Pro silné motorky má být řidičský průkaz až od 24 let

Praha - Silnou motorku o výkonu nad 35 kilowattů bude zřejmě možné řídit až od 24 let. Zvýšení této věkové hranice chystá ministerstvo dopravy (MD), píše ve středečním vydání deník Právo.

Současně má být zkvalitněna výuka motorkářů v autoškolách a ztíženy jim podmínky pro vydání řidičského průkazu. Návrh zákona, jenž by přinesl tyto změny, předloží MD vládě a parlamentu ke schválení v příštím roce, uvádí Právo.

Pokud jde o chystanou změnu výuky jízdy na motocyklu, instruktor by například už neměl sedět za jízdy za žákem, ale jezdit za ním v autě. Řidičské průkazy na motocykly chce MD rozdělit do tří kategorií. A1 bude pro nejslabší motorky do 11 kilowattů, A2 pro stroje do 35 kW a kategorie A3 pro silné motocykly nad 35 kW. Pro tu má podle novin platit už zmíněná věková hranice 24 let pro získání řidičáku, a navíc nejméně dvouletá praxe v jízdě na slabších motorkách.

Podle statistiky jsou právě motorkáři nejohroženějšími účastníky silničního provozu. Loni došlo v Česku k 3406 nehodám motocyklistů, při nichž jich celkem 101 zahynulo, píše Právo.

Související

Více souvisejících

motorky

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy