Čarodějnické rejdy ovládnou zámek Úsov

Šumperk - Zámek Úsov přichází po otevření velké pohádkové výstavy s další zábavnou akcí pro celou rodinu. V sobotu 26. dubna od 16 hodin by na zámku neměl chybět nikdo, kdo má rád čarování, hádanky a pohádky. Bude tam totiž kralovat mocná čarodějnice Zlomíra, která pro děti i jejich doprovod chystá mnoho překvapení, zábavy i poučení.

V čarodějnické škole se budou děti učit různým dovednostem a kouskům. Zlomíra pomůže vybrat nejhezčí čarodějnici a její pomocnice určí z křišťálové koule cesty osudu. Na děti čekají pohádky v podání malého úsovského divadélka a celé nejvyšší zámecké patro patří pohádkovým bytostem deseti nejznámějších českých pohádek. Vedle výstavy zvané Pohádky na zámku Úsov, která je součástí hlavního prohlídkového okruhu, je možné navštívit i stálou expozici představující nejen historii hradu Úsova, ale zejména jedinečnou sbírku trofejí africké i evropské zvěře a také procházku po hradbách s nádherným výhledem.Další novinkou úsovského zámku je nově předělaná úvodní část expozice, která se zabývá historií hradu a zámku. Mnohem více prostoru je věnováno středověkým památkám, zejména zbraním a nálezům z hradů v regionu. K vidění jsou nejen atraktivní dobové kopie zbraní, ale také originální středověké hákovnice, meče, kopí nebo měděný palcát. Zámek Úsov je kromě pondělí v měsíci dubnu otevřen každý den od 9 do 16 hodin. Informace jsou k dispozici také na www.muzeum-sumperk.cz.

Související

Plakát k výstavě Květomluva

Zábřežské muzeum láká na Květomluvu kreslíře Hynka Šnajdra

Zábřeh – První nová výstava Muzea Zábřeh v tomto roce opět rozzáří muzejní minigalerii, která je určena amatérským umělcům. Již ve středu 20. ledna tu totiž vernisáží zahájí svoji výstavu Květomluva talentovaný kreslíř a nadějný ilustrátor Hynek Šnajdr.
FOTO: Plakát k výstavě Šperkovnice šumperského muzea

Šperkovnice šumperského muzea odhalí své poklady

Šumperk - Již 5. března v 17 hodin bude vernisáží uvedena výstava s názvem Šperkovnice šumperského muzea, která představí rozmanitý fond šperků a bižuterie ze sbírek Vlastivědného muzea v Šumperku. Návštěvníci se tak v Galerii Šumperska mohou těšit na jedinečnou kolekci náhrdelníků, náušnic, přívěsků a dalších zajímavých ozdob z archeologických a historických sbírek.

Více souvisejících

Vlastivědné muzeum v Šumperku

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy