TEST: Subaru Forester 2.0i Lineartronic. Jak se jednou svezete, za volant už nikoho nepustíte!

V redakci už jsme zástupce plejád nějakou dobu neměli, a tak před podzimní smrští novinek plynoucích z modelového roku 2018 přerušila náš půst ještě ochutnávka ročníku se sedmičkou na konci. A s čím jiným vyrazit na sklonku léta do přírody než s modelem, který si kus krajiny a divočiny vozí s sebou už ve svém názvu?

Jako z kosmetického salónu

Za těch pár let, co je poslední generace Foresteru na očích, jsme si stačili zvyknout. Ano, uznávám, takové tvrzení obvykle nebývá známkou kdovíjaké chvály. Jenže auto vloni navštívilo kosmetický salón a modifikace zejména v přední části posunuly Fozzyho z pozice asijského SUV do postavení asijského SUV, na které se dá koukat a kterému to z určitého pohledu i docela sluší. To je především zásluha nárazníku a masky chladiče zdůrazňujícího horizontální linie. S výjimkou nejlevnějšího stupně výbavy Active zdobí předek auta ještě BiLEDkové světlomety s originálně řešeným páskem denního svícení a funkcí natáčení do zatáček. Tvary karoserie jsou jinak ryze funkční. Krátké převisy oceníte v terénu, krabicoidní kabina toho pojme opravdu spoustu a velmi bohaté prosklení zase budete kvitovat při parkování. Za zmínku stojí posunutá vnější zrcátka na samostatných nosičích, které tak výrazně zmenšují mrtvé úhly A sloupků.

Králem prostoru i ergonomie

Jestli ale něčím dovede Fozzy přesvědčit, pak je to vnitřní prostor ve všech třech dimenzích. Na šířku, délku a kupodivu i výšku si budete chrochtat blahem nejen na předních sedačkách, ale kritické hlasy neuslyšíte ani od cestujících vzadu. Místa a vzdušnosti je tam totiž spoustu, stejně jako za pátými dveřmi. Sem se na plochu dlouhou 94 cm a širokou 107 cm vejde v základu 505 litrů. A to se pod podlahu ještě vleze rezervní kolo, které je vždycky lepší než polovičaté lepicí sady.

Lehkou kritiku směřujeme k samotným sedačkám, které mají kratší sedáky, jsou vcelku mělké a mají bočnice daleko od sebe, takže řidič subtilnější postavy bude mít snahy držet se v zatáčkách volantu a neucítí tak dobře auto po zadnicí. Posed za volantem je ale bezvadný a ani palubní deska už nepřipomíná retro dobu s devadesátkovými autorádii. Plasty jsou měkčené, chod všech tlačítek jednoznačný a ovládání velmi dobře ergonomicky zvládnuté.

Celý test včetně jízdních dojmů a bohaté fotogalerie najdete na AutoRoad.CZ.

Související

Subaru Forester 2.0i-L 2018

TEST: Subaru Forester 2.0i-L dostalo nové oči, které vám zachrání krk

Když jsem vloni v létě dopisoval poslední řádky o Foresteru modelového roku 2017, proslýchaly v kuloárech zvěsti o tom, že další ročník přiveze dlouho očekávaný asistenční systém EyeSight. A protože tamtamy se obvykle nemýlí, máme tu dnes auto, kde je EyeSight významnou, ale nikoliv jedinou zajímavou novinkou pro rok 2018.

Více souvisejících

subaru forester testy aut

Aktuálně se děje

před 46 minutami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy