Alarmující zjištění ČOI: Polovina autobazarů porušila zákony

Praha - Inspektoři z České obchodní inspekce (ČOI) si v loňském roce vzali na paškál autobazary. Provedli celkem 115 kontrol, u 65 z nich přitom narazili na porušení předpisů. Inspektoři objevili případy, kdy prodávající stočili tachometry o více než 100 tisíc kilometrů! Prodávající také zákazníkům lhali o počtu majitelů nebo o tom, že vozidlo není bourané.

Kontroloři ČOI si nejprve v autobazarech a na internetu vytipovali vozy, u kterých předpokládají, že by se prodávající mohl pokusit zákazníky podvést a vydávat bouraná vozidla za nehavarovaná či manipulovat se stavem najetých kilometrů. Na ty se pak zaměřili soudní znalci.

"Z výsledků kontrol vyplývá, že při koupi ojetého vozidla nejsou spotřebitelé vždy pravdivě informováni o technickém stavu vozu a skutečnostech důležitých pro jejich rozhodnutí o koupi. Vzhledem k tomu, že většina zahájených správních řízení dosud nebyla ukončena, nelze předjímat ani výši jednotlivých pokut, které budou za prokázané správní delikty uloženy," říká Mojmír Bezecný, ústřední ředitel České obchodní inspekce.

"Spotřebitelům však na základě zkušeností z kontrol doporučuji, aby si k výběru ojetého vozu přizvali znalce v oboru. Vyhnou se tak zklamání z nevýhodné koupě a také případným následným komplikacím, neboť někteří prodejci odmítají zákonem stanovenou odpovědnost za vady zakoupeného vozu," dodal.

Právě nedodržení formálních náležitostí reklamace patřilo k nejčastějším problémům, se kterými se kontroloři v autobazarech setkali. V devíti případech nedodrželi prodejci zákonnou lhůtu 30 dní. V šesti případech odmítli vůbec vozidlo k reklamaci přijmout.

Kontroloři si nechali vypracovat znalecké posudky na 34 aut. U 23 z nich zjistili, že informace o vozidle neodpovídají jeho skutečnému stavu. Setkali se samozřejmě i s notorickým problémem českých autobazarů - stočeným tachometrem. Někteří prodejci se neštítili ubrat vozidlu i 100 tisíc kilometrů!

Jeden vůz Volkswagen Passat Variant prodával autobazar údajně se 193 500 najetými kilometry. Přitom při servisu v červenci mělo vozidlo najeto 320 506 km! U jedné Škody Octavia Kombi zjistili kontroloři nejen stočení o 108 tisíc kilometrů, ale i to, že vůz byl po předchozí havárii opravován, na což nebyl kupující upozorněn. Kontroloři narazili také na Volkswagen Touran, který měl mít najeto 191 031 km. Diagnostický přístroj ale ukázal skutečnou ujetou vzdálenost o více než 100 tisíc vyšší, přesně 296 130 km.

"Z kontrol inspektorů ČOI opět vyplývá, že podvodníci stáčející tachometry jsou nepoučitelní a dělají to ve velkém měřítku. Budu trvat na tom, aby se stáčení tachometrů stalo trestným činem. Trestná by ale samozřejmě měla být i samotná nabídka takového jednání," řekl ke kontrolám ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

S nejvíce problémy se inspektoři setkali při kontrolách v Jihomoravském a Zlínském kraji, kde společně zkontrolovali 16 autobazarů a hned u 13 z nich narazili na problém. Naopak nejméně problémů objevili při kontrolách v Jihočeském kraji a na Vysočině. Z 21 kontrolovaných autobazarů objevili jen 8 závad.

Vzhledem k tomu, jak závažná provinění inspektoři v autobazarech v roce 2015 objevili, plánují podobné kontrolní akce také v roce 2016.

Související

Česká obchodní inspekce (ČOI)

Jsou ceny cukru v pořádku? ČOI provedla kontroly v obchodech

Kontrola České obchodní inspekce (ČOI) na základě podnětu ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) kvůli cenám cukru v maloobchodním řetězci zatím nenasvědčuje porušení zákona v dozorové kompetenci ČOI. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. Kontrola ještě nebyla ukončena. Inspekce uvedla, že případné klamavé obchodní praktiky týkající se potravin dozoruje Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), kterou s podnětem seznámila.

Více souvisejících

čoi Tachometr Autobazar

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy