Napětí v ZOO Liberec. Budou další bílá tygřata? VIDEO

Liberec - O další odchov bílých tygrů se zoo v Liberci pokusí ještě letos. Zvláštní formu tygra indického chová od roku 1994, mláďata se v Liberci zatím narodila dvakrát, naposledy v létě 2012. Samici Suryi Báru a samce Parise chtějí chovatelé k sobě pustit v únoru nebo březnu. ČTK to dnes řekl mluvčí zoo Ivan Langr.

"V okamžiku, kdy samice přijde do říje, tak se ji pokusíme spojit s Parisem. Pokud spojení bude úspěšné, tak by se mláďata měla narodit zhruba tři měsíce na to," nastínil Langr.

Bílí tygři jsou pro zahradu velmi důležití. "Je to takové naše marketingové zvíře, které přináší peníze a pomáhá tak zachraňovat jiné ohrožené druhy," upozornil ředitel zoo David Nejedlo. Zoo díky nim získává sponzory, žádaní jsou i mezi návštěvníky. Když se trojčata Sambur, Gaia a Liam před rokem a půl narodila, návštěvnost zahrady výrazně stoupla. Před jejich narozením byla zoo meziročně v propadu 10.000 lidí, na konci roku 2012 byla naopak v plusu 22.000. Za celý rok ji tehdy navštívilo přes 362.000 lidí.

Ani jedno z osmnáctiměsíčních tygřat už ale v Liberci není. Expozice šelem prostorově neumožňuje, aby zde zůstaly a zároveň se mohla narodit další mláďata. Zoo vybírala ze sedmi zájemců, nových domovem tygřat se stala východní Evropa. Liam je už asi čtvrt roku v litevské zoo v Klajpedě u Baltského moře, další dvě koťata odcestovala dnes do soukromé zoo Limpopo na Ukrajině. Podle Nejedla za každého z nich dostala zoo asi čtvrt milionu korun. "Je to, jako kdybychom jednorázově získali nějakého významnějšího sponzora," zmínil ředitel.

Zoologické zahrady za zvířata patřící do záchranných chovatelských programů obvykle nic neplatí, hybrid tygra bengálského ale do této kategorie nepatří. Je to komerční zvíře a na světě je jen několik desítek těchto exemplářů v umělých odchovech.

Bílý tygr má svůj původ v Indii

Základem chovu byl samec Mohan (starý asi 9 měsíců) odchycený přírodě roku 1951 a původně chovaný v soukromém zooparku maharadži z Rewy. Když Mohan dospěl byl spářen se žlutou tygřicí Begum, která pocházela ze stejné oblasti jako Mohan, Begum porodila několik mláďat, která měla červenooranžovou barvu, ale se sklonem k bílé barvě po otci. Mohan byl později spářen s jednou ze svých dcer Radhou, která v roce 1958 vrhla 4 bílá mláďata - jednoho samce a tři samice.

Postupným pářením mezi bílými tygry a tygry s vrozeným sklonem k bílé barvě se zvětšil rod bílých tygrů chovaných v zajetí. Během 60. let došlo k prvnímu exportu bílých tygrů do Evropy a do USA.

Mohan, který je považován za původce všech bílých tygrů ve světových zoologických zahradách se dožil 18 let a zemřel v roce 1969.

Bílý tygr se řadí do poddruhu bengálských tygrů. Základní zbarvení je čistě bílé až lehce krémové, příčné pruhy jsou hnědé až hnědavě šedé. Oči však nejsou červeně zbarvené jako u pravých albínů, ale jsou jasně modré. Bílé zbarvení zvíře opticky zvětšuje a tak se bílý tygr zdá návštěvníkům velmi mohutný.

Park ZOO Eskilstuna (Švédsko) koncem roku 1993 nabídl deponaci svých dvou mláďat, samce a samičky, kteří se narodili v této ZOO v roce 1992, kdy jejich matka Flurry vrhla tři mláďata, která byla pojmenována Columbus, Ferdinant a Isabella.

Do ZOO v Liberci byli přivezeni Columbus a Isabella 21.7.1994, nejdříve byli zapůjčeni a v roce 1995 se stali naším majetkem. Dnešní počet bílých tygrů žijících v zoologických zahradách je odhadován přibližně na 100 kusů, zatímco bílí tygři žijící ve volné přírodě, byli vyhubeni již před několika desítkami let.

Plány na znovuobnovení výskytu bílých tygrů ve volné přírodě v místech, kde se původně vyskytovali existují, byly diskutovány, ale prozatím se neuskutečnily, uvedl server volny.cz.

Související

zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.
Mládě nahura modrého, Zoo Liberec

ZOO Liberec musí přepsat své dějiny. Je starší, než se uvádělo

Liberecká městská zoo je starší, než se dosud oficiálně uvádělo. Letos původně chtěla nejstarší zoo v republice slavit 100 let od svého vzniku, její historie je ale ještě o 15 let delší. Mylný dojem podle badatelů vyvolalo záměrné zkreslování nejstarší historie v brožurách, které vytvářel prvorepublikový ředitel zoo Erich Sluwa. Za rok založení označoval rok 1919. Badatelé ale nyní objevili zakládací dokument z roku 1904.

Více souvisejících

Zoo Liberec Tygři

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je nepřijatelný a děsivý

Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana vydat zatykač na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta společně s vůdci Hamásu je podle premiéra Petra Fialy děsivý a absolutně nepřijatelný.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy