Oškubou vás. Po srážce si dejte pozor na lovce nehod

Praha - Povinné ručení opět zdraží. Za auto si připlatíme kolem 300 korun. Co cenu pojistky výrazně ovlivnilo? Na to a mnohé další ohledně pojištění jste se mohli zeptat likvidační specialistky, která se věnuje tématu povinného ručení a lovcům nehod. Co poradila?

Velký pozor byste si podle odbornice měli dát především na takzvané lovce nehod. To jsou lidé, kteří jezdí od nehody k nehodě a zneužívají toho, že je řidič po srážce v šoku a zmatený.

"Rádi nabídnou svou pomocnou ruku a nic od Vás nechtějí, "jen" podepsat to, že Vás budou moci zastupovat, že Vám vyřidí pojistnou událost, půjčí zdarma vůz, odvezou kamkoliv a doporučí nejlepší autoservis. Opak je však pravdou a na vše potom doplácí zmatený řidič," varuje Šárka Dušková.

A radí, jak rozeznat lovce nehod od lidí, kteří vám po nehodě prostě jen chtějí pomoct. Klíč je jednoduchý - lovec nehod na vás bude tlačit, bude se vás snažit "ukecat" a bude skoro nemožné se ho zbavit.

A jak je to s havarijním pojištěním? Bude zdražovat, či ne? "Tady se jedná o obchodní tajemství jednotlivých pojišťoven s čím novým či změněným přijdou na trh. Obecně však změna právní úpravy se havarijního pojištění netýká a škody na zdraví se z něj nehradí," podotýká Šárka Dušková. Nutno dodat, že povinné ručení ve zbytku EU nebo v USA je mnohem dražší než u nás.

Za zdražení mohou právní změny platné od ledna 2014. Pojišťovny musí platit paušální náhradu 5600 Kč za každou hodinu zásahu hasičů. Vedle toho od ledna vznikne povinnost odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení do Fondu zábrany škod. Tyto novinky zaplatí každý, kdo vlastní auto na povinném ručení.

Šárka Dušková v současné době pracuje pro společnost Partners jako likvidační specialistka v životním i neživotním pojištění. V oblasti pojišťovnictví působí 9 let. Zúčastnila se mezinárodních projektů, publikuje články v denících a jiných periodikách.

Související

Ilustrační foto

Povinné ručení opět zdražilo, řidiči v průměru zaplatí 6744 korun

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v únoru pokračovaly v růstu. Průměrná cena povinného ručení dosáhla 6744 korun, za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický automobil v českých domácnostech. Od ledna povinné ručení zdražilo o 49 korun, proti loňskému únoru o 278 korun. V příštích měsících se očekává další růst cen.

Více souvisejících

povinné ručení auto, moto

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 5 hodinami

před 11 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

Zemědělci chystají další masivní protesty. Chtějí ucpat Prahu ještě tento měsíc

Zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a dalších nevládních zemědělských organizací se dnes ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku dohodli na dalších zemědělských protestech, které se uskuteční 22. května v Praze.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy