Rekreační poplatky se zřejmě zvýší na dvojnásobek

Praha - Po dvou desetiletích zřejmě stoupne strop pro rekreační a lázeňský poplatek z 15 na 30 korun na osobu a den. Změnu má přinést novela zákona o místních poplatcích, kterou se bude v úterý zabývat vláda a podle níž se bude moci zvýšit i poplatek za vjezd aut do vybraných částí obcí.

Ministerstvo financí jako předkladatel normy argumentuje tím, že zatímco rekreační poplatek je beze změny od roku 1991, náklady lázní a míst se soustředěným zájmem turistů vzrostly mnohonásobně. Dražší je podle rezortu například údržba kolonád, parků, místních komunikací, zvýšit se měly také nároky na čistotu.Příjmy obcí za rekreanty a lázeňské hosty se po uplynulých letech poklesu vloni zvýšily, stále ale ještě nedosáhly úrovně roku 2008. Zatímco v roce 2011 obce získaly 301,8 milionu korun, o rok dřív to bylo 283,8 milionu a v roce 2009 ještě o dva miliony méně. Pokud by se obce rozhodly využít nové dvojnásobné hranice, mohlo by to do jejich pokladen přinést teoreticky až 300 milionů korun navíc.Provozovatelé lázní, hotelů, penzionů a kempů budou muset do evidence svých hostů nově uvádět také jejich data narození. Ministerstvo úpravu zdůvodňuje faktem, že lidé do 18 let a nad 70 let jsou od poplatku osvobozeni a bez uvedení data narození neměl při kontrole správce poplatku šanci ověřit jeho řádné odvedení.Poplatek za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem do vybraných míst bude podle návrhu nově až 40 korun za každý započatý den. V pravomocích obce bude možnost stanovit si poplatek jako týdenní, měsíční nebo roční paušál. Úprava má snížit zájem řidičů o zpoplatněné lokality a snížit jejich ekologickou zátěž.U místního poplatku za užívání veřejného prostranství a poplatku ze vstupného má vést úprava ke snížení možnosti spekulativního jednání některých pořadatelů akcí. Ti sice nejdřív prohlásí, že pořádají akci kvůli získání finančních prostředků na charitu nebo na veřejně prospěšné účely, ale následně žádný finanční výtěžek na tuto činnost neodvedou.Zákon přináší i změny týkající se poplatků za psy. Stávající norma vedla k nejasnostem ohledně snížené sazby poplatku za psa, jehož držitelem byl poživatel invalidního, starobního, vdovského nebo vdoveckého důchodu, pokud neměl žádný jiný zdroj příjmu. A zmatky byly také u osvobození od poplatku pro osoby provozující útulky pro ztracené nebo opuštěné psy. Podle verdiktu Nejvyššího správního soudu přitom provozovatelé útulku takovou povinnost vůbec nemají.Cílem návrhu je aktualizace právní úpravy některých místních poplatků včetně úpravy speciálních procesních ustanovení ve vztahu k daňovému řádu. Součástí návrhu zákona jsou i některé legislativně technické úpravy.Zákon má začít účinkovat po schválení vládou, parlamentem a prezidentem od 1. července 2013. Letošní prázdniny tak už rekreantům neprodraží.

Související

Poslanecká sněmovna

Vyhozené peníze: Poslancům platíme luxus, ale vůbec tam nejezdí

Praha - Luxusní ubytování, bazény, sauny a to všechno s plnou penzí za 500 korun denně. Takový luxus za tuto cenu bychom v nabídkách hotelů hledali marně. Pro poslance je to ale realita. Přesto takové výhody, využívají je minimálně. Přitom provoz těchto luxusních objektů pro poslance platí každý z nás.

Více souvisejících

rekreace lázně

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy