med

med

Čím nahradit antibiotika? Vědci se obrací k potravině, kterou máme všichni doma

První zmínka o medu a jeho využívání lidmi dokládá jeskyní malba vytvořená před 8 000 lety ve východním Španělsku. Písemné záznamy ukazují, že med jako lidový lék používali v antické kultuře, ve Starověké Číně a je zachováno 147 lékařských receptů s medem ze Starověkého Egypta. Nová studie naznačila, že med je i po tisíciletí stále vhodnější alternativou léčby u některých onemocnění než antibiotika.
med

Produkce medu v Česku opět klesla, je ho nejméně za pět let

Produkce medu v České republice loni klesla, včelstva vyprodukovala 8260 tun medu, což je nejméně za posledních pět let. Ve srovnání s loňským rokem je to pokles o osm procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové kvůli hlášeným úhynům včelstev lze předpokládat pokles i letos.
Věznice

Jamajčana v USA neprávem věznili 82 dní, kvůli medu

Téměř tři měsíce strávil ve Spojených státech ve vazbě muž, který si z Jamajky dovezl tři láhve medu. Američtí celníci totiž hustou a lepkavou tekutinu považovali mylně za kapalnou formu drogy metamfetamin, známou v Česku jako pervitin. O případu z přelomu loňského a letošního roku nyní informoval list The Washington Post.
med

Je med skutečně tak zdravý, jak se říká?

Včelí med je považován za zdravý. Ale je tomu skutečně tak? Med je kaloricky vydatnější než běžný cukr, ale má větší sladivost, proto se ho dá používat méně než cukru. Med je složen hlavně z fruktózy, glukózy a vody a obsahuje stopy vitaminů, minerálů, elektrolyty, enzymy, aminokyseliny a flavonoidy.
med

Hrozí Česku medová krize? Situace je nejhorší od roku 2014

Medu se loni v tuzemsku podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyprodukovalo nejméně za poslední čtyři roky. Meziročně klesla produkce o čtyři procenta na 8992 tuny, když pod 9000 tun klesla výroba naposledy v roce 2014. Podle předsedkyně Českého svazu včelařů Jarmily Machové loňský rok nebyl špatný, na produkci se ale podepsalo sucho. Jak dnes sdělil jednatel největšího zpracovatele medu firmy Medokomerc Milan Špaček, byl nedostatek tmavého medovicového medu.
med

Jídlo, které přežije i nás? Tyto potraviny můžete mít doma roky a pak je klidně sníst

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.
med

Včelpo je na prodej, veterináři s ním zahájili další řízení

Praha - Veterináři zahájili s firmou Včelpo další řízení kvůli nesprávné manipulaci s vedlejšími živočišnými produkty, což může vést k další milionové pokutě. Podle webu Českého svazu včelařů je Včelpo na prodej. Společnost dluží 22 milionů korun a čelí dvěma soudním sporům o pět milionů korun.

Aktuálně se děje

před 33 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Daň z nemovitosti v roce 2024 vzrostla. Platební údaje už míří k poplatníkům

Finanční správa začala informovat poplatníky o nové výši daně z nemovitosti. Lidé mohou obdržet platební údaje do datové schránky, na email či poštou. Lhůta pro zaplacení daně či její první splátky končí 31. května. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy