hvězdy, souhvězdí

vesmir

Čeští vědci hledají jméno pro exoplanetu, můžete jim pomoci

Čeští vědci hledají jméno pro jeden z hvězdných systémů takzvaných exoplanet, tedy planet obíhajících jinou hvězdu, než je Slunce. Vítěze vybere z devíti finálních návrhů veřejnost. Hlasování začalo dnes na webu Akademie věd ČR. Do konečného výběru se dostala v případě hvězdy dostala jména jako Vyšehrad, Řáholec nebo Čtyřlístek, planeta se pak může jmenovat třeba Šemík, Rumcajs nebo Fifinka. ČTK o tom dnes informovala mluvčí AV ČR Markéta Růžičková.
Hvězdárna a planetárium Brno

Vydejte se za záhadou padajících hvězd. Kam a kdy?

Jak to, že na nás padají hvězdy? Padají na nás skutečně? Pokud ano, mohou se trefit i do nás? Odpovědi na tyto otázky budou hledat Lucie, James a Vladimír – tři odvážní přátelé, kteří se nebojí nastoupit do vlastnoručně postavené rakety a podniknou bláznivé dobrodružství na Měsíc, mezi planetky a komety.
Oumuamua

Objevili jsme UFO? Vědci ve vesmíru možná našli kosmickou loď mimozemšťanů

Astronomové mohou být podle všeho na stopě kolosálního objevu. První mezihvězdný asteroid, který proletěl sluneční soustavou, by ve skutečnosti mohl být kosmickou lodí. Těleso bylo objeveno na konci října a přesně o měsíc později se dostalo jako první pozorovaná mezihvězdná hmota na území sluneční soustavy. NASA ostatně na čtvrtek chystá mimořádnou tiskovou konferenci a je možné, že má s tímto objevem spojitost.
hvězdy, souhvězdí

Ztraceni ve světle, aneb krásy noční oblohy bez znečištění

Umělé světlo přináší spoustu výhod. I díky němu dnes může moderní civilizace fungovat v podstatě 24 hodin denně. Má však i své nevýhody. Mezi ně patří i to, že lidé z velkých měst už pořádně neví, jak vypadá hvězdná obloha. Nádhernými záběry jim to teď chce připomenou fotograf Sriram Murali.

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská invaze do Rafahu se blíží. Město opouští statisíce lidí

Podle izraelských médií opustily město Rafah v Pásmu Gazy před blížící se izraelskou ofenzívou až statisíce lidí. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy