Nejčastější omyly a mýty okolo původu a stavu ojetých aut

Praha - Pokud se zeptáte našince, který má v plánu koupit ojeté auto, s největší pravděpodobností vám řekne, že chce stříbrnou Škodu Octavii Combi 1.9 TDI koupenou v České republice a s maximálně stovkou tisíc najetých kilometrů. Kde se ale bere tohle přesvědčení, že nejlepší je koupit právě ojeté auto původem z ČR a s touto porcí najetých kilometrů? Na to jsme se zeptali Tomáše Svobody, ředitele služeb autocentra Auto ESA.

"Z velké části jde určitě o zvyk z minulosti, kdy nebylo jednoduché jiné než české (rozuměj v Česku koupené) auto snadno pořídit a z doby, kdy některé vozy musely po 60 tisících km na generálku motoru. Administrativa spojená s dovozem vozu ze zahraničí byla značně komplikovaná, ne každý problematice správně rozuměl a zahraniční trh byl po revoluci otevřen teprve chvíli, takže nebylo hračkou se rychle zorientovat a odhalit některé nekalé praktiky prodávajících, kteří se samozřejmě snažili neznalosti nově otevřených trhů maximálně využít. I kvůli tomu se zpočátku ze zemí východního bloku stalo tzv. "vrakoviště" západních aut," tvrdí odborník.

"Plno lidí také bylo překvapeno, když je při cestě na dovolenou na hranicích zastavila kontrola a automobil jim zabavila s tím, že je například v Německu hlášený jako ukradený. Lidé přišli o své auto (nebo motocykl) a samozřejmě i peníze. Takové případy nebyly rozhodně ojedinělé a jen já znám ze svého okolí tři takové případy z druhé poloviny devadesátých let." pokračuje Svoboda. Automobil koupený jako nový v České republice měl samozřejmě mnohem jasnější historii a oficiální české doklady, což poskytovalo majitelům cestujícím do zahraničí klidnější spaní.

Problematika limitu stovky tisíc ujetých kilometrů se týká spíše zkušeností se staršími vozy vyrobené za socialismu ve východním bloku, jež často po této porci kilometrů vykazovaly značné opotřebení, silnou korozi a vysokou poruchovost. Možná právě zde se zrodily závody ve stáčení tachometrů západních aut, kdy zákazníci auto s větší porcí kilometrů nebyli ochotni akceptovat, ačkoli třeba starý ojetý mercedes ze Západního Německa se třemi stovkami tisíc kilometrů fungoval naprosto bez problémů.

"Bude ještě dlouho trvat, než se zájemci o ojetý vůz naučí řídit především zdravým úsudkem z konkrétního automobilu a ne jen číslem na počítadle ujeté vzdálenosti" říká Svoboda. Problematika stáčení tachometrů je ale tak obsáhlá, že vydá na několik samostatných článků a určitě se k ní velmi brzy vrátíme.

Podle statistik SDA se u nás v roce 2013 nově registrovalo téměř 39 % ojetých vozidel ve stáří do 10 let a dokonce přes 32 % vozidel stáří do 15 let. Rozum velí zamyslet se nad tím, jestli opravdu patnáct let staré auto z Německa ujede za rok jen necelých sedm tisíc kilometrů. Ojetá vozidla mladší pěti let, u kterých se dá předpokládat reálný nájezd 100 000 km za tuto dobu, tvoří jen asi 5 % registrací...

Nelze se ani příliš často spoléhat na poučku, že například Německá nebo Švýcarská auta jezdí po kvalitních silnicích, nejsou stočená a pravidelně jezdí do autorizovaného servisu. Například německý autoklub ADAC přiznává, že i v Německu kvete stáčení tachometrů, možná právě kvůli poptávce ze střední a východní Evropě. Hned celá třetina prodávaných ojetin má prý upravený údaj na tachometru. Zfalšovat servisní knížku je snadné nejen u nás, ale i v zahraničí, takže na pravidelné servisní prohlídky se nezle také vždy stoprocentně spolehnout.

"Někteří prodejci ojetých vozů se proto soustřeďují na vlastní dovoz vozů ze zemí EU u prověřených prodejců v zahraničí a jsou tak schopni garantovat pravost původu, stav tachometru a servisní historii takových vozů" dodává Tomáš Svoboda.

Některé mýty o původu a stavu ojetin pramení z velké části z dob dávno minulých a dnes již nelze jednoznačně všechno generalizovat. Také se ale vytvářejí mýty nové, které se týkají z velké části problematiky dieselových motorů a jejich spolehlivosti. Tomu se však můžeme věnovat někdy příště.

Související

Autobazar

Počet ojetých osobních aut nabízených na českém trhu se v říjnu zvýšil

Počet ojetých osobních aut nabízených v říjnu na českém trhu se proti předchozímu měsíci zvýšil o zhruba o 2,5 procenta na 101.453 vozů. Jejich mediánová nabídková cena klesla o 1000 Kč na 189.000 korun. Vyplývá to z pravidelné analýzy sekundárního automobilového trhu, kterou provádí společnost Aures Holdings.
Ilustrační foto

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září o 15 procent

Průměrná cena ojetých aut na českém trhu vzrostla v září meziročně o 14,8 procenta na 287.000 Kč. Ve třetím čtvrtletí se ale proti prvnímu pololetí snížila o 2000 Kč. Důvodem je snižující se zájem o koupi ojetých vozů kvůli rostoucím životním nákladům. Uvedla to společnost Cebia, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Více souvisejících

Autobazar Auto ESA auto, moto

Aktuálně se děje

před 5 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

včera

včera

Izraelská armáda se připravuje k útoku na Hamás

Izraelské tanky obklíčily východní část Rafahu. Městem zní exploze a střelba

Podle agentury Reuters dnes izraelské tanky zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu na jihu Pásma Gazy, což v podstatě obklíčilo celou východní část tohoto města. Obyvatelé východní a severovýchodní části města hlásí téměř nepřetržité exploze a střelbu, přičemž intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z hnutí Hamás a Palestinského islámského džihádu pokračují.

Aktualizováno včera

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko poslalo balistické rakety na Charkov. Samo přiznalo požár v další rafinérii

Během noci na pátek se město Charkov na severovýchodě Ukrajiny opět stalo cílem útoku ruské armády, tentokrát s nasazením pravděpodobně balistických střel. Informovala o tom britská stanice BBC s odvoláním na ukrajinské úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy