Škoda Kamiq se začne prodávat na konci léta, cena je zatím tajná

Nový městský crossover automobilky Škoda Auto pod názvem Kamiq se dostane na trh koncem léta a vyrábět se začne počátkem letního období. První zákazníci s ním pak odjedou na podzim. Na ženevském autosalonu, kde automobilka tento vůz ve světové premiéře představila, to řekl šéf Škody Auto ČR Luboš Vlček. Kamiq je určen primárně pro evropský trh, cena vozu prozatím nebyla zveřejněna.

Automobilka tímto modelem vstoupí na trh malých městských SUV, kde dosud chyběla. Segment, kam patří například Peugeot 2008 nebo Renault Captur, roste tempem kolem 30 procent ročně.

"Máme ambici v plnohodnotném roce prodávat v Česku kolem 10.000 vozů Kamiq. V Evropě by to pak mohlo být kolem 100.000 aut," uvedl Vlček. Kamiq je vedle velkého Kodiaqu a středního Karoqu třetím SUV Škody. Naváže také na rodinný hatchback Scala, který rovněž letos přichází na trh.

Na scénu přijel první z představovaných modelů - ŠKODA KAMIQ. Jeho název pochází z jazyku styrých Inuitů a značín to, co perfektně padne svému okolí. #GenevaMotorShow2019 #skodakamiq pic.twitter.com/6N8RDWBPao

— skoda.cz (@skodacz) 5. března 2019

Kamiq měří 4,241 metru, má šířku 1,793 metru, výšku 1,531 metru a rozvor 2,651 metru. Podvozek vozu má světlou výšku o 37 milimetrů vyšší než Scala. Všechny motory vozů Kamiq mají přímé vstřikování, vybaveny jsou turbodmychadlem, rekuperací brzdné energie a systémem Start-Stop. Základní tříválcový motor 1,0 TSI má výkon 70 kW, další motorové verze jsou 1,0 TSI o výkonu 85 kW, čtyřválcový naftový motor 1,6 TDI s výkonem 85 kW, tříválcový motor s pohonem na zemní plyn o výkonu 66 kW a nejvýkonnější čtyřválcový motor 1,5 TSI o výkonu 110 kW standardně dodávaný s manuální šestistupňovou převodovkou, na přání pak s automatickou sedmistupňovou převodovkou DSG.

Jako první model značky Škoda má Kamiq ve full LED variantě dělené přední světlomety se světlem pro denní svícení, tvořeným čtyřmi LED prvky, umístěným nad hlavním světlometem. Interiéru dominuje samostatný displej s úhlopříčkou 9,2 palce v zorném poli řidiče, který je podle automobilky jedním z největších ve své třídě.

Předseda představenstva Berhard Maier dnes na autosalonu zopakoval, že Škoda chce v polovině příští dekády vyrábět dva miliony aut, v současnosti její produkce činí 1,25 milionu. Do konce roku 2022 uvede přes 30 nových modelů, z toho deset elektromobilů nebo hybridů.

Související

Omlazené modely Škoda Kamiq a Scala (1. srpna 2023). Prohlédněte si galerii

Nová Škoda Scala a Kamiq. Podívejte se na fotografie

Česká automobilka Škoda provedla rozsáhlou modernizaci svých oblíbených modelů Scala a Kamiq, která přinesla značné zlepšení v oblasti bezpečnosti. Nové verze obou vozů disponují pevnými karoseriemi a ještě vyspělejšími asistenčními systémy, uvedla mladoboleslavská značka ve své tiskové zprávě.
Škoda Kamiq

Škoda Kamiq, Scala a Fabia skončí? Odbory varují před normou Euro 7

Navrhovaná emisní norma Euro 7 zabrání Škodě Auto vyrábět a homologovat malé vozy, jako jsou Kamiq, Scala a Fabia. V novém vydání časopisu Škodovácký odborář to uvedl předseda podnikové rady Škody Jaroslav Povšík. Dopad podle něj bude mít norma i do vývoje a homologace dalších komponentů důležitých pro provoz automobilů, jako jsou pneumatiky, brzdy, ale také například kapalina do klimatizace.

Více souvisejících

Škoda Kamiq Škoda autosalon ženeva auto

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, oznámil Šojgu

Podle ruského ministra obrany Sergeje Šojgua letos ruská armáda dobyla na Ukrajině území o rozloze 547 kilometrů čtverečních. Tvrdí také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Tato prohlášení ale nelze ověřit.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy