Státní fond životního prostředí

Počasí, ilustrační foto

Nové dotace pro boj se suchem. Ministerstvo dá na projekty čtvrt miliardy

Urychlit čerpání evropských peněz na počiny pro boj se suchem má nová dotace ministerstva životního prostředí (MŽP). Resort nabídne čtvrt miliardy korun na přípravu projektů dodávky a úpravy pitné vody. Dotace jich podpoří zhruba 300. Žádosti bude možné podávat od 1. září do 29. ledna 2021, nebo do vyčerpání vyhrazených peněz. Za resort o tom v dnešní tiskové zprávě informovala Dominika Pospíšilová.
Ministerstvo životního prostředí

MŽP navyšuje dotace, mezi ekocentra rozdělí 15 milionů korun

Patnáct milionů korun rozdělí ministerstvo životního prostředí (MŽP) mezi ekocentra, která pro děti připravují vzdělávací programy. Na jeden projekt úřad nově poskytne více peněz, prodlouží se také lhůta na jeho přípravu. Za MŽP o tom v dnešní tiskové zprávě informovala Dominika Pospíšilová.
Richard Brabec

Fond životního prostředí loni proplatil téměř 15 miliard korun

Státní fond životního prostředí (SFŽP) loni žadatelům proplatil 14,88 miliardy korun. Více než 11 miliard korun šlo na počiny pro zlepšení životního prostředí financované z evropského operačního programu. Zprávu o hospodaření SFŽP za rok 2019, kterou má ČTK k dispozici, dostane v pondělí pro informaci vláda. Předloží ji ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
Voda

Studny v Česku vysychají. Obce mohou žádat o peníze na vrty či vodovody

Obce, jimž vysychají studny určené k zásobování vodou, mohou až do prosince 2020 žádat Státní fond životního prostředí (SFŽP) o peníze na hlubší nebo nové vrty. Velmi rychle mohou získat na jeden projekt až tři miliony korun, potřebují jen hydrologický posudek. ČTK to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který dnes jednal o problematice sucha se starosty Plzeňského kraje.
Agrofert

Agrofert má zavřený další kohoutek. Dotace utnul Fond životního prostředí

Kvůli možnému střetu zájmů bývalého vlastníka Agrofertu premiéra Andreje Babiše (ANO) pozastavil náměstek Státního fondu životního prostředí Leo Steiner národní dotace pro podnik holdingu Agrofert - lihovar v Kutné Hoře. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny. Rozhodnutí se netýká evropských dotací, ale těch českých. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil, že o pozastavení proplacení společnost nemá informace.
Ministerstvo životního prostředí

Češi recyklují vodu. V programu Dešťovka byly přijaty 4000 žádostí o dotaci

V dotačním programu Dešťovka, kterým ministerstvo životního prostředí (MŽP) přispívá na lepší hospodaření s vodou, byly dosud přijaty 4000 žádostí za 185 milionů korun. Žádosti o systém na dešťovou vodu určenou pro splachování a současné zalévání zahrady tvoří 70 procent. Pro aktuální výzvu resort vyčlenil 340 milionů korun. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy MŽP.
Ministerstvo životního prostředí

Češi dýchají jedy. Kvalita ovzduší se nelepší navzdory dotacím, zjistil NKÚ

Česku se nedaří plnit opatření pro zlepšení kvality ovzduší a hrozí nesplnění stanovených limitů škodlivin ve vzduchu do roku 2020. Vyplývá to z výsledků prověrky, které dnes zveřejnil Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Stát také podle kontrolorů nesleduje, zda projekty zlepšení ovzduší dotované ze státních peněz skutečně pomohly ke zvýšení kvality vzduchu. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) v tiskovém prohlášení popírá, že by hrozilo nesplnění limitů škodlivin a že je kontrola dotací nedostatečná. Nesplněná opatření pro zlepšení ovzduší chce ministerstvo nahradit dodatečnými opatřeními.

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy