Tip na výlet na kole: Přes tři kopce na hrad Karlštejn

Praha - Udělejte si výlet třeba na nejznámější hrad Česka, tedy na Karlštejn. Začínáme v Radotíně a na rozdíl od minule nás budou čekat i kopce a terén, takže si v sedle i trošku mákneme.

Do Radotína lze na kole pohodlně dojet za pár desítek minut z centra Prahy. Pokud si ale výlet nechcete zbytečně prodlužovat, dojeďte na začátek naší trasy autem nebo vlakem. Hned na začátku naší vyjížďky se pořádně zapotíme, z centra Radotína nás totiž čeká prudké stoupání po červené turistické značce. Té se ostatně budeme držet celou cestu až na Karlštejn.

V některých pasážích určitě není ostudou ani kolo vést, většina se však dá s trochou fyzické zdatnosti vyjet. Stoupání to není zdaleka poslední, odměnou za vyšlapané výškové metry nám však jsou i krásné sjezdy. Většinu cesty na Karlštejn strávíme v lese mimo silnice, projedeme ale i kousky civilizace v podobě vesnic Solopisky, Vonoklasy, Karlík či Mořinka.

Z Mořinky nás čeká ještě poslední táhlé stoupání po poli s krásným výhledem do krajiny, a pak už se řítíme pěkným lesním sjezdem na Karlštejn. Tady si můžeme oddychnout, tu náročnější část výletu máme za sebou, zpátky do Prahy už pojedeme po rovině podél vody. Na Karlštejně je ideální dočerpat síly, dát si třeba oběd či navštívit hrad.

Hrad Karlštejn je bezesporu nejznámějším hradem Česka. Jeho historie sahá až do první poloviny čtrnáctého století, kdy byl zbudován kvůli ochraně říšských korunovačních klenotů a svatých ostatků. Ty zde však, spolu s českými korunovačními klenoty, nalezly umístění až postupem času. Dnes patří Karlštejn k jednomu z nejnavštěvovanějších hradů u nás, pro návštěvníky jsou připraveny hned tři prohlídkové okruhy.

Z Karlštejna se odebíráme po cyklotrase č. 3 do Prahy. Po silnici dojedeme do Hlásné Třebaně, kde poprvé překročíme po lávce řeku Berounku a po druhé straně řeky pokračujeme do Řevnic. Z nich přejedeme opět řeku do obce Lety a jedeme dále do Dobřichovic.

V Dobřichovicích překonáme opět Berounku a pokračujeme dále do Všenor. Za nimi přejedeme po železničním mostě naposledy přes řeku a ocitáme se v Dolních Mokropsech. Stále se držíme cyklotrasy č. 3, projedeme Černošicemi a po hezké štěrkové cyklostezce dojedeme po čtyřech kilometrech podél vody až do Radotína. Celá cesta zpět je rovinatá a znaveným cyklistům nabízí nesčetné možnosti občerstvení.

V Radotíně máme v nohách něco přes čtyřicet kilometrů. Celkově patří tento výlet, díky první polovině, spíše k těm náročnějším a vhodný je zejména pro horská kola. Odměnou za vyšší náročnost jsou však nejen zábavné lesní sjezdy, ale i návštěva jedné z největších historických památek naší republiky.

Související

Více souvisejících

výlety Hrad Karlštějn

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 16 minutami

před 24 minutami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 46 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Tragická nehoda na D1. Havaroval tahač s tankem, zemřela jedna osoba

Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve směru do Polska se srazilo několik vozidel včetně tahače, který převážel tank. Jeden člověk nepřežil, na místě zasahují složky integrovaného záchranného systému. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy