film Já, Olga Hepnarová

Klára Melíšková a Michalina Olszanska ve filmu Já, Olga Hepnarová

Variety ocenil film o Hepnarové, téma je podle něj pořád aktuální

Berlín/Washington - Film Já, Olga Hepnarová české tvůrčí dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda je natočený s pečlivě odměřovanou a metodickou trpělivostí, napsal americký odborný časopis Variety na svém webu. Téma "vyrovnaného a vážného" životopisu - trauma plynoucí ze šikany v dospívání a zanedbávání rodiči - je podle něj stále aktuální. Snímek, který se věnuje případu poslední ženy popravené v bývalém Československu, byl ve čtvrtek představen na mezinárodním filmovém festivalu Berlinale.
Záběry z filmu Já, Olga Hepnarová

Film Já, Olga Hepnarová míří na Berlinale

Berlín - Filmový festival v Berlíně si jako zahajovací film pro svou sekci Panorama vybral nadějný český snímek Já, Olga Hepnarová režisérského a scénáristického dua Tomáš Weinreb a Petr Kazda. Světová premiéra filmu o české masové vražedkyni a poslední popravené ženě u nás tak proběhne hned první den festivalu v Berlíně - 11. února 2016. Status zahajovacího filmu znamená v případě významných festivalů a jejich sekcí výrazné zvýšení prestiže. A to jak pro daný snímek, tak pro jejich tvůrce. Já, Olga Hepnarová je pro oba režiséry celovečerním debutem, s nímž sklízí úspěch i díky odvaze vtisknout mu výrazný autorský rukopis a styl.
Oscary šestkrát nominovaná dobová romance Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou.

Febiofest 2016 zahájí v Obecním domě. Přijde oceněna slovenská herečka Emília Vášáryová a významný italský filmový režisér Marco Bellocchio

Praha - Zahajovací ceremoniál Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se letos ve své třiadvacetileté historii poprvé uskuteční v Obecním domě včetně projekce úvodního filmu. Tím je na letošní Oscary šestkrát nominovaná dobová romance Carol s Cate Blanchettovou a Rooney Maraovou o osudově zamilované dvojici žen z New Yorku padesátých let minulého století. Zatímco více než tisíc pozvaných hostů bude v Obecním domě přihlížet slavnostnímu ceremoniálu, na hlavním festivalovém místě v CineStaru na Andělu poběží ve všech sálech festivalové projekce pro veřejnost. Na slavnostním zahájení ve čtvrtek 17. března převezmou Kristiána za přínos světové kinematografii slovenská herečka Emília Vášáryová a italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio.
Představitelka filmové Olgy Hepnarové, polská herečka Michalina Olszańska

Olga Hepnarová zamíří na prestižní Berlinale

Berlín - Film o poslední popravené ženě v Československu s názvem Já, Olga Hepnarová bude mít světovou premiéru v rámci soutěžní sekce Panorama na mezinárodním festivalu Berlinale, který bude probíhat od 11. do 21. února. V tuzemských kinech se ho dočkáme 24. března.

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy