Na kole za divy Česka: Užijte si adrenalin, vyhlídky i koloběžky

Kouty nad Desnou - V Koutech nad Desnou můžete relaxovat, objevovat, ale hlavně zažívat pořádná dobrodružství. Pro lenochy je tu lanovka, díky které ušetříte síly při dobývání nových míst ležících vysoko v horách (přehrada Dlouhé Stráně, která patří mezi sedm divů České republiky a Rysí skály). Dolů pak můžete sjet po Uhlířské stezce a dát si discgolf, nebo po 17 km dlouhé trati na koloběžkách.

V Koutech vyváží cyklisty i turisty šestisedačková lanovka na celkem čtyři tratě různých obtížností, které jsou charakteristické svou dlouhou délkou. Jezdci s batůžky na celoodpružených kolech dávají nejčastěji přednost lehké modré „Uhlířské stopě", která je se svými 6,5 km nejdelší tratí.

Uhlířská stopa

Uhlířská stopa se zpočátku klikatí ve velkých zatáčkách po celé šířce sjezdovky. Tuhle vyšlapanou pěšinku zvládá i pevné kolo, nicméně celoodpružené oceníte zejména v dalších pasážích tratě.

Pokračuje se dál doleva, kde vás čeká lesní „kořínková" cestička, na jejímž konci narazíte na širokou lesní cestu, na které – pokud se chcete dostat zpět k lanovce – zabočte doprava. Pokud se bez lanovky obejdete, zahněte na křižovatce doleva a můžete si po asfaltu vyjet buď zpět na Medvědí horu (výstup lanovky) nebo můžete sjet až do Loučné nad Desnou.

Na cestě pokračujte po delším traverzu po vrstevnici, než narazíte na spojení tras červené Hřebenky a právě Uhlířské stopy v místě zvaném „U obrázku". Odtud následuje mírný sjezdík po šotolinové cestě, kdy vás Uhlířská stopa zavede po nějaké době do lesa. Lesní cesta už představuje skutečný trail, kde celoodpružené kolo najde své uplatnění. Střídají se tu hlinité vlny s klopenými zatáčkami a ke konci se opět dostáváte na hravou kořenovitou pěšinu.

Tuhle pasáž máte přesně takovou, jakou si jí uděláte – jste-li šikovní bikeři, není problém si tu vyšvihnout i nějaký ten skok, netroufáte-li si, můžete všechny skoky projet v podstatě jako vlny. Trail ukončují dvě dlouhé klopené zatáčky na sjezdovce a jste u nástupu lanovky.

Další trasy

Pro zdatnější sjezdaře se nabízí středně těžké varianty Hřebenka a Stará Medvědice a nejobtížnější sjezdovou tratí je tu černá trasa Koutíkův sen. Pro tyto tratě je vhodné zapůjčit si v půjčovně sjezdové kolo, nicméně tratě se dají zvládnout i na kole endurovém. Pro baťůžkáře a pohodáře už tyto tratě ale úplně vhodné nejsou.

Zábava

Kromě bikování si v Koutech můžete dát také discgolf, což je obdoba golfu na horách – místo míčků ale máte disky a místo jamek koše. Sadu fresbee si zapůjčte dole u pokladen v půjčovně kol (zapůjčení sady = 150 Kč) a nechte se vyvézt lanovkou na discgolfové hřiště, které se nachází u výstupu lanovky. Pravidla discgolfu jsou podobná golfu – čím méně bodů, tím lépe.

Dalším adrenalinem v Koutech jsou koloběžky. Trasa pro koloběžky má 17 kilometrů a vede od horní nádrže Dlouhé Stráně po asfaltovém sjezdu okolo dolní nádrže až do Koutů. Kromě úseku okolo dolní nádrže se v podstatě nemusíte vůbec odrážet a jen se vezete.

Kolobežky si můžete zapůjčit už v prodejně Helia Sport u pokladen (půjčovna biků), což je sice o 50 Kč levnější (200 Kč + 1500 Kč kauce), nicméně pak s koloběžkou musíte ujít ještě trasu 4,5 km k nádrži Dlouhé Stráně. Další a pohodlnější variantou je vyrazit mikrobusem na Dlouhé Stráně (40 Kč jízdenka a autobus jezdí po půl hodině), kde lze koloběžky i s helmou rovněž zapůjčit (250 Kč + 1500 Kč kauce). Z Dlouhých Strání vám koloběžkový výlet zabere okolo 1,5 hod času.

Rysí skála a Dlouhé Stráně

Pro rodiny s dětmi se v okolí nabízí i naučná stezka Rysí skála, která vede od výstupu lanovky až na Medvědí horu. Stezka je značená rysí tlapkou a najdete na ní různé interaktivní prvky, prolézačky nebo chýši Praděda. Se svačinou počkejte až na její konec a užijte si výhled na nevyšší horu Jeseníků Praděd. Stezka má 2 km, takže je pohodově zvládnutelná.

A samozřejmě tu nemůžete vynechat ani zmíněnou přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně ležící v nadmořské výšce 1350 m. K horní nádrži Dlouhé Stráně vás rovněž od horní stanice lanovky odveze autobus za 40 Kč nebo se můžete vydat 4,5 km po svých, či na kole. Kolem horní nádrže najdete cyklo a in-line okruh, takže spojíte sport se zajímavou podívanou.

Související

Více souvisejících

výlety cestování Cyklostezky

Aktuálně se děje

před 13 minutami

Aktualizováno před 20 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 36 minutami

Aktualizováno před 52 minutami

před 52 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy