vesmír, Mléčná dráha

vesmir

Vědkyně z NASA: Dinosauři žili na opačné straně naší galaxie

Slunce společně se Sluneční soustavou obíhají kolem středu Mléčné dráhy a cyklus dokončuje každých 250 miliónů let. Vědkyně Jessie Christiansenová vytvořila unikátní animaci, na které je zřetelně vidět, jak dlouhé bylo období dinosaurů ve srovnání s lidskou érou.
Ilustrační fotografie

Vědci objevili uprostřed Mléčné dráhy obří černou díru. Je stotisíckrát větší než Slunce

Atacama - Japonští vědci pomoci teleskopu umístěným v poušti Atacama získali pravděpodobné důkazy o masivní černé díře poblíž jádra Mléčné dráhy. Astronomové už nějakou dobu pozorují podivné pohyby oblaku toxických plynů v centru galaxie, který cirkuluje nezvykle rychle. Nyní přišli na to, že to nejspíš způsobuje další obrovská černá díra, druhá největší v galaxii.
Slunce

Co se stane se Zemí, až Slunce vyhasne?

Všechno musí jednou zemřít a ani Slunce není výjimkou. Ačkoliv je jeho smrt ještě poměrně daleko, vědci odhadují, co přesně se stane a jaký vliv to bude mít na Zemi a zbytek vesmíru.
Umělecké ztvárnění černé díry, ilustrační fotografie

Tajemství Mléčné dráhy odhaleno? Vědci jsou novým objevem velice překvapeni

Mléčná dráha je galaxie, v níž se nachází Slunce spolu s naší sluneční soustavou – a tedy i Země. I přesto se ukazuje, že o ní zdaleka nevíme vše. Vědci teď například zjistili, že se v ní možná ukrývá až 100 milionů černých děr, což je mnohem víc, než se až dosud předpokládalo. Toto číslo je výsledkem statistického sčítání.
vesmir

Naše galaxie cestovala zdaleka: Ve vesmíru fouká

Ve vesmíru je sice vakuum a ve vakuu není vzduch, i tak to tam ale může pěkně foukat. Vítr tvořený částečkami plynů profukují vysokými rychlostmi kolem galaxií, jejich rychlost může být od 100 či 1000 kilometrů za sekundu.
vesmír, Mléčná dráha: „Mliečná dráha nad Salašom Zbojská“, autor: Ondrej Králik

Nádherná Mléčná dráha zachycena nad Slovenskem

MAGAZÍN - Nádherně barevný a trochu rozervaný pás táhnoucí se oblohou na vítězné fotografii nazýváme Mléčná dráha. Tento pohled zaujal i naše předky. Řekové například tvrdili, že představuje proud mateřského mléka bohyně Héry. Dnes jsme na tom s vědomostmi o dost lépe. Víme, že se jedná o pohled na několik za sebe se promítajících ramen naší hvězdné soustavy, kterou nazýváme Galaxie. Ta má tvar plochého disku tvořeného jádrem a soustavou ramen tvořících spirály.

Aktuálně se děje

před 40 minutami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na ústupu. Pod nulou bude v noci ještě dvakrát

Česko má před sebou poslední dvě mrazivé noci, avizují meteorologové. Hydrometeorologický ústav ve čtvrtek vydal výstrahu, která prodlužuje varování před mrazem ve vegetačním období do soboty v jihozápadní polovině Čech.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy