Zoo Dvůr Králové zahájila 70. hlavní sezonu, v areálu safari je řada novinek

Dvůr Králové nad Labem - V ZOO ve Dvoře Králové byla dnes zahájena hlavní letní sezonu, na otevření areálu Africké safari Josefa Vágnera přišlo 1250 lidí. Letos poprvé lidé v safari uvidí pštrosa.

Zoo je nejnavštěvovanějším turistickým cílem hradeckého kraje a dnes vstoupila do své jubilejní 70. hlavní sezony. Vstupné zoo nezměnila. "Dnešní návštěvu považujeme za průměrnou. Kdyby svítilo sluníčko, asi by přišlo víc lidí," řekla mluvčí zoo Simona Jiřičková.

Aut dnes do safari vjelo více než 50, další lidé si safari projeli takzvanými Afrika trucky. "Zájem hlavně dětí nejvíce přitahovala roztomilá mláďata lemurů a karakalů," uvedla mluvčí. Novinkou v chovu zoo je nedávno přivezený medojed kapský.

Pro cestu do afrického i lvího safari mohou lidé využít své automobily nebo Afrika trucky. Africkým safari návštěvníky provezou i autobusy. Základní vstupné pro dospělého v hlavní sezoně činí 195 korun, tedy stejně jako loni. Pokud bude chtít dospělý návštěvník vidět i část safari, připlatí si 30 korun za jízdu safaribusem. Děti a studenti mají jízdu safaribusem zdarma. Jedno místo v Afrika trucku je za 60 korun. Kdo bude chtít do safari vjet vlastním autem, zaplatí ze vjezd vozu 195 korun.

Lidé, kteří k projížďce zvolí vlastní auto, vjíždějí do areálu zahrady zrekonstruovanou africkou bránou, která byla doplněna o rákosovou střechou a dřevěné sloupy. Návštěvníci by tak měli získat pocit, že vjíždějí do skutečného afrického parku.

V sezoně zahrada chystá pro návštěvníky několik novinek. Zásadní novou atrakcí bude návrat hrochů do zoo. Také se chystá otevření kopie západoafrického městečka Tiébélé. Jeho budování mohou lidé už nyní vidět poblíž výběhu slonů. Bude i nová expozice nosorožců.

Královédvorská zoologická zahrada vznikla na území původního soukromého parku s kopií renesančního zámku v blízkosti Vídně, kterou nechal v roce 1905 postavit továrník Richard Neumann. Po znárodnění textilního průmyslu v roce 1945 vzniklo ve vile městské Vlastivědné muzeum, jehož součástí se postupně staly klece s evropskými zvířaty – základ budoucí zoo. Zoologická zahrada byla oficiálně otevřena pro veřejnost dne 9. května 1946 na ploše pouhých 6,5 ha.

Související

Mládě Jessi. Foto: Lukáš Pavlačík

Zoo Dvůr Králové podrželi dárci, poslali přes 10 milionů

Financování Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku je nyní významně závislé na pomoci od dárců. Zoo od víkendu od zhruba 30.000 drobných přispěvatelů dostala přes deset milionů korun. "To nám stačí na pokrytí provozu na celý duben," řekl dnes ČTK ředitel zoo Přemysl Rabas.
zoo

Zoo v Česku jsou zavřené již ode dneška, ztráty počítají na statisíce až desítky milionů

Zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už dnes. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun. Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně ve čtvrtek médiím oznámil, že zoo budou uzavřeny od pondělí 12. října.

Více souvisejících

zoo dvůr králové nad labem Zvířata výlety

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 50 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 6 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Jednání o příměří není ztraceno. Hamás se vrátí do Káhiry, dorazí i ředitel CIA

Delegace palestinského militantního hnutí Hamás odešla z jednání o dočasném příměří v Pásmu Gazy, která se koná v egyptském hlavním městě Káhiře, ale vrátí se na další rozhovory v úterý, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy