Velké srovnání: Je lepší navigace přenosná, nebo vestavěná?

Praha - Navigace se pomalu stává oblíbeným pomocníkem většiny řidičů. U některých má dokonce vliv na výběr auta. Je ale lepší používat vestavěnou navigaci od výrobce aut, nebo si dokoupit navigaci přenosnou?

Ještě před několika lety byla satelitní navigace výsadou pouze luxusních manažerských vozů, dnes ji ale najdete prakticky ve všech nových autech. Jistě, jedná se zpravidla o příplatkovou výbavu a nutno říci, že mnohdy docela drahou. Ale stojí tento doplněk vůbec za úvahu?

Z pohledu zájemce o ojeté auto je tovární originální navigace samozřejmě zajímavý doplněk usnadňující cestování do méně známých destinací, ale ne vždy se dá na starší typy navigací plně spolehnout.

"Starší vozy s navigací nemusí mít aktualizované mapové podklady, takže v navigaci nejsou zaneseny důležité nové křižovatky a ulice," upozorňuje Tomáš Svoboda, ředitel služeb Auto ESA. Ve výsledku tak může být orientace v cílové destinaci problematická.

Navíc aktualizace mapových podkladů nebývá zadarmo a některé automobilky mohou chtít za nová data klidně i dva tisíce korun. To už je suma, za kterou se dají koupit nejlevnější nové přenosné navigace na trhu. Ale jsou kvalitní?

"Záleží na požadavcích spotřebitele. Nejlevnější navigace stojí zhruba dva tisíce, ale za navigaci můžete dát také deset tisíc korun nebo více," říká Svoboda. Zákazník by si měl především projít spotřebitelské testy a zjistit, která je kvalitní a cenově výhodná. Ne vždy totiž nejdražší znamená automaticky nejlepší.

Psali jsme:
Kdy, čím a jak často měnit motorový olej? Rady experta Vyplatí se alternativní pohon? Výhody a nevýhody LPG a CNG
 

S neoriginální navigací je ta obtíž, že ji většinou musíte namontovat na čelní okno a následně vést interiérem nabíjecí kabel. Originální navigace od výrobce je vestavěná a problémy s nabíjením odpadají. "Policie někdy pokutuje to, že je navigace umístěna ve výhledu řidiče," varuje Tomáš Svoboda.

Dražší navigace mají většinou doživotně aktualizovaná data, některé navigace ale umožňují stažení aktuálních dat zdarma. Užitečné mohou být i funkce upozornění na radary, ale ne vždy se dá na jejich přesnost spoléhat.

Na druhou stranu dodatečná montáž originální navigace je komplikovaná a ne vždy možná. Například u vozů značky Škoda nebo Volkswagen je to jednodušší, ale tyto navigace jsou oblíbeným cílem zlodějů a nedá se říci, že by jejich trochu zastaralá funkce odpovídala požadavkům moderní doby a stála za to riziko vykradení vozu.

Riziko krádeže hrozí ale i u přenosné navigace. Zkušený zloděj například pozná podle otisku na čelním skle, že vozíte v autě navigaci a může zkusit rozbít okno a otevřít přihrádku u spolujezdce, kam plno lidí navigaci ukrývá.

Kvalitní přenosná navigace by měla aktualizovat trasu podle aktuálního provozu a informovat včas o uzavírkách nebo kolonách. Umožněno by mělo být i propojení s telefonem nebo počítačem pro rychlou aktualizaci dat a zadání trasy.

Související

Navigace

Kosmické počasí může ovlivnit i Zemi, vyřadí například navigaci, zjistili vědci

Vědci zjistili, že kosmické počasí může zapříčinit například výpadky navigací na Zemi. Pomalé kmitání takzvaného slunečního větru se podle nich šíří právě až k 100.000 kilometrů vzdálené Zemi, kde ovlivňuje její geomagnetické pole. Na mezinárodním výzkumu, který publikoval i časopis Nature Physics, se podílel také Jan Souček z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR (AV), uvedla dnes AV v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Navigace auto

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy