UNESCO nechce ojedinělou českou atrakci

Český Krumlov - V Českém Krumlově si připomenou 20. výročí zapsání historického centra města se zámkem na seznam světového dědictví UNESCO. V úterý 4. prosince se uskuteční na nádvoří pivovaru videomapingová show - Rozsviťme UNESCO!

Výbor světového dědictví rozhodl o zápisu Českého Krumlova na seznam 14. prosince 1992. Na konferenci, která se bude konat v následujících dvou dnes, se bude diskutovat třeba o rovnováze mezi ochranou a využitím památky UNESCO, o využití této prestižní značky či o dopravním systému v historickém městě.

O druhém adventním víkendu se zájemci mohou do Krumlova vydat speciálním vlakem UNESCO.

Nejpalčivějším problémem, se kterým se město od roku 2006 potýká, je osud otáčivého hlediště, jež se nachází v zámecké zahradě. Výbor UNESCO stavbu požaduje odstranit, jinak město vyškrtne ze seznamu. Představitelé Českého Krumlova a Českých Budějovic, které točnu vlastní, i Jihočeského kraje spolu s tisíci petenty vyjádřili přání točnu zachovat na současném místě.

Podle slibu Česka výboru UNESCO má zmizet ze zámecké zahrady do konce roku 2015. Jazýček vah rozhodnutí se přesouvá podle personálních změn na ministerstvu kultury. Nikdo dosud neřekl, kdo bude projekt financovat, což je klíčem k řešení. Nové divadlo by stálo stamiliony korun.

Otáčivé hlediště Český Krumlov je více než půl století významným a ve světovém měřítku i ojedinělým reprezentantem přírodního plenérového divadla s originálním řešením a využíváním scénického prostoru.

Princip otáčivého divadla je sice znám již několik století, ale ve skutečný divadelní život ho začátkem 20 století přivedl významný německý divadelník A.Appia. V českém divadle je s tímto divadelním fenoménem nejvýznamněji spojen architekt a scénograf evropského rozměru, Joan Brehms (1907 – 1995). V roce 1958 projektoval hlediště zasazené do okolní přírody, které díky obousměrnému otáčení kolem své osy umožňuje divákům vnímat děj panoramaticky. Ten se může odehrávat kdekoliv kolem diváků na hracím prostoru s rozlohou kolem jednoho hektaru.

Každoročně se tady od června do září odehraje průměrně osmdesát představení, která navštíví zhruba 55 000 diváků z tuzemska i zahraničí.

Související

Více souvisejících

UNESCO český krumlov Ministerstvo kultury

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy