Auto představila skici exteriéru svého nadcházejícího modelu Superb čtvrté generace, který se připravuje na svou světovou premiéru. Nový design nese prvky Modern Solid designového jazyka a zahrnuje zdokonalené Matrix-LED přední světlomety a zadní světla s krystalickými detaily. Globální představení vozu Superb proběhne živě 2. listopadu v 19:00 SEČ. Uvádí automobilka ve své tiskové zprávě, kterou má redakce EuroZprávy.cz k dispozici.

Více souvisejících

Škoda Oliver Stefani (ŠkodaAuto) automobilový průmysl volkswagen

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy