Elektrický motocykl míří do sériové výroby, půjde na trh

Praha/Kalifornie - Prototyp elektrického motocyklu v pondělí překonal magickou hranici stomílové rychlosti. Projekt Zero míří do sériové výroby, v níž by měl zahájit éru konkurenceschopných jednostopých vozidel s čistým pohonem, uvedl jeho výrobce.

Motocyklová firma Zero svým stejnojmenným strojem odkazuje na japonský námořní stíhací letoun z druhé světové války. Létající Zero dosahovalo rychlosti přes 500 kilometrů za hodinu a mělo dolet skoro dva tisíce kilometrů. Elektrická motorka na jedno nabití ujede 180 kilometrů průměrnou rychlostí 120 km/h.Americká firma zavádí sériovou výrobu strojů ZERO S, s nimiž nebude hanba vydat se na dálnici. Výrobce tvrdí, že baterie jsou navrženy tak, aby téměř bez údržby vydržely půl milionu kilometrů.Spartánsky vybavená přístrojová deska má jen tři ukazatele, rychloměr, stav nabití akumulátorů a ukazatel teploty motoru. Řidič si může během jízdy volit ze dvou režimů provozu, sport a eko. Při ubrání plynu se motor chová jako rekuperační jednotka dobíjející baterie.Aby byl motocykl co nejlehčí, je zhotoven z hliníkových slitin používaných v leteckém průmyslu. Převod hnací síly z motoru na kolo je ozubeným řemenem (u motokrosových strojů řetězem). Převodovka prakticky neexistuje, stejně jako spojka a chod stroje je proto velmi tichý, což na druhé straně znamená, že budou problémy s chodci. Hmotnost silničních strojů se liší podle toho, jakými bateriemi si zákazník přeje stroj vybavit. Podle zvolené varianty (až 9 kWh) se pohybuje od 130 do 155 kg. Všechny typy počítají s přepravou dvou dospělých osob. Na trh se výrobek dostane v únoru. Základní verze stojí v přepočtu za 145 000 korun.

Související

Více souvisejících

motorky výzkum

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Počasí o víkendu: Meteorologové očekávají typické jaro

Česko si užilo den volna uprostřed týdne, po kterém přicházejí dva pracovní dny. Víkend pak přinese typické jarní počasí s teplotami kolem dvacítky, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy